Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Zsúfoltak a szociális otthonok

A megyei fenntartású szociális intézmények mindegyikében gond a zsúfoltság, van, ahol 12 – 13 ágyat helyeztek el szobánként. Több helyen probléma a gondozói létszámhiány és a rájuk vonatkozó, törvény által előírt 80 százalékos szakképzési arány betartása is.
Koroncó-Zöldmajor
A táplánypusztai mentálhigiénés otthon a sorban az első, de nem az utolsó, ahol az ellátottakra jutó lakóterület a jogszabályban meghatározott 6 négyzetmétert nem éri el. A zsúfoltság azonban mindenhol jelentkezik: a legjelentősebb problémát a koroncó-zöldmajori intézetben okozza.

Ötvenen négy szobában

Az értelmi fogyatékosok rehabilitációs intézményében élő 50 ellátottra ugyanis négy hálóhelyiség jut, egy szobában 12 – 13-an laknak. Az intézmény a jelenlegi formájában nem felel meg a szakmai rendeletekben előírt feltételeknek, a 2001 – 2009-ig tartó rekonstrukció feladata a zsúfoltság megszüntetése és a korszerűsítés.
A nagylózsi szociális intézményben nem lehet a betegeket elkülöníteni, fertőző betegség esetén azonnal kórházba utalják a gyengélkedőket. Pásztoriban, a felnőttkorú fogyatékosok otthonában a betegek elkülönítésére van ugyan különszoba, de használata átcsoportosítással jár, ugyanis a páciens férőhelye egy másik lakó ágya.
Nagylózson külön problémát okoz az alkoholisták jelenléte is, akik rettegésben tartják az idős embereket, de félnek tőlük az ápolónők is. Egyetlen megoldás lenne, ha az otthonból eltávolítanák őket.

A gondozók szakképesítése hiányos

A jobaházi idősek otthonában dolgozók 65 százaléka rendelkezik az előírásoknak megfelelő szakképesítéssel, ez az arány azonban 15 százalékkal elmarad a jogszabályi követelménytől. Nagylózson hasonló problémával szembesült a fenntartó, ott ráadásul ez az arány 80 helyett csupán 48. Jelenleg 28 betöltetlen álláshely nehezíti az itteniek helyzetét, a folyamatos munkarend és az alacsony bér miatt nehéz lesz megoldani ezt a problémát. Máshol, például a soproni fogyatékos gyermekek otthonában a tömeges beiskolázásra a létszámhiányon túl azért nincs mód, mert a képzési költségek is magasak. A szakképzési arány a pásztori felnőttkorú fogyatékosok otthonában a legalacsonyabb: mindössze 43 százalék; a már említett soproni otthonban pedig 55 százalék. Koroncón az arány 94 százalék, Táplánypusztán pedig 82 – ezek a szakmai követelményeknek megfelelnek.

Régi bútorok, 50 éves padló

Az otthonokban biztosított tárgyi feltételek helyszínenként változnak, a berendezések nagy része azonban szinte mindenhol cserére szorul. Nagylózson 20 – 25 éves ruhásszekrényeket használnak, a vizesblokk felújításra és bővítésre szorul, hiszen jelenleg nem biztosított a 10 ellátottra jutó egy fürdőkád és zuhanyzó, s nincsenek nemenként elkülönített illemhelyek sem. Pásztoriban a nyílászárók korhadtak, az emeleti szobák padlója 50 éves, szintén cserére szorul. Ugyanitt az orvosi szoba felszereltsége is hiányos, csak az alapvető műszerek: csipesz, olló, vérnyomásmérő, cukorvizsgáló készülék áll rendelkezésre.

Ami pénz nélkül is megoldható

Az intézmények helyzetén állami támogatású programokkal tud segíteni a fenntartó, az otthonok addig is lakóik számára olyan (fejlesztő) programokat szerveznek, amelyek nem jelentenek feltétlenül pluszkiadást. Biztosítják többek között a szabad vallásgyakorlást, és több helyen „ mozgó boltokkal " adnak lehetőséget a vásárlásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsegély

Ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít a győri roma önkormányzat ma délelőtt 9 – 10 óra között… Tovább olvasom