Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A kisalfold.hu bloggerei

Nagy Róbert

Rólam (a bloggerről)

1972-ben születtem Pápán, s a Győr megyei Gyarmaton nőttem fel, ahol a szőlőhegy közelében már fiatalon kapcsolatba kerülhettem a borkultúrával. Történész-geográfusként végeztem a Pécsi Tudományegyetemen, jelenleg főlevéltárosként dolgozom Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárában. Óraadóként több főiskolán is tanítok, és a Pécsi Tudományegyetem Modernkori Történeti Tanszékén PhD doktori fokozat megszerzésén fáradozom. Győrben élek feleségemmel és 2 éves kislányommal.

Családom mindkét ága törzsgyökeres gyarmati, akik a 18. században betelepített Rajna-vidéki németek hagyományait folytatva gazdálkodtak az ódon pincesor közelében. Ezt a családi örökséget megőrizve, majd későbbi tanulmányaimmal és tapasztalataimmal kiegészítve fordítottam figyelmemet a magyar borok, a magyar borkultúra megismerése és megismertetése irányába. A pécsi egyetemen diákként részt vettünk egy borkultúrát és borászatot bemutató előadás-sorozaton, amelyet a a Földrajzi Intézetben Dr. Szabó Géza tanár úr szervezésében követhettünk nyomon. Ez a program alapozta meg abbéli elképzelésemet, hogy a magyar kultúra szerves részét képező borkultúra régi fényét valamiképpen visszaállítsuk, és Magyarországot ismét jó értelemben vett „borivó nemzetté” tegyük. Hogyan tudtam, tudok ebben a nemes feladatban magam is részt venni? Előadások, tanulmányok, ismeretterjesztő cikkek írásával indult, aztán következtek a a borkóstolóval egybekötött bortörténeti előadások Győrben, Budapesten, Rábapatonán és Kapuváron. A Nyugat Magyarországi Egyetem Idegenforgalmi Intézetében immár hat éve fut a Borkultúra Évszázadai Magyarországon című két féléves tantárgy, amin minden évben 30-40 hallgató vesz részt. 2007-től beindult közösségi boros oldalunk is (www.bor-neked.hu), amely hasonló célokkal próbálja népszerűsíteni a magyar és kárpát-medencei borkultúrát. Apró lépések ezek, de azt hiszem fontosak, mivel sokszor tapasztalhattam és tapasztalom meg minden nap, hogy a fiatalok sajnos nem ismerik a bor kultúráját, a kultúrált alkoholfogysztás alapjait. A vendéglátó intézményekben sok hiányossággal találkozhatunk, bár kétségtelen sokat javult a helyzet. A borválaszték, a borok ár-érték aránya sokszor nem üti meg az elvárt szintet, de a keresleti oldal is meglehetősen alulinformált borok terén.

Egyértelmű a célunk, a magyar, jó minőségű borokat nekünk magyaroknak kell jórészt elfogyasztanunk... Segíteni kell az embereket a borválasztásban, hogy megfelelő minőségű, az alkalomhoz, ételekhez illő borokat ihassanak, mindezt természetesen elérhető és reális áron. Ennek a nemes feladatnak a részeként indult el a Kisalföld.hu oldaklain a bor-neked boros blog, amely reményeink szerint a borral, a magyar borkultúrával, annak földrajzi, történelmi, kulturális, néprajzi, gasztronómiai kapcsolataival foglalkozik. Szeretnénk a közeli Pannonhalmi Borvidéket kiemelten bemutatni, pincészeteit, borászait, borait, s ennek a közeli vidéknek a szépségeit az olvasó elé tárni.

Jó borozgatást és jó olvasgatást kívánunk!