Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Önkormányzati választás: dübörög a kampány Szlovákiában

Dunaszerdahelyen a város jelenlegi polgármestere, Hájos Zoltán, a Híd jelöltje, Juhos Anna, valamint a függetlenként induló Örzsik Ödön száll harcba november 27-én a polgármesteri posztért.

A törvény értelmében november 10-én reggel 7 órakor hivatalosan is kezdetét veszi a helyhatósági választások előtti kampány. Az utcákon megjelent óriásplakátok konkrétumokat alig árulnak el a polgármester- és képviselőjelöltek célkitűzéseiről.

A Csallóköz központjában, Dunaszerdahelyen a város jelenlegi polgármestere, Hájos Zoltán, a Híd jelöltje, Juhos Anna, valamint a függetlenként induló Örzsik Ödön száll harcba november 27-én a polgármesteri posztért.

Tisztaság: fél egészség

Juhos Anna plakátjaival a középréteget igyekszik megszólítani; a vállalkozó a tettek embereként aposztrofálja magát, olyan személyként, „akire építhetünk".

A párt képviselői október végén életre hívták a Tiszta Dunaszerdahelyt elnevezésű kezdeményezést, majd a plakátokon meghirdetett „rendcsinálást" a gyakorlatba ültették át – az első választókörzet képviselőjelöltjei, Ambrovics Ferenc, Bachman Ladislav, Bors Attila, Habán Stejskal Dana, Horváth Kinga és Ravasz Marián, valamint a polgármesterjelölt a rózsaligeti játszóteret tették rendbe. A társadalmi megmozdulást követően Ravasz Marián úgy nyilatkozott: ha bizalmat kapnak a választóktól, képviselőként is kezdeményeznének hasonló megmozdulásokat, mivel elvárható, hogy a városatyák járjanak elöl jó példával.

Örzsik Ödön doktor, független városi képviselő Dunaszerdahelyen kihelyezett választási plakátjain arra szólít fel, hogy vessünk véget a pártoskodásnak.

Hájos Zoltán témáit illetően egyelőre csak találgatásokba bocsátkozhatunk – a városban lapzártánkig nem jelentek meg az MKP politikai hirdetései, a polgármester nyilatkozataiban azonban tetten érhető, hogy további lakások és parkolóhelyek építésére, a közművek és közvilágítás korszerűsítésére, átfogó, a romák és más, leszakadozó csoportok felzárkóztatását segítő szociális program megvalósítására, valamint munkahelyteremtésre helyezné a hangsúlyt. Ugyanakkor fontosnak tartja a város részvételét mindazon társulásokban, melyek elősegítik az európai uniós pályázati forrásokhoz való hozzáférést.

Régi harcosok, új arcok

Somorján négy polgármesterjelölt indul az idei választásokon: Erika ©oltésová-Maárová (Híd), Bárdos Gábor, a város jelenlegi alpolgármestere (MKP), Radovan Blaľek (SMER), továbbá Pavol ©paček (független).

A Híd jelöltje célkitűzéseit „a nemzetiségek hagyományosan jó együttélésére" alapozza, Somorját elsősorban a fiatal, gyermekes családok számára szeretné biztonságos várossá tenni. Választási programjában egyebek közt a kultúra és a sport fejlesztése, a város gazdálkodásának átláthatóbbá tétele, infrastruktúra-, elsősorban úthálózat-fejlesztés, a szociálisan veszélyeztetett csoportok támogatása, valamint a környezettudatos gazdálkodás és életvitel meghonosítása szerepel.

Bárdos Gábor a város jelenlegi gazdasági helyzetének megtartását, illetve a Somorja előnyös földrajzi fekvése kínálta lehetőségek kihasználását tűzte zászlajára; ez utóbbi főképp az idegenforgalom fejlesztését célozza, s mintegy 2-300 új munkahely megteremtésének lehetőségét is magában hordozza. Kiemelt helyen kezelné a városi intézmények, illetve a szociális ellátás fenntarthatóságát, ugyanakkor hangsúlyt fektetne a közlekedési gondok megoldására. Programjában multifunkcionális sportcsarnok építése is szerepel. Pavol ©paček jogász nem első ízben száll harcba a polgármesteri posztért, hiszen a négy évvel ezelőtti helyhatósági választások során komoly kihívónak bizonyult Domsitz Károly számára. Bár szlovák nemzetiségű, jól beszél magyarul; a városban ügyvédi irodát működtet. Radovan Blaľek, a SMER jelöltje szintén jogász, a Komenský Egyetemen tanít; plakátjain „modern Somorját" hirdet, a párt öt képviselőjelöltjét bátor ötletekkel felvértezett új arcokként népszerűsíti.

Miért népszerű?

Míg a lakosság részvételi aránya a helyhatósági választások esetében csökkenő tendenciát mutat – 2002-ben a választásra jogosultak 49,51 százaléka, 2006-ban pedig 47,65 százaléka járult az urnákhoz –, a helyi politikában való aktív részvétel iránt nő az érdeklődés. Szakértők szerint ez nem feltétlenül a polgári öntudat, illetve a felelősségérzet erősödésének tudható be; a polgármesteri funkció sokak számára az elérhető magas kereset miatt vonzó. Szlovákiában egy polgármester fizetése 1229 és 2963 euró között mozog, ám a képviselő-testület javaslatára ennek dupláját is elérheti. A helyi politikában történő szerepvállalást ugyanakkor sokan ugródeszkaként használják a megyei vagy országos politikába.

Felértékelődő helyi pozíciók

Mindez persze úgymond visszafelé is működik, hiszen befutott sportolók, művészek is felbukkannak a helyi politikában. Pozsony óvárosi részében idén az ismert műsorvezető, Oliver Andrásy is harcba száll a városi képviselői posztok egyikéért – elmondása szerint azért, hogy részt vegyen „egy olyan rendszer létrehozásában, melyben megéri tisztességesnek lenni". A főváros zöldterületeiért szállna harcba az ismert polgárjogi aktivista, Katarína ©imončičová, aki úgy véli: Pozsony legnagyobb problémáját maga a főpolgármester, valamint a városi tanácsosok jelentik, akik „tisztségüket egybemosták üzleti érdekeikkel". A károlyfalusi Duna-ág védelméért szállna síkra Nagy József környezetvédelmi miniszter felesége, az íróként ismert Petra Nagyová-Dľerengová; mint elmondta: megpróbálna tenni azért, hogy „a botrányos folyamatot" (a térség teljes beépítését, valamint az ezzel járó környezetrombolást – a szerző megjegyzése) visszafordítsa. Pozsonyi városi képviselői posztra pályázik Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Ján Packa egykori országos rendőrfőkapitány is; utóbbi a biztonságosabb város vízióját vázolta fel potenciális választói előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák-magyar párbeszéd kezdődött Révkomáromban

A szlovák-magyar párbeszéd kialakítása a célja annak a közéleti klubnak, amelyben szlovák és… Tovább olvasom