Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Címer, zászló kötelező - Drága lesz a szlovák hazafiasság

Sokba kerül a szlovákiai iskoláknak az április elsején életbe lépő új hazafiassági törvény betartása - vélik pozsonyi elemzők.

A héten elfogadott jogszabály szerint minden osztályban kötelezően ki kell függeszteni a nemzeti címert, zászlót, az alkotmány bevezetőjét, a himnusz szövegét, és minden hét elején az iskolákban le kell játszani a himnuszt.

Az oktatási minisztérium kimutatása szerint Szlovákiában az általános és középiskolákban mintegy 32 ezer osztály van. A Sme című liberális napilap számításai szerint a kötelező állami jelképek beszerzése 638 ezer és 1,21 millió euró között mozoghat. Ján Mikolaj oktatásügyi tárcavezető már bejelentette, hogy a költségeket az iskoláknak maguknak kell majd biztosítaniuk, mert az állam egy centet sem ad erre a célra. Az állandó anyagi problémákkal küszködő iskoláknak ez újabb terhet jelent. A pénzt az őket fenntartó települési önkormányzatoknak vagy a megyéknek kell előteremteniük.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke szerint rengeteg homályos része van a hazafiasságról szóló törvénynek. A politikus az Új Szó című szlovákiai magyar napilapnak nyilatkozva elmondta: nem világos például, hogy az állami jelképeket milyen formában, mekkora méretben kell elhelyezni az osztálytermekben. Ami a költségeket illeti, Berényi azt tanácsolja, hogy az intézmények az őket „felügyelő" minisztériumtól kérjenek támogatást.

„Szerintem az önkormányzatok ne költsenek erre egy centet se, ha a kormány kitalálta ezt, akkor fizesse is meg a költségeket" – mondta. Úgy véli, az önkormányzatok a belügyminisztériumhoz, az iskolák pedig az oktatásügyi minisztériumhoz fordulhatnak támogatásért.

A hazafiassági törvényt a szlovákiai sajtó egybehangzóan bírálja, és feleslegesnek, értelmetlennek minősíti.

Olvasóink írták

 • 5. akinemfél 2010. március 04. 22:11
  „Tehát iskolánként elkoltenek 5 ezer forintot. Ez a nagy hír ? Furcsa otlet ebbol hírt csinálni.”
 • 4. ricken 2010. március 04. 21:55
  „A jelképektől és az énekléstől senki sem lesz hazafibb, mint egyébként. Én ott vagyok otthon, ahol szeretnek, megbecsülnek.”
 • 3. Syracusa 2010. március 04. 20:48
  „Idióták!”
 • 2. hozzászóló1000 2010. március 04. 20:40
  „Ha nálunk hoznának ilyen törvényt, akkor máris fasizmust, Trianon és a határok visszaállításának szándékát kiáltanák ránk. Nálunk miért nem a magyar zászlót büszkén kitenni a házak falára anélkül, hogy ne sütnék rá a gazdájára a szélsőseges, hungarista jelzőt. Ja, és akkor még nem beszéltünk a szomszéd országok érzékenységéről. Mert ugye, nekünk muszáj arra tekintettel lenni. Jó lenne már, ha valakik a magyar érdekeket is képviselnék, de európai módon.”
 • 1. HoRuB 2010. március 04. 18:01
  „Ezek bolondok 1-től 1-ig. No komment,ezek agyament kommunisták:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek egy képviselőre

Rálőttek szerda este kilenc óra tájban családi háza előtt Basternák Lászlóra, a Magyar Koalíció… Tovább olvasom