Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

A szlovák nyelvtörvény módosítása fenntartja a pénzbüntetés lehet

A szlovák kulturális minisztérium nem szándékozik törölni az előző kormány által elfogadott nyelvtörvény megsértéséért kiróható szankciókat, de enyhíteni akarja azokat - közölte pénteken a tárca szóvivője.

Eva Chudinová sajtóértekezletén elmondta: ez következik abból a törvénymódosításból, amelyet Iveta Radicová kormánya a jövő szerdán készül megvitatni. A pénzbüntetés marad, de nem fogják automatikusan alkalmazni, hanem a miniszter döntésére bízzák - tette hozzá.

Daniel Krajcer kulturális miniszter a júniusi parlamenti választások után tartott első sajtóértekezletén jelezte, hogy el akarja törölni a pénzbírságot. Az általa benyújtott törvénymódosítás viszont csak egyetlen kivétellel számol.

A szóvivő szerint a miniszter nem gondolta meg magát, mivel a törvényből kikerülnek az abszurd korlátozások. Viszont azok, melyek ésszerűek, megmaradnak. "Ha védeni akarjuk az államnyelvet, ehhez eszközre van szükségünk, és ez azt a lehetőséget is magában foglalja, hogy pénzbírságot vessünk ki" - mondta.

A jogszabály megsértéséért jelenleg 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést lehet kiszabni. A szóvivő szerint ehhez a szankcióhoz azonban csak végszükség esetén, bizonyos szélsőséges esetekben fognak folyamodni.

A törvénymódosításban a minisztérium a pénzbírság kiszabásának eltörlését javasolta alkalmi kiadványok - például mozik vagy színházak műsorfüzete - esetében. Ha ezek nem az államnyelven jelennek meg, tartalmazniuk kell a szlovák nyelvű fordítást.

Olvasóink írták

  • 1. alevike 2010. szeptember 17. 22:13
    „Ez a cím értelmes????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovákok egy százalékkal emelik az áfát

Szlovákiában januártól átmeneti időre 20 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó (áfa) a… Tovább olvasom