Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kistermelők: megnyílhat a magyar-szlovák határ

A határ menti összefogás, a helyi gazdálkodók piaci együttműködése, a vidékfejlesztési együttműködés és a termelőföldek védelme volt a fő témája a Szlovák-Magyar Mezőgazdasági Vegyes Bizottság Pozsonyban tartott ülésének csütörtökön.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtöki közleménye szerint szóba került a versenyló tenyésztési kooperáció és a magyar EU-elnökség is.

A két fél elmondta, a szlovák-magyar összefogással a határ mentén élő termelőknek szeretnének kölcsönös kedvezményeket és lehetőségeket nyújtani. Azt kívánják elérni, hogy a gazdálkodók, kistermelők a határ mindkét oldalán eladhassák termékeiket. Erre a jogszabályok összehangolása után lesz lehetőség.

Csicsai Gábor szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár a közlemény szerint azt emelte ki, hogy az együttműködés mellett fontos, hogy megőrizzék a régiók saját termékmárkáit, jellegzetességeit.

A termőföldek védelme a találkozó egyik központi témája volt. Szlovákia - Magyarországhoz hasonlóan - kérvényezte a földeladási moratórium meghosszabbítását az Európai Uniónál.

A társelnökök megegyeztek abban, hogy szükség van a Nemzeti Vidéki Hálózatok összetartásának erősítésére. Ez nem csak a tapasztalatok átadását, de az európai uniós támogatások eredményesebben felhasználását is segítheti.

Magyarország és Szlovákia 1998-ban döntött a 11 szakpolitikai kérdéssel foglalkozó vegyes bizottság felállításáról az 1995-ben aláírt, a két ország viszonyát szabályozó politikai alapszerződés teljesítésének ellenőrzésére.

2004-ben hozták létre a 12. vegyes bizottságot, amelynek feladata a határokon átívelő együttműködés segítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megduplázták nyereségüket a szlovák bankok

Tavaly 513, 9 millió euró volt a szlovákiai bankok adózott nyeresége, ami több mint a duplája a… Tovább olvasom