Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

EP: A szlovák nyelvtörvény vét az európai értékrend ellen

Nem felel meg az európai uniós normáknak a szlovák törvényhozás által elfogadott új nyelvtörvény, sőt a kisebbségi nyelvek diszkriminációjához vezet - vélte Michael Gahler német EP-képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának alelnöke, Brüsszelben csütörtökön kiadott közleményében.
Az interneten is olvasható nyilatkozat szerint a törvény következtében a kisebbségi nyelvek használata az élet bizonyos területein lényegében bűncselekménnyé válik.

Ez aránytalan, ráadásul abszurd szituációkhoz vezethet: például olyan kulturális rendezvényen, amelyen csak a kisebbségi nyelvet beszélők vesznek részt, előbb szlovákul kell beszélni - vélte Gahler.

"Szlovákia vét az európai értékrend ellen, és megszegi az Európa Tanács vonatkozó ajánlásait is, melyek a kisebbségi nyelvek használati lehetőségének bővítéséről beszélnek" - értékelte a képviselő.

"A szocialista-nacionalista kormány ismételten megmutatta, hogy nem tesz semmit az országban élő nemzetiségek békés együttélése érdekében..., miközben az előző, kereszténydemokrata kormány bebizonyította, hogy a feszültségmentes kapcsolatok a nemzetek között nagyon is lehetségesek" - áll a közleményben.

Gahler úgy vélte, Robert Fico miniszterelnök és koalíciós partnerei "még nem érkeztek meg Európába".

Az Európai Unió intézményei közül az Európai Bizottság már jelezte: hivatalosan nem kíván reagálni a szlovákiai államnyelvtörvény múlt héten jóváhagyott módosítására. A testület ugyanis úgy ítéli meg, hogy a téma nem tartozik az illetékességi körébe. Arra mindazonáltal egy illetékes emlékeztetett: Brüsszel szerint általában véve sajnálatosnak kell tekinteni azt, ha a nyelvet bárhol feszültségkeltésre, politikai célokra használják fel.


Illusztráció: Cséfalvay Attila
Fotóillusztráció: Cséfalvay Attila

Más EP-képviselők viszont már szót emeltek a törvény ellen. Gál Kinga (Fidesz) például idejétmúltnak és kisebbségellenes hangulatot keltőnek nevezte azt. "A szlovák nyelvtörvény nyíltan szembemegy az Európa Tanács kisebbségvédő dokumentumaival, és ellentétes az uniós alapelvekkel" - hangsúlyozta ő is.

A szlovák parlament múlt héten hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait.

A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. asher11 2009. július 12. 15:49
  „40-41/Kikelet!
  nem ismer befogadobb allamot min az onoke??
  jojjon latogatoba Izrael-be!! itt vannak; Kopt keresztenyek,Katholikusok,Protestansok,Pravoszlavok,Evange
  listak,Zsidok,Muzulmanok,Hinduk,stb. bekes egymast segito viszonyban!!
  mi ez ha nem a hatartalan Tolerancia jo peldaja???”
 • 40. Kikelet 2009. július 12. 08:07
  „Tisztelt Asher11! (38. komment)
  "erővel vonulnak be védelmezendő a saját néptársaikat"
  Igaz, hogy a történelemben van rá sok példa, hogy akár valótlan ürügyek kapcsán robbantak ki katonai konfliktusok. Magyarországnál és a magyaroknál befogadóbb toleránsabb népet még nem ismertem meg!
  Ha egy településen van 10 görög, már kisebbségi önkormányzatot alapítanak. (nem mintha ez baj lenne, csak leírtam mint tényt) A világon elsőként a tordai országgyűlésen mondták ki a vallásszabadságot, az erdélyi nemesek nyomtattatták az oláhoknak az első oláh nyelvű bibliát. Az oláhok számára az oktatást is a magyar nemesek szervezték meg. Ha mi úgy viselkedtünk volna a tótokkal, mint ők most velünk - akkor most nem lennének "szlovákok" !A világon nincs még egy olyan ország ahol annyi "nemzetiségi" tanulhatott , tölthetett be hivatalt, lehetett képviselő, egyáltalán bármilyen karriert befuthatott.
  Az etalon Izraelben lehetne goj, esetleg palesztin miniszterelnök?
  Tisztelettel: Kikelet - tudja! - <moderálva>”
 • 39. Kikelet 2009. július 11. 22:15
  „Tisztelt Asher11!
  Ne idegeskedjen!
  Nem osztom a véleményét, de úgy érzem mindig normális hangnemben írtam önnek.
  Ha az aki szereti a hazáját és nem lelkesedik a nemzet testét rágó férgekért "Bugris Paraszt" jelzőt érdemel - akkor büszkén vállalom! Ha már az ország egy szűk rétege ezekből a "Bugris Parasztokból" él (nagyon is jó)l, legalább ne törölje bele a szerencsétlen bugris pofájába naponta a cipőjét!
  Lehet, hogy fajtársát megütötte egy-két kopasz barom (ha így volt-sajnálom!). Sajnos az önök módszereit ismerve el tudom képzelni, hogy ez is olyan volt, mint a cigányokat lelövő feketeterepjárósgárdisták esete.... (Pont a Gárdademonstráció előtt pár nappal kellett egy zsidót felpofozni...) Ismétlem! HA IGAZ! - elítélem az esetet, de akkor is tessenek tiltakozni ha magyar embert vernek meg.....
  Továbbra is Tisztelettel! Kikelet”
 • 38. asher11 2009. július 11. 10:51
  „Eegyenlore CSAK egy otlet!!!!!-kesobb ki tudja...................
  felhecceljuk a Szlovakokat,Romanokat,Szerbeket,Ukranokat,stb.,hogy oda Magyarorszagra erovel vonuljanak
  be vedelmezendo a sajat neptarsaikat akik ott allampolgarok Magyarorszagon!!!
  Aztan meglatjuk mi marad onokbol!!!!?????
  mar hallom is a hujjogast!!!ez most nem teszik mi???A Kiralyhelmecz-i tortenesek utan nekik ugyen olyan jogukka
  valt ez mint onok szerint velhetoen ott!!!vajon miert is lenne az ott elo mas ajkuaknak kevesebb joguk mint a naluk elo magyaroknak????”
 • 37. asher11 2009. július 11. 10:41
  „ezen az alapon -(mar amiket itt olvasgatni,hogy magyarvedok es egyebek!!)- mi is bevonulhatunk oda a mi fajtank erdekeben-(zsidok)-es ez ellen ne is mereszeljen senki ott szot emelni!!
  ugyanis HA onoknek "van" joguk egy szuveren Szlovakia belugyeibe torteno bevonulgatos beavatkozasra,akkor nekunk Israelieknek ugyanigy van jogunk oda bevonulni vedelmezendo a mi nepunket!!!
  vagy mint mindig id; CSAK a Magyar a vedelmezendo Nep???? az osszes tobbi akar pusztulhat is??? ez erosen emle
  keztet a Nemetorszagi allapotokra 1936-bol!!!
  kik azok a marhak onok kozott akik el merik hinni hofgy erz megegyszer "ugy" sikerulhetne??????????
  reg elmult az az ido!!!!”
 • 36. asher11 2009. július 11. 10:33
  „28/Kikelet!!
  <moderálva>

  Szlovakia Romania,Ukrajna,stb., egy-egy Szuveren Allam,eppugy mint Magyarorszag!!Senkinek NINCS joga beavatkozni az Ott elok ugyeibe!! Arra van mint mindegyiknek a FELELOS KORMANYA!!!Vajon mit tennenek onok ha a Szlovakok egy komoly erovel Bevonulnanak Magyarorszagra az ott elo szlovak ajkuak miatt??? vajon az is olyan termeszetes lenne-e onoknek mint a nyilasruhas bevonulas Kiralyhelmecz-re???Vagy bevonulgatni CSAK onoknek szabadna Barhova is????????????????”
 • 35. Kikelet 2009. július 11. 00:16
  „Tisztelt Akinemfél!
  Értem mit akar mondani, de akkor sincs igaza!
  A tótok évek óta kitalálnak valamit amivel kurtíthatják a magyarok jogait vagy nehezíthetik életüket. pl.: 1000 éves egyházmegyék megváltoztatása, hogy a nemzetiségi arányok megváltozzanak.
  Ez a nyelvtörvény is csak ennek a folyamatnak a része, mindig tágítják a tűréshatárokat (mint a csonka országban a libsik).
  A pontosítás kedvéért a Jobbik nem eltörölni, hanem felülvizsgáltatni akarja Trianont. Sajnos gyengék vagyunk ahhoz, hogy eltöröljük.
  A környező országocskák azért marnak belénk mert puha.... vagyunk!
  Európa pedig tesz ránk magasról, mint mindig! Ki a fenét érdekel, hogy mint mond a többi európai államfő? Őket is csak a pénzügyi körök mozgatják, mint a mi helytartóinkat...
  Ha Magyarország felemelné a fejét és kiállna az érdekeiért, a hiénák nem mernének belemarni!
  Tisztelettel! Kikelet”
 • 34. akinemfél 2009. július 10. 22:01
  „kolombela - Mit mást tehetett volna ebben a helyzetben Szlovákia ? Létében fenyegette meg a Jobbik,méghozzá nyilvánosan. Egyébként Europa politikusainak tobbsége érti azt amit te nem akarsz érteni,ezért lehetetlen,hogy a Jobbik osszefogást teremtsen a nyelvtorvény ellen Europában. Kár is probálkoznia. Szlovákia ebben a helyzetben megtehette,hogy torvénybe iktat egy ilyen nyelvtorvényt.
  A Jobbik nélkul ez nem johetett volna létre. - Szerinted miért kell a Szlovákoknak a nyelvtorvény éppen most,ha nem a Jobbik miatt ? - Miért éppen most ?”
 • 33. kolombela 2009. július 10. 20:11
  „akinemfél
  Miről beszélsz? Marhaságnak azt tartom, hogy a jobbik miatt hozták meg a nyelvtörvényt a tótok.”
 • 32. akinemfél 2009. július 10. 19:26
  „Na ugye,hogy még Te is egyetértesz a Jobbik kulcsszerepével a torténetben ?”
 • 31. akinemfél 2009. július 10. 19:11
  „Kedves kolombela !
  Hát,ha Trianon reviziojának nincs reális esélye a magyar nép rohamos fogyása miatt,akkor mi mást akarhatott a Jobbik ezzel a bejelentéssel mint provokálni a Szlovákokat,és támogatni Slotáékat a nyelvtorvény megszavaztatásában ?”
 • 30. kolombela 2009. július 10. 18:50
  „akinemfél
  Ki az a minden k, akiegyetért ezzel a marhasággal? Biztos, hogy jó helyre írtad hsz-det? Olvasd már végig az összes hsz-t”
 • 29. akinemfél 2009. július 10. 18:16
  „Láthatoan mindenki egyetért azzal,hogy a Jobbik vezetoi provokálták ki ezt a torvényt,azzal,hogy választási sikeruk után kinyilvánították,hogy az Europai Parlamentben a 3 képviselojuk kovetelni fogja a Benes dekrétumok torlését és Trianon torléséért fognak kuzdeni. Slotáéknak ismét nagy szolgálatot tett a Jobbik. Es azota sem csinál semmit a Jobbik,pedig ok nem foglalkoznak kozgazdasággal,csak magyárkodásbol élnek - úgy látom.
  Wass Albert írta,hogy nagy luxus,hogy egy ilyen kis nép mint a magyar annyi utodot sem hoz világra,ahányan az osei voltak. Hogyan akarjuk visszaszerezni az elszakadt teruleteket,ha nincs elég magyar,akivel benépesíthetnénk ? - Ezt elmagyarázhatná nekem és Wass Albertnek egy Jobbikos,mert vicces. Kb. 15-20 év múlva,ha továbbra is napi 150 magyar gyermeket olnek meg magyar anyák abortusszal,a kis Magyarországon is kisebbségben lesz a magyar nép. Egész Europa rajtunk rohog,ha mi meg Nagy Magyarországot akarunk!”
 • 28. Kikelet 2009. július 10. 17:37
  „Tisztelt Asher 11!
  Ez az 1945 óta bevett szokás! Ne szólaljunk fel a határon túli magyarok érdekében! Ne sértsük meg a szomszéd államocskák önérzetét ,mert akkor az ott élő magyaroknak ártunk.
  Ez a "merjünk kicsik lenni" és köpködjük le magunkat! Bocsi, hogy még vagyunk itt magyarok a Kárpát medencében! Azt mondtam "Kárpát medence"??? Ne haragudjanak, hogy ilyen uszító szó kicsúszott a számon - ebből is látszik, hogy született nácik vagyunk! Olyan mint ha azt mondtam volna : Jaffa régi palesztin város.
  Azért csinálják ezt velünk a tótok, mert olyan a "magyar" kormány mint a ....!
  Az ön eszmefuttatását követve rájöttem valamire!
  Az USA azért nem segített a menekülő zsidókon a második VH. alatt, azért nem állt ki értük, mert Hitler megharagudott volna és még több zsidót gyilkoltat le! New York - ba sem engedték kikötni a Németországból elengedett menekülők hajóját. Habár azok csak szegény zsidók voltak. Volt angol gyarmat ahol elsüllyesztették a hajójukat. A Svájci katonaság fegyverrel zavarta őket vissza Németország felé! Az amerikaiak 44.től uralták a német légteret. A táborokba vezető vasútvonalakat miért nem bombázták??? Drezdával voltak elfoglalva??? Az csak 1-2 nap volt...
  Értem már miért hallgatott a művelt nyugat! Nehogy Hitler megsértődjön!”
 • 27. kolombela 2009. július 10. 17:35
  „A szlovák népcsoport, mint minden szláv az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik, mint a germán és az angolszász is. Nevük eredete a szlávból mint nép alakult ki mesterségesen. A szláv név pedig az angolszász és a germán nyelvben is ugyanazt jelenti: az angol slavish és a német sklavish szó jelentése magyarul szolgai. Szóval a nép névének jelentése nem véletlen,. Egyértelmű, hogy azért nevezték őket annak aminek, mert szolga sorsban éltek Európában.
  Egyébként magukat a morvai nagyfejedelemség területéről származtatják.”
 • 26. asher11 2009. július 10. 15:48
  „3/Deir yassin!!
  Kiralyhelmecz-re KIK vonultak be es milyen jelmezekben????
  nagy valoszinuseggel EZ a Szlovak Kormany valasza,erre!!!A hoskodok-nagypofajuak miatt az OTT ALLAPOLGAR MAGYAROK isszak ki a Szlovakok altal kinalt keserupoharat!!!
  Mindennek meg van az ARA!!!nagy valoszinuseggel,Kiralyhelmecz-nek eppen EZ!!!”
 • 25. Amorphis 2009. július 10. 14:42
  „A Tátrában gyakorolták az állattartás rejtelmeit, mert max. annyit tudtak akkoriban.:-)

  Radical Hungary nevű zenekar - Eljön majd a nap -című dala tökéletesen elmondja Slotának mi a helyzet..:-)”
 • 24. Kikelet 2009. július 10. 14:21
  „Meg kellene kérdezni a Slota János úrtól, hogy 907-ben a pozsonyi csata idején merre jártak az "őSszlovákok" ???”
 • 23. JÓZSINÉNI 2009. július 10. 13:43
  „Ezek a "nyomorultak" még mindig nem kerekedtek felül ezen a problémán!Nem is csodálom, én is félnék és utálnám azt,akitől elvenném a saját tulajdonát!Ha szar a helyzet odabenn, keress egy külső ál problémát ,amivel eltereled róla a figyelmet.”
 • 22. Deir_Yassin 2009. július 10. 13:23
  „Tisztelt akinemfél!

  A Magyar Gárda tagja nem vonultak fel a Felvidéken azok a Nemzeti Őrsereg tagjai voltak. Azonban ha fel is vonultak volna ,szívük joga hiszen Isten nekik teremtette a Kárpát hazát és ezer évig védelmezték ápolták azt a magyarok. Ez a kis idő amíg el vannak csatolva mi az ezer évhez képest, ahogy nagyapám mondta ezt pár évtizedet már sámlin állva is kibirjuk fiam!

  Szebb Jövőt!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák férfi holttestét találták meg a Tiszában

– Azonosította a rendőrség a június 23-án, a Tisza tiszakanyári szakaszán talált ismeretlen… Tovább olvasom