Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megegyezett a kettős állampolgárság ügyében a szlovákiai kormánykoalíció

Megegyezett a kettős állampolgárság ügyében a szlovákiai kormánykoalíció. A koalíciós tanács hétfőn késő este jóváhagyta a Híd és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hét végi megállapodását ebben az ügyben - közölte Iveta Radicová miniszterelnök az ülés után.

"Döntésünk a KDH és a Híd megállapodásának eredménye a már meglévő törvények olyan módosítására, hogy ne büntessük állampolgárainkat" - jelentette ki Radicová.
A körvonalazódó kompromisszum lényege, hogy a magyar állampolgársági törvény a Szlovák Köztársaságban nem lesz érvényes, illetve hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy másik ország állampolgárságát. Ugyanakkor a kettős állampolgárok nem tölthetnének be bizonyos állásokat, ahol titkos, illetve szigorúan titkos információkkal kerülnek kapcsolatba.
Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a megegyezés értelmében a fegyveres testületek tagjai, és az államigazgatás titkos és szigorúan titkos információkkal kapcsolatban kerülő tagjai esetében kizáró ok lesz a kettős állampolgárság, mások azonban a szlovák állampolgárságuk elvesztése nélkül vehetik fel más állam állampolgárságát.
Mindezek ellenére a törvénymódosítás megszavazása továbbra is kétséges. Ennek oka, hogy a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) négy tagja - az Egyszerű Emberek frakció - továbbra sem hajlandó támogatni az indítványt. Igor Matovic képviselő társai nevében azt javasolta: úgy módosítsák a törvényt, hogy csak azok veszítsék el szlovák állampolgárságukat, akik anélkül vesznek fel egy másik állampolgárságot, hogy az illető országban lakóhelyük lenne. Ez a gyakorlatban nyilvánvalóan azokra a szlovákiai magyarokra vonatkozna, akik magyar állampolgárságot kérnek.
Matovic jelezte: ha a koalíció nem hajlandó tárgyalni velük, akkor nem zárja ki, hogy a négy képviselő az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) módosító indítványát fogja támogatni. E módosítási javaslat alapján Szlovákia engedélyezné a kettős állampolgárságot azoknak, akiknek legalább fél évig az adott országban bejelentett lakhelyük van.
"Ő (Matovic) egyelőre nemet mondott. Úgy gondolja, nem ez a megoldás. A továbbiakban is törekedni fogunk arra, hogy meggyőzzük őt, és minden képviselőt, akinek kétségei vannak" - mondta Bugár.
A szlovák jogszabály tavalyi módosítása kimondja: automatikusan elveszíti állampolgárságát minden olyan szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A jogszabály válasz a határon túli magyarok egyszerűsített honosítására vonatkozó budapesti törvénymódosításra.
A koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van a 150 tagú szlovák parlamentben. A koalíciós módosító indítványról várhatóan a héten szavaz a parlament.

Olvasóink írták

 • 4. pamutzokni 2011. február 08. 21:37
  „Istenem, már megint ez a kettős állampolgárság...
  Mikor fogják már végre fel a szájkaratésok, hogy lehetsz te bármely hülye ország bármely hülye állampolgára, ha a szívedben magyar vagy?
  Nem a papír számít”
 • 3. blaze 2011. február 08. 18:06
  „zolikom szerintem neked ez magas! A szlovákiai magyaroknak nem származik gazdasági előnyük a magyar állampolgárságból és ugyanúgy a Schengeni zóna tagjai.De ha neked probléma hogy magyar identitásuk van és ezzel ezt meg tudják erősíteni, akkor talán te add vissza a magyar állampolgárságodat!”
 • 2. k29680 2011. február 08. 17:19
  „1. zolikom 2011.02.08. 15:07
  Gondolod a "fejlett " nyugatiak megengedik??Nekik addig jó Kelet Európa ameddig ki tudják használni...De csak az ő érdekük teljesüljön....”
 • 1. zolikom 2011. február 08. 15:07
  „Nem kéne bevezetni az Európai Uniós állampolgárságot? Senki nem tülekedne a magyarságért annyira...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Egy magyar hegymászó meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap délután a… Tovább olvasom