Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

KRESZ: újabb szigor - Börtön jár az ittas vezetésért

Szlovákiában egy évre is a rács mögé kerülhet az a gépkocsivezető, akinek vérében több mint egy ezreléknyi alkoholt mérnek.
Tovább szigorodnak a közlekedési szabályok Szlovákiában

Tovább szigorodnak november elsejétől a közúti közlekedési szabályok (KRESZ) Szlovákiában.

Az egyik legfontosabb változás az, hogy egy évre is a rács mögé kerülhet az a gépkocsivezető, akinek vérében több mint egy ezreléknyi alkoholt mérnek. Ha az ilyesmi valakinél harmadszor is előfordul, akár örökre is elbúcsúzhat a vezetői jogosítványától, mert a KRESZ-ben is érvényes lesz a "háromszor, és elég" elve.

Aki öt éven belül háromszor okoz balesetet, vagy kétszer kapják rajta ittas vezetésen, több évre elveszítheti jogosítványát. Halálos gázolásnál szintén akár örökre el lehet veszíteni a jogosítványt.

A fiatalabb korosztályt megörvendeztette, hogy már 17 éves korban megszerezhető lesz a vezetői jogosítvány. A fiatalok 18 éves korig azonban csak akkor vezethetnek gépkocsit, ha egy tapasztalt sofőr ül mellettük.

Újdonság, hogy most már pontosan meg van határozva a követési távolság. Személygépkocsiknál két másodperces, 3,5 tonnánál nehezebb autónál pedig három másodperces követési távolságot kell betartani.

Többnyire szigorodnak és növekednek a gyorshajtásért kiszabható büntetések is, és bírságolható lesz a sztrádán való túl lassú haladás is.

A városokban minden esetben előnyt fognak élvezni a villamosok. Télen kötelező lesz az autót megtisztítani a hótól és a jégtől, különben büntetés jár.

Továbbra is érvényes, hogy megnő a büntetés összege, ha azt nem a helyszínen, hanem csak a közlekedésrendészeten fizetik meg. Nem változott az a szabály, hogy ha a baleset nem okozott személyi sérülést és az anyagi kár nem haladja meg a 4000 eurót, akkor nem kötelező rendőrt hívni.

A helyszínen kiszabható legmagasabb bírság jelenleg 800 euró. Ezzel azt a sofőrt büntethetik, aki lakott településen vagy azon kívü

Illusztráció
Illusztráció

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Csetneky 2011. november 02. 11:29
  „27. Madarász

  Ez így van. Aki viszont fényes nappal, száraz és nyílegyenes úton személygépkocsival 70-el halad, jó alaposan meg kellene büntetni, mert akkor talán átülne egy buszba és nem akadályozná a forgalmat. Éppen ezért írtam, hogy az indokolatlanul lassan haladókat célzó büntetést én bizony szívesen átvenném.
  De nem kell aggódni, itt ilyen törvény sosem lesz, itt kizárólag a pénzbehajtás a sünök dolga.:)”
 • 28. Lobbo71 2011. november 02. 11:22
  „"A maximális sebesség van meghatározva, a minimális nincs, tudod, mindig az út és a látási viszonyoknak megfelelően kell haladni."

  És tilos feltartani a mögötted jövőt. Márpedig aki 90 helyett 70-nel megy, az feltartja a forgalmat.”
 • 27. Madarász 2011. november 02. 08:05
  „24. A maximális sebesség van meghatározva, a minimális nincs, tudod, mindig az út és a látási viszonyoknak megfelelően kell haladni. ;)”
 • 26. Star-Spangled 2011. november 01. 21:47
  „Aki iszik es vezet,irany Kohida!!! Ilyen egyszeru!!! Aki ittasan vezet es halalos balesetet okoz,25 ev letoltendo,
  gyilkossagert! Errol kar is vitatkozni!!!”
 • 25. vanessa 2011. november 01. 20:06
  „Madarász, de még mennyire elkellne ott, nap mint nap azon járok és látom , mi megy ott. egyik nap, Nagyszentpál és Szemere közt állt egy markologép,egy autos ugy elözött, hogy a busz szembe jött vele, a busz soförnek, hirteln fékezni kellet mert különben frontális ütközés lett volna.Amugy egyik nap meg a Tihanyi és a szigeti Attila uti lámpánál, piros jelzésen ugy átment egy Audi,ott is majdnem ütközés lett”
 • 24. Csetneky 2011. november 01. 19:45
  „Az ittas vezetők szigorúbb büntetését és az indokolatlanul túl lassan haladók büntetését átvenném. A követési távolság betartatása sem butaság, mivel a sok oktondi képes fél órát autózni egy teherautó mögött 70-nel, megelőzni meg sem próbálja, de mögötte megy az eszetlen kb. 3 méterrel. Azután jön a következő meg a következő és aki nem annyival szeretne menni, az már kénytelen egy egész sort előzni. Persze, aztán ő a "rettenetes gyorshajtó". Pedig csak normálisan szeretne közlekedni.”
 • 23. Madarász 2011. november 01. 17:34
  „20 Pont erre mondtam, hogy nálunk is ezt kéne csinálni. Vagy legalább néhány kamerát és automata trafit telepíteni a 83-asra...”
 • 22. Contar 2011. november 01. 17:25
  „14. Epoxigyanta!
  Szabad országban a szabad emberek azt csinálnak, amit ......szabad!”
 • 21. bojtár 2011. november 01. 16:00
  „több száz milliós hiány van a jardoknál,nincs honnan pótolni:)”
 • 20. pappe 2011. november 01. 14:26
  „Aki esetleg csak a címet olvassa és szokott egy-egy sör vagy fröccs után vezetni, annak megnyugtatásképpen közlöm, hogy ez SZLOVÁKIÁBAN van!!!”
 • 19. miracle 2011. november 01. 13:23
  „Madarász
  90-nel megelőzi, ez kb 6 perc alatt megvan. Mindössze jó szemekkel kell rendelkezni és figyelni, hogy az előzés kezdetekor nincs autó 9 km-nél közelebb.
  Egyébként meg álszent szabályozás (mármint a mindig 90). Kb az következik belőle, hogy 0 db előzés van (kéne lennie), mivel 80-nal menő autót már nem lehetne biztonsággal megelőzni 90-nel.”
 • 18. Pikulics 2011. november 01. 12:13
  „17. Alerich
  Akkor ide irom: Svájcban 0.8 pro/mil alatt nem büntetnek. De afölött nagyon. (de 0.5 és 0.8 között kihágás).
  A bünti emelése helyes, aki nem tanul, érezze.
  14. Epoxygyanta
  Nevetni fogsz, a 2 másodpercet idöröl idöre ellenörzöm. Erkölcscsösz nem vagyok, csak irtózom a magyar közuti állapotoktól. Szeretnék baleset nélkül hazaérni. Eddig sikerült megusznom több mint háromnegyed millió kilométert baleset nélkül. (Nem itt tanultam vezetni).”
 • 17. Alerich 2011. november 01. 11:46
  „A büntetést helyeslőknek:Talán inkább a vezetésoktatás színvonalát kellene emelni,nem a büntetési tételeket!Szigorítani a jogosítványhoz jutás feltételeit!Vizsgálni a pszichológiai alkalmasságot!Komoly képzéssel-finn
  példa alapján-felkészíteni a leendő vezetőket a veszélyes helyzetek felismerésére és elkerülésére.Annak lenne
  VALÓSÁGOS hatása,nem csak számmisztika,mint az ilyen"a zéró tolerancia óta X %-kal csökkent" szemfényvesztésnek!Az alkohollal az a baj hogy növeli a reakcióidőt, rontja a mozgáskordinációt,a helyzetfelsmerési képességet.Ha ezek ilyen egzakt módon mérhetők,akkor mindenki,aki átlagosnál rosszabb eredményt produkál,attól elvenni ajogosítvány,vagy mehet a börtönbe?Sokkal több tényező befolyásolja hogy ki milyen vezető,mint két pohár sör!Pikulics ide írhatta volna,hogy Svájcban pl 0.8 ezrelékig nem büntetnek!a lényeg,VEZETÉSRE ALKALMAS ÁLLAPOTBAN,TELJES FIGYELEMMEL kellene közlekedni!
  A követési távolság betartása viszont valóban nagy probléma.Az ellenőrizhetősége szinte lehetetlen.Pedig rengeteg,"szabálytalan "előzésből származó baleset forrása a lassan haladók mögött feltorlódó,előzni nem szándékozó,de távközt nem tartó "vonatozós".Egyébként az előzési szándék feloldja a követési távolság tartásának kötelezettségét.Az előzési szabályok régebben előírtak kötelező sebességkülönbséget,sőt,időleges sebességtúllépést is megengedtek.Nemrég átlapoztam az érvényes szabályokat,nem találtam az erre vonatkozó részt.Ha nincs is benne,miért?”
 • 16. Madarász 2011. november 01. 11:09
  „7. 89-nél sem előzhetsz, mert az előzéshez szükséges sebességkülönbség már sebességtúllépés. ;)”
 • 15. verembele 2011. november 01. 10:52
  „Tisztelettel:
  A gépjármű általában nem jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel megy, ha nem üzemanyaggal.
  Szerintem ma is sok emberke autózik érvényes papírok nélkül. Akkor miről is beszélünk?
  Talán a "TÓTOK" megoldották a költői kérdést....SITT. jó sok időre, hogy elvegye a próbálkozók kedvét.
  A "KÓTERBEN" meg lehet talán valamicskét dolgozni, az ingyen ellátásért.
  Üdv.”
 • 14. Epoxigyanta 2011. november 01. 10:25
  „Jajj,Pikulics(10) ne erkölcscsőszködj :) Ez a 2mp igenis sok és egy baromság. Természetesen nem azt mondom,hogy bele kell bújni a másik feneékbe,az aranyközéputat kell megtalálni.Az az 50méter az 2 útszéli műanyag oszlop távolsága. Te így közlekedsz? Ugye nem.
  Motorka007(11) az elv jó,hogy másodpercben és nem méterben határozzák meg,hisz 50-nel haladva ez kb.28 méter,90-nél 50m,130-nál 72m.
  Néhány éven belül lesznek itt még olyan szabályozások,hogy ihaj!Majd meglátjátok.Az emberek frusztrálttá válnak egy elvileg szabad országban,amelyek a demokrácia alapjaira épülnek.
  Nem lesz ám olyan,hogy felülök egy biciklire egy rövid gatyában és kikerekezek egy bányatóra fürdeni,mint egy szabad ember,mert még azt is előírják neked,hogy viselj láthatósági mellényt,és megtiltják hogy ott pancsikálj ahol akarsz,stb.”
 • 13. Pikulics 2011. november 01. 10:14
  „11. Motorka007
  Mindenhol érvényes, ugyanis a 2 másodperc az idö. Ha lassabban mész, a 2mp alatt megtett ut rövidebb, ha gyorsabban, akkor hosszabb. Ausztriában, Németországban, Svájcban fixen telepitett radarokkal ellenörzik, az egymás fenekében autókázásért alapos bünti jár. Aki iszik és vezet, az tényleg bünhödjön, mert az én életemet is veszélyezteti.”
 • 12. MotorosPista 2011. november 01. 08:14
  „Vegyél olyan autót amivel lehet 50méterről előzni.
  Vagy ne előzgess:))))”
 • 11. Motorka007 2011. november 01. 07:36
  „"Személygépkocsiknál két másodperces, 3,5 tonnánál nehezebb autónál pedig három másodperces követési távolságot kell betartani." de hol alkalmazzák? lakot területen?autóúton?autópályán? nem mindegy, és hogy ellenőrzik. Egyébként aki iszik vezetés közbe az bűnhődjön.”
 • 10. Pikulics 2011. november 01. 02:56
  „7. Epoxygyanta
  A cikkben leirt szigoritások helyesek, nálunk is be kellene vezetni. A 2 másodperces követési távolság egy minimum szabály. Svájcban csakis, és kizárólag nappal, száraz, jól belátható uton érvényes. Esös, nedves uton a táv már minimum 3 másodperc, havas rosszuton még több. Akinek ez nem tetszik, ne üljön volán mögé. Utálatos és veszélyes, ha valaki a seggembe jön!
  Megint csak svájci szabályozás, hogy az elözö gépkocsi a sebességkorlátozás határain belül legyen legalább 20kmh-val gyorsabb, mint a leelözendö autó.
  Tul sokan hiszik, hogy tudnak közlekedni, pedig csak autót vezetnek. Mecsoda különbség!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéret: pótolják a kétnyelvű helységnévtáblákat Szlovákiában

Ígéretet tett a hiányzó kétnyelvű helységnévtáblák pótlására a szlovákiai közútkezelő vállalat. Tovább olvasom