Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A magyar ugaron - Cikk a megyar közbiztonságról

A magyar ugaron címmel közöl kedden kommentárt a magyarországi közbiztonsági helyzetről az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság szerint kevés olyan terület van, ahol a magyarországi kormányváltástól azonnali és kézzelfogható eredményeket lehetett volna elvárni, a belügy viszont mindenképpen ide tartozik.

"A masírozó szélsőségesek, a romló vidéki közbiztonság, a 2006-os októberi események mind azt mutatták, hogy komoly szakmai és erkölcsi válságban van a rendőrség. A gyöngyöspatai és a hajdúhadházi történések pedig azt erősítik meg, hogy ez a válság a vezető személyétől függetlenül továbbra is tart" - írja Tokár Géza, a szerző.

Rámutat, hogy a radikális jobboldal – miután a Fidesz perifériára szorította a Jobbikot a szalonképes témák többségének elorozásával – visszatért oda, ahol a legnagyobb igény mutatkozik a ténykedésére: azokba a reménytelen helyzetben levő keleti kisfalvakba, ahol a romák számának növekedésével egyre súlyosbodnak az etnikai konfliktusok, és nehezen lehet gátat szabni a kisebb-nagyobb bűncselekményeknek. Előbb Gyöngyöspatán, majd Hajdúhadházon tűntek fel az önjelölt polgárőrök, "a rendőrség pedig gyakorlatilag ugyanúgy lépett fel ellenük, mint évekkel korábban a kormány számára kényelmetlen elemekkel szemben: gumiparagrafusokkal és mondvacsinált indokokkal" - jegyzi meg a szerző.

Elismeri: az etnikai feszültség mérséklését, az életkörülmények javítását, a bűncselekmények megfékezését nem lehet egyik hónapról a másikra elérni, de úgy véli "azokat a törvényeket, rendelkezéseket, amelyek mindehhez szükségesek, viszont meg lehetne hozni".

"A magyar Országgyűlés energiáit az utóbbi hónapokban mégsem az érdemi haszonnal bíró munka emésztette fel, hanem a gyorsított eljárásban folytatott, kissé fölöslegesnek tetsző és merőben szimbolikus jelentőséggel bíró alkotmányozási folyamat. Úgy tűnik, a hajdúhadházi eseménysor a gyöngyöspatai történések árnyékában marad, főként a külföldi sajtóvisszhang mértékét tekintve. Megfelelő törvények és átfogó koncepció híján a rendőrségnek rögtönöznie kellett, a hatóságok pedig egyáltalán nem jártak el elegánsan" - írja kommentárjában a szlovákiai magyar lap.

Az Új Szó felsorolása szerint a gárdista polgárőrökön sokáig nem találtak fogást, mondvacsinált okokkal, garázdaság vádjával vették őrizetbe a táborozni készülő Véderő tagjait, majd egy hirtelen életbe léptetett kormányrendeletre hivatkozva teremtették meg a törvényes fellépés alapjait. "Megannyi lépés, amely nem előre átgondolt koncepcióra, hanem pánikszerű intézkedésekre utal egy olyan témával kapcsolatban, amelyre a hatóságok jó előre felkészülhettek volna. A tanácstalanság nem mellesleg még tovább rombolja a magyar rendőrség hitelét" - írja kommentárjában Tokár.

"Mikor a szocialista kormány irányította belügyminisztérium kezéből kicsúszott az irányítás vidéken, azt könnyű szívvel lehetett az MSZP és a kormány széleskörű társadalmi tekintélyvesztésének tulajdonítani. Mikor ugyanez Pintér Sándor tárcájával történik meg, az sokkal komolyabb aggályokra ad okot" - záródik az Új Szó kommentárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős online média Szlovákiában

Fizetős lesz májustól a szlovákiai média weboldalainak egy része - közölték hétfőn az érintett… Tovább olvasom