Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Egy szlovák miniszter szerint a Csallóközben nem lesz kőolajvezeték

A Pozsonyt és az ausztriai Schwechatot összekötő tervezett kőolajvezeték nem Csallóközön keresztül fog vezetni. Erről Juraj Miskov, szlovák gazdasági miniszter biztosította kedden a "Nem a csallóközi kőolajvezetéknek" elnevezésű polgári társulást.

Miroslav Dragun, a civil szervezet vezetője felszólította a minisztert, hozza nyilvánosságra a tervezett kőolajvezeték várható útvonalát. A szervezet elnöke egyben emlékeztette Miskovot, hogy tavaly ő is aláírta azt a nyilatkozatot, miszerint alternatív útvonalat kell keresni a Pozsony-Schwechat kőolajvezeték számára.
"Juraj Miskov miniszter ígéreteit betartja, és garantálja, hogy a kőolajvezeték útvonala nem halad át a Csallóközön" - reagált a felszólításra Daniela Pirselová, minisztériumi szóvivő.
A környezetvédő polgári társulás nyugtalanságának adott hangot a tárca eddigi tevékenysége felett ez ügyben. A miniszter már többször is megígérte, hogy nyilvánosságra hozza a várható alternatív útvonalakat, de erre eddig nem került sor.
A polgári társulásnak megalapozott aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a minisztérium mai vezetése is - együttműködve a Transpetrollal és az OMW-vel - a Csallóközön keresztül vezető útvonalon dolgozik - jelentette ki Dragun. Leszögezte: elfogadhatatlan, hogy a minisztérium engedjen a különféle lobbik nyomásának.
A miniszter szóvivője szerint ismételten megígérte, hogy a fejleményekről időben tájékoztatni fogja a közvéleményt, s a kormányprogrammal összhangban tiszteletben fogja tartani a környezetvédelmi álláspontokat. Pirselová úgy véli, hogy erre várhatóan még az idei első negyedévben sor kerül, amikor minden érintett fél beleegyezését adja a projekt megvalósításához.
A környezetvédők hangsúlyozzák: egy Csallóközön keresztül vezető kőolajvezeték veszélyeztetheti az ottani nagy mennyiségű és nagy értékű ivóvízkészletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Szó: Magyar gyereknek magyar iskolában a helye

Magyar gyereknek magyar iskolában a helye - hívja fel a figyelmet az Új Szó című pozsonyi napilap,… Tovább olvasom