Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Eperjesen felújítják a Caraffa-börtönt

Felújítják az eperjesi Caraffa-börtönt, amely egyike Szlovákia nemzeti kulturális emlékeinek.

A műemlék a jövőben regionális, illetve városi kulturális és társadalmi központként fog szolgálni. A munkák november közepén kezdődtek, s a felújított épület teljes átadását 2012 tavaszára tervezik. A költségek tervezett összege 436 200 euró, amelynek 85 százalékát európai alapokból fedezik. Tíz százalékot az államkassza áll, míg a városi önköltség 39 416 euró.

"Az épületben a felújítás után a városi galéria kap helyet, és társasági rendezvények helyszíne lesz. Ugyanakkor a regionális értékeket is ott fogjuk bemutatni különféle kiállítások keretében" - nyilatkozta Iveta Adamová, a városi tanács szóvivője. A felújítás keretében az épület új tetőt kap, rendbe hozzák a falakat, kicserélik a padlózatot, új fűtést és villanyhálózatot építenek be. Ugyanakkor az épületet rákapcsolják a városi csatorna- és gázvezeték-hálózatra is. Az épületet új, korszerű távközlési technikával is felszerelik. Peter Kónya helytörténész szerint a Caraffa-börtön Eperjes egyetlen gótikus stílusú világi épülete, amely a 15. és a 16. század fordulóján épült, amikor a város Felső-Magyarország része volt.

Hosszú évekig raktárként használták, később fegyvertár és börtön is volt. Egy időben állítólag kínzókamra is volt a pincében. A 20. században levéltár működött a történelmi épületben. A Caraffa-börtön elnevezés csak a 19. században terjedt el, de a történészek szerint nem sok köze van Antonio Caraffa osztrák császári tábornokhoz, aki 1687-ben mintegy 300 eperjesi polgárt vonatott kínpadra és 24 vezető polgárt és nemest a város piacterén kivégeztetett, hogy vagyonukat elkoboztathassa. Az "eperjesi hóhér" véres és kegyetlen tettét azzal indokolta, hogy az érintett polgárok felkelést terveztek, s állítólag részt vettek az I. Lipót császár elleni összeesküvésben. Néhány forrás szerint a polgárok egy részét bizonyos ideig a Caraffa-börtönben tartották fogva, amely akkoriban a városi vendéglő része volt, s főleg raktárként használták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico a Malina Hedvig-ügyről

Robert Fico szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre. Tovább olvasom