Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Leszedték a magyar helységnévtáblát a csallóközi Gútán

Eltávolították a csallóközi Gúta (Kolárovo) magyar helységnévtábláját, Halász Béla független megyei képviselőt pedig közúti tábla engedély nélküli kihelyezése miatt feljelentették - jelentette az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

A megyei képviselő a táblát szeptember 2-án szerelte fel a Révkomárom felé vezető útnál, a szlovák helységnévtábla alá saját költségén. Az újság úgy tudja: a rendőrség névtelen bejelentés alapján rendelte el a magyar tábla leszerelését.

"Természetesen utólag is le lehetett volna folytatni az engedélyeztetési eljárást, de az illetékes szervek gyorsan cselekedtek" – nyilatkozta Halász Béla, aki pénzbírságra számíthat. Azt mondja, megpróbálja visszaszerezni a hatóságoktól a magyar táblát, de a biztonság kedvéért újakat is rendelt. Az illetékes hatóságnál ezúttal kérvényezte a táblák kihelyezését.

A magyar helységnévtáblák törvényes kihelyezése érdekében a város is megtette a szükséges lépéseket. Varga Tamás, a révkomáromi közlekedésügyi és közúti körzeti hivatal vezetőjének tájékoztatása szerint hivataluk hétfőn kapta meg Horváth Árpád gútai polgármester kérvényét.

"Ha a rendőrség pozitívan bírálja el a kérdést, kiadjuk az engedélyt. Októberben már kint lehetnek a magyar helységnévtáblák Gútán" – mondta. A megfelelő engedély birtokában az útkezelő vállalat helyezi majd ki a táblákat, amelyeket már a törvény véd a tolvajokkal és rongálókkal szemben.

Halász Béla azonban nem elégszik meg ennyivel, népszavazást kezdeményez, hogy a város szlovák megnevezése is Gúta legyen Kolárovo helyett. A héten akarja elkészíteni a petíciós íveket és megkezdeni az aláírásgyűjtést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkotmánybíróság előtt a szlovák állampolgársági törvény

Az alkotmánybíróság elé került szerdán a tavaly módosított és új formájában sokat bírált szlovák… Tovább olvasom