Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Elszlovákosodott a révkomáromi kórház felirata

Néhány napja új tábla fogadja a révkomáromi kórházba érkezőket, a korábbi felirattal ellentétben már csak szlovákul szerepel rajta a kórház szó - hívja fel a figyelmet a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál kedden.

A hírportál szerint a korábbi tábla több évtizede hirdette szlovákul és magyarul is: kórház. Az új táblán azonban ez már csak szlovákul szerepel. Teljesen nem "szlovákosodott" el a felirat, akad rajta magyar nyelvű szöveg is: "Üdvözöljük".
A táblacsere sokakat felháborított, míg az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés pedig bejelentette: levélben fordulnak a révkomáromi kórházat működtető Forlife nonprofit szervezethez, melyben kérik a magyar felirat visszaállítását. Révkomárom közéleti és politikai személyiségeit is meg kívánják szólítani, írják alá a tiltakozó levelet, de minden polgárt erre kérnek majd.
A Bumm az ügyben megkereste Viktor Dudást, a kórház igazgatóját, aki azt mondta, ebben az ügyben ő nem illetékes hivatalosan nyilatkozni.
Tanácsára ezért a portál a Forlife nonprofit szervezetet irányító AGEL SK Rt. szóvivőjét, Andrea Benovát kérdezte meg. "Felhívtuk a figyelmét arra, hogy két éve a Rákóczi Szövetség által indított Neked magyar kampány keretében a kórház pályázott és támogatást nyert kétnyelvű feliratok elhelyezésére az intézményben" - olvasható az anyagban. A szóvivő csak három nap múlva válaszolt.
Mint írta, a logójukhoz kapcsolt használati utasítás alapján készült a tábla, és nem hiszi, hogy bármiben is hibázott volna társaságuk. Példaként azt hozta fel, hogy a V&B bank, a Slovenská sporitelna, vagy a mobilszolgáltatók sem használnak nemzetiségi nyelvű feliratokat.
"Miután a Forlife nem állami intézmény és nem is önkormányzati szerv, nem vagyunk kötelesek kétnyelvű megnevezéseket használni" - állította írásbeli válaszában a szóvivő.
"Fontolóra vehetjük egy kétnyelvű tábla legyártását, de ismétlem, ez nem kötelességünk" - szögezte le Andrea Benová.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordáron kelt el Emil Filla festménye Pozsonyban

Rekordáron, 170 ezer euróért (csaknem 45 millió forintért) kelt el egy hétvégi árverésen a cseh… Tovább olvasom