Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Meciar uralmának végnapjai

A jobboldali koalíciónak mindössze nyolcmandátumos többsége van a szlovák parlamentben.

Bár a valószínűsíthető jobboldali koalíciónak mindössze nyolcmandátumos többsége van a szlovák parlamentben, ez a tény olyan forradalmi változást hozhat, mint amilyen 1998-ban játszódott le, amikor Szlovákiában véget ért Vladimír Meciar önkényuralma - írta a szlovákiai választásokkal kapcsolatban hétfőn a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Az újság szerint a szombati választás bebizonyította azt a szociológiai tézist, hogy a szlovák választó akkor használja józan eszét, amikor a problémák megoldásának minden más módja csődöt mondott.

"A szombati választások meggyengítették a populizmust és a nacionalizmust, mint azokat a politikai irányzatokat, amelyek az utóbbi húsz évben közösen alakították a szlovák politikát és társadalmat. Ezt mutatja nemcsak Vladimír Meciar eltűnése a parlamentből, hanem azé a magyar párté is, amely a kettő közül a radikálisabb volt, s összeköttetésben volt a budapesti konzervatívokkal" - véli Martin Ehl, a szerző.

Az első elemzések alapján úgy tűnik - mutat rá a szerző -, hogy a mérsékeltebb magyar pártot, a Hidat számos szlovák is támogatta. Ezek a választók preferenciaszavazatokkal mandátumokhoz juttatták a szlovák értelmiségieket tömörítő Polgári Konzervatív Párt néhány jelöltjét is, akik hátrább voltak a Híd jelöltlistáin. A Híd sikere "jelentős pofon a nacionalistáknak a Duna mindkét oldalán" - vélekedik Elh.

A szerző szerint a szlovák jobboldali koalíciónak, akárcsak a hasonló cseh koalíciónak, komoly kompromisszumokat kell majd kötnie. Szlovákiában a legtöbb engedményt valószínűleg az új parlamenti pártnak, a Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) kell majd tennie, mert programja jelentősen eltér a hagyományos szlovák liberalizmustól és a konzervativizmustól is.

"Az új szlovák kormánnyal ugyanaz a helyzet mint a csehvel: még nem biztos, hogy lesz, de a helyzet reményteljes" - zárja jegyzetét a Hospodárské Noviny.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák választás - Bugár rózsái

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és Orbán Viktornak is küldhetne egy-egy rózsacsokrot Bugár Béla,… Tovább olvasom