Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Dzurinda: Nem kell félni a fakardoktól, azok hamar összetörnek

Szlovákiának nem kell félnie olyan lépésektől, amelyek semmiféle veszélyt nem jelentenek számára - reagált a szlovák külügyminiszter azokra a felvetésekre, hogy a mai magyar kormányzat választójogot adna a határon túl élő magyaroknak.

"Előbb vagy utóbb minden pozitív dolog érvényesül, s ami nem pozitív, az elhal. Nem kell félni a fakardoktól, azok hamar összetörnek" - jelentette ki Mikulás Dzurinda abban az interjúban, amelyet a közszolgálati TASR hírügynökség közölt hétfőn.

A szlovák diplomácia vezetője úgy látja: nincs semmi érdemi ok arra, hogy egy ország állampolgárai részt vegyenek egy másik ország alkotmányos képviselőinek megválasztásában. Szerinte az ilyen értelmetlenségekkel való játszadozás előbb vagy utóbb az ellen fordul, aki azt kigondolta.

"Én nem félek ezektől a dolgoktól. Annyi mindenen estünk túl már, nem kell, hogy a fakardok zavarjanak minket. Ha megmutatjuk belső erőnket és normálisak maradunk, akkor azok, akik ilyen nevetséges dolgokat akarnak keresztülvinni, végül saját magukat teszik nevetség tárgyává" - fejtette ki Dzurinda. Hozzátette: a szlovák diplomáciának megvannak a maga prioritásai, s azok érvényesítésekor nem hagyja magát megzavarni egy másik ország dolgaival.

A magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott: Szlovákiának sose volna szabad tiszteletben tartania olyan kettős állampolgárságot, amelyet a jószomszédi elvekkel ellentétben adtak meg.

"Egyetlen olyan külföldi törvény következményeit sem ismerjük el, amelyek területen kívüliek lehetnek, s amelyek olyan törvényből erednek, amelyet nyilvánvalóan a nemzetközi jog elveivel ellentétben fogadtak el" - fejtette ki Dzurinda.

Szlovákia tavaly nyáron saját állampolgársági törvényének módosításával válaszolt a könnyített honosítást lehetővé tevő magyar döntésre. A szlovák törvény szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki kérelmezi egy idegen ország állampolgárságát.

Olvasóink írták

 • 6. rick_ 2011. január 04. 16:36
  „5.

  Nem újdonság az, hogy kettős állampolgárok szavaznak a magyar választásokon (is).
  Egy kifinomultan demokratikus távoli államból annak idején charterjáratok százával repültek ide az SZDSZ támogatói...”
 • 5. Imcsi 2011. január 04. 08:23
  „"nincs semmi érdemi ok arra, hogy egy ország állampolgárai részt vegyenek egy másik ország alkotmányos képviselőinek megválasztásában. Szerinte az ilyen értelmetlenségekkel való játszadozás előbb vagy utóbb az ellen fordul, aki azt kigondolta. "

  Ezzel valahogy egyet tudok érteni!”
 • 4. Nagy3845 2011. január 03. 23:37
  „Fakardok...Mint a nyelvtörvény, ugye?”
 • 3. blaze 2011. január 03. 22:20
  „A múltkor még összevizelték magukat félelmükben, most meg itt fölényeskedik :D”
 • 2. Csetneky 2011. január 03. 21:09
  „Csak vigyázzon, nehogy véletlenül beleüljön egy törött fakardba, mert életre szóló élményben lesz része!”
 • 1. kolombela 2011. január 03. 19:22
  „Nagyon tetszik a tót vezetők revíziós fóbiája, ez is csak azt mutatja, hogy teljesen tisztában vannak azzal, hogy 90 évvel ezelőtt jogtalanul rabolták el tőlünk felvidéket.
  Reszkessetek csak továbbra is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar állampolgárságért folyamodik január elején az MKP elnöke

Magyar állampolgárságért folyamodik január elején Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció… Tovább olvasom