Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Duna menti élménypark hetvenmilliárdból

Már elkezdődött a munka, s kotorják a Dunát, hogy a leendő Danubia Parkot ne tudja elönteni a folyó: befektetőpartnereket is keresnek a 70 milliárd forintnyi euróból épülő szabadidőközpont felépítéséhez. A szlovák település képviselője szerint ez hosszú távon megtérülő beruházás lesz.
2008. októberben fogadta el a dunacsúnyi (Cunovo) önkormányzat a település rendezési tervét, melyben a 260 millió
euróból (mintegy 70 milliárd forintból) megépíthető Danubia Park is szerepelt. A tenderen győztes angol cég 220 hektáros beruházást tervez: a település és a duzzasztómű között épülő turisztikai központból 30 hektár beépíthető, s elsőként kikötőt és golfpályát létesítenek. A gazdasági válság azonban – akárcsak a nyolc kilométerre lévő bezenyei EuroVegas esetében – nem segítette a finanszírozás mielőbbi biztosítását.

Dunacsúnyi duzzasztómű: A létesítmény mellé, annak adottságait kihasználva építenék fel a Danubia Parkot.
Dunacsúnyi duzzasztómű: A létesítmény mellé, annak adottságait kihasználva építenék fel a Danubia Parkot.


Claude Balazt, a Pozsony–dunacsúnyi önkormányzat képviselőjét – aki korábban Szlovákia kormánybiztosa volt – kérdeztük a napokban a Danubia Park jelenlegi állásáról.

„A beruházás a park belső ügye, ők a megvalósítói a projektnek, ám képviselőként figyelemmel kísérjük a történteket. Annyi biztos: keresniük kell még finanszírozó partnereket Szlovákiában és külföldön is: szívesen fogadnák akár magyar beruházók érdeklődését is. Ez egy hosszú távú beruházás, melynek költsége is hosszú távon térül meg. Hozzátenném: ennek biztosítása a Danubia Invest gondja" – mondja.

„A területet A-tól F szektorig osztották fel, s mindegyikben más-más beruházás valósul meg: lovas-, golfpálya vagy éppen wellnessközpont. A kikötő megoldást nyújthat a kisebb hajók, csónakok számára, s nagyobb vízi forgalmat indukálna. Szlovákia területén nincs hasonló létesítmény, Ausztriában vannak ilyen megoldások" – folytatta.

„A beruházással kapcsolatos kivitelezési munkák már elkezdődtek. A park területét magasabb vízállásnál többször elöntötte a Duna, emiatt most a medret – mely hordalékokkal telített – kotorják, mélyítik" – mondta Claude Balaz.

Grandiózus tervek: A dunacsúnyi Danubia Park megvalósításához még befektetőpartnereket keresnek, ám a kivitelezéshez kapcsolódó munka már elkezdődött
Grandiózus tervek: A dunacsúnyi Danubia Park megvalósításához még befektetőpartnereket keresnek, ám a kivitelezéshez kapcsolódó munka már elkezdődött


A beruházás a határ innenső oldalára is jókora hatással lehet: a közös turisztikai elképzelések – például a Duna-busz indítása – erősíthetik ezt. Kikötő, vízisípálya, strand, wellnessközpont, aquapark, golfpálya, kemping, vadvízi evezőspálya lehet a komplexumban, de a beruházók a kulturális életet is színesítenék egy skanzen építésével, mely a Duna menti kultúrát mutathatja be. Ez utóbbi alapjait a Szlovák Nemzeti Múzeummal közösen tervezik meg. A projekt részeként hotelek, apartmanok, éttermek, üzletek épülhetnek.

A beruházók néhány hónapja „A dunacsúnyi Danubia Park struktúrája" címmel nemzetközi városépítészeti pályázatot hirdettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelni fogja a magyarországi médiát az SNS

Az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a jövőben rendszeresen figyelni fogja a magyarországi… Tovább olvasom