Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Nincs megegyezés, ki vezesse Szlovákiát a választásokig

A szlovákiai parlamenti pártoknak nem sikerült közös álláspontra jutniuk abban, milyen kormány vezesse az országot a márciusi előre hozott választásig - közölte Ivan Gasparovic államfő, miután hétfőn több mint másfél órán át tárgyalt a pártelnökökkel.
Szlovákiában azért van szükség átmeneti, ügyvivői kormányra, mert Iveta Radicová kormánya múlt kedden az eurós mentőalapról szóló bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott. A legerősebb pártok megegyezése alapján, amelyet Gasparovic is jóváhagyott, a választásra jövő év március 10-én kerül sor.

A következő tárgyalási fordulóra az átmeneti kormányról csütörtökön este kerül sor - jelentette be az államfő. A probléma állítólag az, hogy maradhat-e hivatalában átmenetileg és korlátozott jogkörökkel a Radicová-kormány, vagy pedig új kormányra van szükség. A hatályos alkotmány szerint miután a Radicová-kormány megbukott, a köztársasági elnöknek kötelessége visszahívni a kabinetet. Azt azonban az alkotmány nem határozza meg, hogy ezt az államfőnek milyen időpontig kell megtennie. Gasparovic a múlt héten azt mondta: értelmezése szerint a megbukott kormánynak távoznia kell, s helyette új kormányt kell kinevezni. Iveta Radicová már ideiglenesen sem állhat a kormány élén. Az új kormánynak új kormányprogramot kellene megalkotnia, majd azzal a parlament elé lépnie, hogy bizalmat kapjon.

A volt kormánykoalíció három pártja - Szlovák Keresztény és Demokratikus Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd, illetve a legerősebb ellenzéki párt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) azonban egyetértenek abban, hogy ez a megoldás nem reális, hiszen a választásig alig valamivel több mint négy hónap áll rendelkezésre.

A volt koalíció három pártja állítólag azt szeretné, ha Radicová a választásig maradna a kormány élén. A hármas korábban úgy döntött, hogy a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) (amely kedden a mentőcsomag ellen szavazott) miniszterei által vezetett három tárcát elosztja egymás közt. Hétfőn olyan hírek terjedtek el, hogy a miniszterek mégis maradhatnának, ha a SaS hajlandó lenne az átmeneti időszakban támogatni a kormányt. A SaS hétfőn úgy döntött, hogy volt koalíciós partnerei kisebbségi kormányát nem fogja támogatni. A Smernek egy ilyen kisebbségi kormánnyal nincs semmi gondja - mondta már vasárnap Robert Fico pártelnök. Gasparovic a nap folyamán aláírta a választási időszak lerövidítéséről hozott törvényt, így az idő előtti választások március 10-i megtartásának már nincs akadálya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnyelvű közlekedési tábla jelent meg Dunaszerdahely mellett

Kétnyelvű, a helységneveket szlovákul és magyarul is feltüntető közlekedési tábla jelent meg… Tovább olvasom