Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Augusztusra készül el a Duna-busz projekt tanulmánya

Augusztusra elkészül a csallóközi Somorját (Samorín) vízi úton a szlovák fővárossal, magyarországi megállóhelyekkel is összekötő, a későbbiekben Ausztriáig bővíthető Duna-busz projekt tanulmánya.

Augusztusra elkészül a csallóközi Somorját (Samorín) vízi úton a szlovák fővárossal, magyarországi megállóhelyekkel is összekötő, a későbbiekben Ausztriáig bővíthető Duna-busz projekt tanulmánya - hangzott el az érintett önkormányzatok csütörtöki rajkai tanácskozásán.

A szlovák kezdeményezés megvalósulása esetén 35 perc alatt juthatnának el az utazók Somorjáról Pozsonyba vagy vissza; a tervezési fázishoz 130 ezer eurónyi uniós forrást nyert el a két részt vevő megye - a magyarországi Győr-Moson-Sopron és a szlovákiai Nagyszombat - önkormányzata.

A tanulmány feladata tisztázni, hol lehetnének a járat kikötői, melyek lehetnek a szolgáltatás célcsoportjai, kik a bevonható együttműködők, melyek a megvalósítás és az üzemeltetés technikai és pénzügyi konstrukciói, mekkora környezeti terhelést okozna az új, az elképzelések szerint egyszerre nyolcvan embert befogadni képes hajó - sorolta Tuba Lajos, a projekt szlovákiai oldalának felelőse.

Az eseményen elhangzott: a magyar oldalon Rajkán a Duna-rehabilitációs projekt lezárulása után lehet megfelelő és jól megközelíthető kikötőt biztosítani a Duna-busz számára, az itt élő szlovák állampolgároknak viszont nem igazán optimális így munkába járni, mivel a bősi víztárolónál át kell zsilipelnie a hajónak, ez pedig időt vesz igénybe. Ugyanakkor éppen a zsilipelés teheti idegenforgalmi attrakcióvá a Duna-buszt. Dunakilitin már adottak az infrastrukturális feltételek, a szolgáltatáshoz pedig a vízi idegenforgalmat szolgáló csónakkikötő kapcsolódik.

A szlovákiai oldalon fekvő Gutor (Hamuliakovo) önkormányzata régóta pártolja a felvetést, csupán a pénzhiány akadályozza bekapcsolódásukat, Somorján pedig a rendszerhez kapcsolható idegenforgalmi fejlesztésekre készülnek, Dunacsúny (Cunovo) képviselője azt hangsúlyozta: gondolkodni kell a folyó hasznosításáról a teljes Duna mentén. Az eseményen az is elhangzott: a szlovákiai települések azt várják a projekttől, hogy javuljon Pozsony és vonzáskörzete közlekedési kapcsolata. Több résztvevő hangsúlyozta: átemelhető modellt jelentenek a folyó németországi, ausztriai szakaszán működő vízibusz-rendszerek, de a Pozsonyt Béccsel összekötő gyorshajó is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar ugaron - Cikk a megyar közbiztonságról

A magyar ugaron címmel közöl kedden kommentárt a magyarországi közbiztonsági helyzetről az Új Szó… Tovább olvasom