Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Építészeti workshop a révkomáromi várban

Egyhetes nemzetközi építészeti workshop kezdődik szombaton a révkomáromi várban.
A főként szlovákiai magyar szakembereket tömörítő Fiatal Építészek Fórumának szervezésében megvalósuló akció célja, hogy az erőd hasznosításával kapcsolatos tervek szülessenek.

A műhelymunka másik célja, hogy bekapcsolja a helyieket is a műemlékek védelmébe. A szakmai workshop előadásai nyilvánosak - írja az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.

Előadást tart többek között Jana Gregorová egyetemi tanár, Varga István, a komáromi Monostori erőd igazgatója, valamint Gráfel Lajos helytörténész.

Kedden az érdeklődők betekinthetnek az alkotási folyamatba, pénteken pedig a tervek szerint a révkomáromi városházán nyilvános bemutatót láthatnak az érdeklődők az elkészült tervekből.

A workshopon elkészülő terveket a későbbiekben két-három hetente szeretnék más-más helyen bemutatni a közönségnek. Nem galériában, múzeumban, hanem inkább éttermekbe fogják elvinni az anyagot, hogy minél több komáromi láthassa – mondta a lapnak Szabó Krisztián műépítész, a workshop főszervezője. Az elképzelésekből kiadványt is fognak készíteni.

A szakmai tábor célja, hogy a tervekből jövőre valamelyik meg is valósuljon. A várban húsz évvel ezelőtt szerveztek hasonló workshopot, ezért Szabó Krisztián szerint érdekes lesz összevetni az akkor született és a most létrejövő terveket.

Révkomárom önkormányzata 2003-ban vásárolta meg az UNESCO világörökségi listájára javasolt, Magyarországon és Szlovákiában található komáromi erődrendszer szlovákiai építményeit a szlovák hadseregtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Ez egy többnyelvű ország!˝ - marticákkal a magyar nyelvhasználatért Szlovákiában

A magyar nyelv használatát szorgalmazó újabb matricák jelentek meg hétfőre virradóra több… Tovább olvasom