Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Zsidózás, cigányozás a Parlamentben

A Jobbik kéri, ne árusítsák ki Magyarországot Izraelnek! Németh Zsolt államtitkár válaszában azt mondta, hogy Vona érvelése a "zsidózás kategóriáját meríti ki". Az LMP szerint nem szabad tovább tűrni, hogy Magyarországon "nyíltan lehessen cigányozni és zsidózni".
1. rész
Magyarország soros uniós elnökségéről, a felülvizsgálati törvényjavaslatról, a magyar-izraeli kapcsolatokról, valamint a munkanélküliségről beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt a parlamentben.

MSZP: zuhanásszerűen csökkent Magyarország tekintélye
Kovács László Magyarország soros uniós elnökségéről beszélt. Mint mondta, az MSZP többször hangsúlyozta, az elnökség sikerében érdekelt, ezért támogatják a kormányt mindenben, ami a sikert előmozdítja, ugyanakkor igyekszik visszatartani mindentől, ami azt veszélyezteti.
Kiemelte, többször felhívták a kormány figyelmét, ne tegyen semmi olyat, ami ellentétes az uniós szabályokkal.
Hozzátette: pártja javasolta a médiatörvény visszavonását és az alkotmányozás elhalasztását, a figyelmeztetéseknek azonban szavai szerint nem volt foganatja.
A szocialista politikus szerint az elmúlt másfél hónapban zuhanásszerűen csökkent Magyarország tekintélye. Véleménye szerint az Európai Parlament vitájában Orbán Viktor kormányfőhöz méltatlan stílusban reagált a magyarországi demokráciát féltő megnyilvánulásoktól.
Közölte: a magyar uniós elnökségből már nem lesz sikertörténet.
Martonyi János külügyminiszter minderre azt válaszolta: a szocialista párt képviselői többször azt mondták, hogy sikeres magyar elnökségben érdekeltek. Ha ez így van, akkor miért tesznek ez ellen? - tette fel a kérdést.
Azt is firtatta: az ellenzéki párt miért tette a médiatörvényről szóló vitát az európai politikai élet egyik központi kérdésévé?
Minden nehézség ellenére sikeres volt az indulás, a magyar elnökség prioritásait mindenki elfogadta, a tanácsülések rendben folynak - tette hozzá.

A Fidesz a felülvizsgálati törvényjavaslatról
Balsai István közölte: sem az ügyészséget, sem a rendőrséget, sem a bíróságot nem akarja megbélyegezni az úgynevezett felülvizsgálati törvényjavaslatával.
Véleménye szerint a 45 ezer tagot számláló rendőrségre súlyos árnyékot vetett a néhány tucat, azonosítószám nélküli rendőr 2006-os magatartása.
(Balsai István javaslata "a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról" szól, amely semmisnek tekintené azokat a 2006. őszi ítéleteket, amelyek alapját kizárólag rendőri jelentés, illetve rendőri tanúvallomás képezte.)
A képviselő felszólalására nem érkezett kormányválasz.

Jobbik: ne árusítsák ki Magyarországot Izraelnek!
Vona Gábor arról beszélt, hogy "néhány hónapja egy román miniszter kifakadt, hogyan működhet Erdélyben a Magyar Gárda, mikor Magyarországon izraeli nyomásra ezt már feloszlatták".
A jobbikos képviselő ezután ennek kapcsán azt sorolta, mikor milyen magyar és izraeli felső szintű találkozók és megszólalások voltak a politikai életben.
Felidézte, mikor 2010. május 14-én Martonyi János leendő és Balázs Péter leköszönő külügyminiszter közösen találkozott az izraeli nagykövettel. Tovább sorolva megemlítette, hogy 2010. január 27-én Nagy Anna kormányszóvivő bejelentette, a jövőben szélesebb körben, gyakrabban egyeztetnek zsidó közösségekkel.
Úgy fogalmazott: "egészen izzadtságszagú, szánalmas igyekezet, amit a magyar külpolitika folytat az elmúlt időszakban, hogy Izrael urainak megpróbáljon tetszelegni, a kedvében járni".
Ne árusítsák ki Magyarországot Izraelnek - mondta Vona Gábor.
Németh Zsolt államtitkár válaszában azt mondta, hogy az elhangzott érvelés a "zsidózás kategóriáját meríti ki". Közölte: az ilyen típusú megközelítésnek az Országgyűlésben nincs helye.
Megemlítette azt is, furcsa lenne, ha Magyarország külügyminisztere nem találkozna Izrael miniszterelnökével.
Kiemelte azt is: minden közösségnek a méltósága érdekében fellép a kormány.
Hangsúlyozta azt is, jól teszi a magyar kormány, hogyha megpróbál közreműködni a közel-keleti béke ügyében.

LMP: a kormány a rendelkezéseivel a szegényeket bünteti
Kaufer Virág, aki egy "Nem erről volt szó" feliratú pólóban mondta el felszólalását, azt emelte ki, hogy szerinte a kormány a rendelkezéseivel a szegényeket bünteti.
Beszélt arról, hogy a januári KSH adatok szerint 90 ezer fővel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ezek közül sokan közmunkát végeztek. Mint mondta, pártja tisztában van azzal, hogy a közmunkaprogram hosszútávon nem jelenthet megoldást a tartós munkanélküliségre. Ugyanakkor egyik napról a másikra nem lehet emberek tízezreit megfosztani a munkától - jelentette ki.
Az LMP-s képviselő a jobbikos politikusokhoz szólva azt mondta: az uszítás és a bűnbakkeresés nem megoldás.
Czomba Sándor államtitkár azt válaszolta: a kormány tisztában van azzal, hogy számos területen súlyos problémát jelent a közfoglalkoztatás átalakítása. Hozzátette: a foglalkoztatás helyzete Magyarországon rosszabb, mint azt gondolnánk.
Felhívta a figyelmet arra, hogy míg rengeteg ember van munka nélkül, addig a vállalkozók arra panaszkodnak, hogy nem találnak munkaerőt.
Az államtitkár hangsúlyozta: hosszú évek óta összemosódott a szociális ellátórendszer és a foglalkoztatási rendszer. Mint mondta, azért kell hozzányúlni a szociális ellátórendszerhez, hogy megérje dolgozni.

Házbizottság: négynapos lesz az Országgyűlés
Az Országgyűlés házbizottságának hétfői ülésén arról döntöttek, hogy pénteken nem lesz ülésnap, a 30 órás helyett pedig 26 órás lesz az időkerete a Magyarország alkotmányának szabályozási elveiről szóló országgyűlési határozati javaslatnak.

Az LMP szerint most jött el az idő, amikor már nem szabad tovább tűrni, hogy Magyarországon "nyíltan lehessen cigányozni és zsidózni" - mondta Vágó Gáborral közös, hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Osztojkán Ágnes.

A képviselő, aki egy "bűnbak" feliratú táblával a nyakában jelent meg a sajtótájékoztatóján, azt mondta, hogy a mai magyar politikában, és főképp a Jobbik politikai kommunikációjában a cigányság mint egy bűnbak jelenik meg.

Szavai szerint a Jobbiknak nincsenek valós és releváns eszközei arra, hogyan lehetne javítani a mélyszegénységben élő romák és nem romák sorsán, de a párt gondolkodásában az jelenik meg, hogy a jelenlegi gazdasági és társadalmi problémáknak a romák a fő felelősei. Hozzátette, hogy a mélyszegénységben élő romák és nem romák között nincsen valós társadalmi különbség.2. rész
A településőr-programról, a 2006 őszi történések utáni kárpótlásokról, a földvásárlások szabályozásáról és a tervezett kormányzati intézkedésekről volt szó többek között az interpellációk sorában hétfőn a Parlamentben.

MSZP: lesz ismét településőr-program?
Harangozó Tamás azt kérdezte, hogy tervezi-e a kormány a településőr-program újraindítását és központi finanszírozását. Szerinte az ehhez a szükséges 2-3 milliárd forint biztosítható lenne. Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy 2009.őszén a Bajnai-kormány indította el a programot, amelyhez pályázati úton állami támogatást is biztosítottak, s így 2010-ben már mintegy 2000-2500 ezer ilyen településőrt alkalmaztak. Ennek ellenére most nem biztosítanak több támogatást e célra, s ezzel "halálra ítélik" a programot. Korábbi ígéretével szemben a kormány cserben hagyta a kistelepüléseket - hangoztatta az ellenzéki képviselő. Kitért arra is, hogy folytatólagosan elkövetett törvénysértés valósult meg az elmúlt órákban. A szabálysértési törvény megsértése miatt mit kíván tenni a kormány, házelnök, miniszterelnök? - kérdezte Vona Gábor jobbikos képviselőtársára utalva.
Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában kiemelte: a szocialisták kormányzása idején tönkrement a közbiztonság, az ország egyes vidékein napok, hetek teltek el, úgy hogy az emberek rendőrrel találkoznának településükön. A településőr-program megalapozatlan és pazarló volt, a településőrök feladataikhoz képzetlenek voltak, s annyi hatósági jogkörük sem volt, mint a polgárőröknek. A kormány ugyanakkor több mint 2 milliárdos kötelezettséget vállalt e célra úgy, hogy forrást nem rendelt mellé. Elmondta, hogy márciustól kétezer új rendőr teljesít szolgálatot, 2012 júniusáig pedig 4.200 rendőr szolgálja majd a közbiztonságot. A rendőrség többletforrásokhoz jut az idei büdzsében, az ágazat 27,5 milliárddal kap több támogatást - jelezte.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 262 igen, 55 nem és 2 tartózkodással jóváhagyta.

Fidesz: helyreállt az állam becsülete a 2006 őszi történések után?
Gulyás Gergely a 2006-os eseményeket felidézve kiemelte, hogy a rendőrök a rendszerváltás követően még soha nem tapasztalt brutalitással léptek fel a védtelen polgárokkal szemben. A véleménynyilvánítás alapjogát gyakorló polgárok tömegesen váltak a rendőri fellépés áldozatává - mondta. A 2006.őszi rendőri brutalitás mértéke és következmények nélkülisége alkalmas volt, hogy a jogállamba vetett bizalom alapjaiban rendüljön meg. A kártérítések kifizetése nem csak az áldozatok érdeke, az államnak jogi és erkölcsi kötelessége volt jóvátenni, amit lehetséges. Azt kérdezte, milyen eredményekről tud beszámolni a kártalanítások ügyében, milyen arányban sikerült megegyezni a károsultakkal, helyreállt az állam becsülete?
Kontrát Károly belügyi államtitkár úgy fogalmazott: reméli a kártérítések kifizetésével hozzájárultak, hogy helyreálljon az állam becsülete.
Hozzátette: ami 2006 őszén történt, a köztársaság legnagyobb szégyene volt. A kárt megtérítették, de a szenvedésekért a szocialista pártnak kell elnézést kérni. Elmondta, hogy 2010 december 31-ével az új kártérítési igények befogadása lezárult, ezután 131 károsultnak több mint 245 millió forintot fizettek ki, s csak három igénylést kellett elutasítani, mert nem tartoztak a törvényi hatály alá.
A képviselő a választ elfogadta.

Jobbik: zárják be a nemzeti földalap kiskapuit!
Varga Géza felidézte, majd egy évtizede mondta Orbán Viktor, hogy véget vetnek a törvénytelen földvásárlások körül az osztrák vircsaftnak. Szerinte az összefércelt nemzeti földalapról (nfa) szóló törvény nem véd a spekulációktól. Kifogásolta, hogy a jobbikos javaslatokat "a forradalmi többség rendre" elutasította, aminek káros hatásai mára kirajzolódnak. A visszaélések tovább folytatódnak, csak a klientúra változott MSZP-sről fideszesre - mondta, és az nfa-törvény kiskapuinak bezárását kérte.
Ángyán József államtitkár válaszában - felidézve az eddigi intézkedéseket - kiemelte: megakadályozzák a magyar föld spekulatív célú felvásárlását, a nemzeti szabályozás további pontosításán pedig dolgoznak. Minden eddigi intézkedése a kormánynak ebbe az irányba mutat - tette hozzá. A kormány meg fogja szüntetni a föld körüli vircsaftot - ígérte, s megemlítette azt a változtatást, amelynek alapján vásárláskor a magyar állam mindenki mást megelőzve első helyre kerülhet.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 199 igen és 91 nem szavazattal jóváhagyta.

LMP: igazságtalan elvonási tervek
Scheiring Gábor arról beszélt, hogy a nyugdíjellátásból, közösségi közlekedésből, gyógyszertámogatásból és a munkanélküli ellátásból jelentős összeget vonna ki a kormány, amit mélységesen igazságtalannak nevezett. Azt kérdezte: hogyan kívánnak 100 milliárdot a gyógyszerkasszából megtakarítani, miért gondolják, hogy a védőháló gyengítése bármilyen eredményre vezet, amikor alig van munkahely. Mint mondta, a közösségi közlekedésből nem kivonni kellene, hanem további forrásokat kellene beletenni. Tervezi-e a kormány bevezetni az útdíjat? - kérdezte.
Cséfalvay Zoltán államtitkár kiemelte: a gyógyszerkasszára arányaiban többet költünk, mint a visegrádi államokban. Itt átalakításra van szükség, valami nem stimmel - mondta. A foglalkoztatás bővítése nagyon sok összehangolt lépést igényel, munkahelyet csak vállalkozók képesek létrehozni, ehhez kell a megfelelő gazdasági feltételeket megteremteni. A közösségi közlekedés területén is rengeteg tennivaló van - fűzte hozzá, és kiemelte: a kormány nem tervezi 1200 kilométer vasút megszüntetését, épp a bezártak újranyitásán dolgoznak.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 209 igen, 91 nem elfogadta.


3. rész
A panelprogramok folytatásáról, a nyugdíjakat érintő esetleges megszorításokról és az egészségügyi dolgozók nettó jövedelmének kompenzációjáról beszéltek a képviselők hétfőn az interpellációk között.

MSZP: miért nem szereti a kormány a panellakókat?
Pál Tibor emlékeztetett rá, hogy bár adottak a szabályozási feltételek és a finanszírozás is, sok lakóközösség azzal keresi meg az ellenzéki pártot, hogy már elbírált és nyertes pályázatukra nem kaptak támogatási szerződést.
Az MSZP-s képviselő azt kérdezte: kötött-e új szerződést az Orbán-kormány panel- vagy ÖKO-programra, és ha nem, akkor miért büntetik a már nyert lakóközösségeket, illetve lesz-e 2011-ben új program a panellakások energiahatékonyságának fejlesztésére?
Válaszában Fónagy János államtitkár leszögezte: 2010-ben 3,5 milliárd forintot fizettek ki a panelprogramra, amivel több mint 10 ezer lakás rezsicsökkentéshez járultak hozzá, emellett az ÖKO-programban 680 millió forint fizettek ki, 13 ezer lakás fűtésszabályozását és -mérését lehetővé téve.
Az államtitkár hangsúlyozta: az előző kormány által használt pályázatok elavultak, a jelenlegi kormány ezért új pályázatokat készít, de emellett rendezi az előző rendszerben nyertes lakóközösségek ügyét is.
Az Új Széchenyi Tervben a zöldgazdálkodási program keretein belül olyan pályázatok meghirdetését tervezi a kabinet, amelyek támogatják a panellakások energiahatékonysági felújítását, és új hatékony épületek felépítését. Minderre a széndioxid-kvóták értékesítéséből kívánnak fedezetet teremteni.
Válaszában Lamperth Mónika (MSZP) hangsúlyozta: "magyarul a kormány nem folytatja a panelprogramot és az ÖKO-programot sem, 2011-ben nem lesz kifizetés, nem lesz új pályázat és cserbenhagyják a panellakókat."
A választ a szocialista politikusok nem fogadták el, az Országgyűlés azonban 213 igen és 85 nem szavazat mellett jóváhagyta azt.

MSZP: nyugdíj-megszorítások jönnek?
A szintén szocialista Varga László interpellációjában azt kérdezte a nemzeti erőforrás minisztertől, hogy a kormány milyen megszorításokat tervez a nyugdíjakkal kapcsolatban, hogyan tervezi megváltoztatni a nyugdíjszámítás és a nyugdíjemelés módját, a szolgálati idő számításának rendszerét, a korhatár előtti nyugdíjak lehetőségeit, illetve milyen szigorításokra készül a nyugdíj mellett dolgozókat illetően?
Válaszában Halász János államtitkár hangsúlyozta: mivel az előző kormányok eladósították az országot, így 2011-ben 2.429 milliárd forintot kell az államnak visszafizetnie. Ugyanakkor nyugdíjakra évi 2.500 milliárd forintot költ az állam, így ha nem lenne az adósságkötelezettség, akkor "akár duplájára is emelhetné a nyugdíjakat a kormány."
Az államtitkár leszögezte: nem megszorítások lesznek, hanem "felelősségteljes gazdálkodás és rendbe tétel."
Varga László elfogadhatatlan nevezte a válasz és szerinte a magyar nyugdíjasok rosszul járnak majd.
Az Országgyűlés a választ 222 igen 46 nem szavazattal és 32 tartózkodás mellett elfogadta.

Jobbik: mi lesz egészségügyi dolgozók jövedelem-kompenzációjával?
Gyenes Géza (Jobbik) azt kérdezte a nemzeti erőforrás minisztertől: hogyan fog zajlani a közszférában várható nettó jövedelem csökkenések kormány általi kiegészítése az egészségügyi ágazatban dolgozók esetében?
Halász János államtitkár válaszában elmondta: a kormány rendeletben határozott a közszolgálatban dolgozók jövedelmének kompenzációjáról, amely minden költségvetési intézmény számára kötelező érvényű.
Az egészségügyi költségvetési intézményekben ugyanakkor még zajlik a dolgozók jövedelmének és a szükséges kompenzáció mértékének felmérése, a végleges adatok február végére készülnek el.
Gyenes Géza azért nem fogadta el a választ, mert mint mondta, "szeretné látni az adatokat."
Az Országgyűlés 225 igen és 82 nem szavazattal fogadta el az államtitkár válaszát.

4. rész
A közbiztonság helyzetéről, a kormány energiapolitikájáról, a Tisza menti víztározók építéséről beszéltek a képviselők hétfőn az azonnali kérdések és válaszok között.

Az MSZP a kormányzásról
Gúr Nándor arról beszélt, hogy rengeteg jogszabályt fogadott el a parlament, azonban a kormány sokakkal elfelejtettek konzultálni. Szerinte amikor Matolcsy György "kirugdosta" a regionális munkaügyi központok főigazgatóit, akkor a törvényességet nem tartotta szem előtt.
A szocialista képviselő azt kérdezte: hagyja-e a minisztereinek, hogy "Önt megtévesztő folyamatokat hajtsanak végre?"
Orbán Viktor miniszterelnök úgy válaszolt: az új alkotmány elfogadásakor a szocialista képviselő által említett viták nyugvópontra fognak jutni, és a magyar törvényességet érő kritikák okafogyottá válnak.
Azt is mondta: azokat az egykori kormánypárt képviselőit is nyugodtan kell végighallgatni, "akik az elmúlt években a hatalommal való nyers visszaéléssel tüntették ki magukat, és most bennünket emlékeztetnek a törvényességre".

Jobbik: nem sikerült rendet tenni az országban
Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy a KSH adatai szerint az elmúlt tíz hónapban az erőszakos bűncselekmények száma 35 százalékkal, a betöréses lopások száma 17 százalékkal, az uzsora-bűncselekmények száma 1412 százalékkal, a személyek elleni erőszak száma több mint húsz százalékkal emelkedett.
Hány ártatlan áldozat kell még, hogy végre rend legyen az országban? - kérdezte.
Kontrát Károly államtitkár azt válaszolta: a kormány azt ígérte, hogy a közbiztonságot nemzeti üggyé teszi. Az államtitkár a szabálysértési törvény módosítására és a háromcsapás törvényjavaslat elfogadására hívta fel a figyelmét a jobbikos képviselőnek.
Mint mondta, az a fontos, hogy ha nem sikerül minden bűncselekményt megelőzni, akkor minden elkövetőt állítsanak bíróság elé.

Az LMP a kormány energiapolitikájáról
Jávor Benedek arról érdeklődött, hogy van-e a kormánynak egységes energiapolitikája? Mint mondta, alig követhető, hogy hova került 30 milliárd forintnyi korábbi szén-dioxid kvótabevétel.
Fónagy János államtitkár azt válaszolta: amint az Országgyűlés elfogadja a nemzeti energiastratégia programját, megkezdik a cselekvési terv kidolgozását.

A Fidesz a Tisza menti víztározók építéséről
Sági István a Tisza menti víztározók építéséről beszélt. Véleménye szerint ha a Tisza mentén hat-nyolc víztározó épülne soha nem lenne árvíz, és nem kellene árvízvédelem a jelenlegi formában.
A kormánypárti képviselő szerint a tározók mellett több ezer hektáron megemelkedne a talajvízszint.
Ángyán József államtitkár azt válaszolta: a képviselő által említett ártéri tájgazdálkodással víztartalékokra is szert lehet tenni.

MSZP: mi történt Orbán Viktorral?
Harangozó Tamás szocialista képviselő az azonnali kérdések órájában azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mi történt vele az elmúlt 20 évben. Akkor bátran állt ki a diktátumok ellen a demokráciáért, ma korlátozzák a sajtó szabadságát, megalázzák a rendőrséget és a bíróságokat is.
Orbán Viktor miniszterelnök úgy válaszolt: egy életútját bemutató interjúban szívesen elmondja, mit tapasztaltalt az elmúlt 20 évben. Azt ajánlja, hogy vegyenek részt az alkotmányozásban, hogy a kezük nyoma ott legyen a jövőn. Erre nem volt lehetőség a 80-as évek végéig - tette hozzá.

Jobbik: hol a Nemzeti Eszközkezelő?
Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt kérdezte, hogy miért nem hozták még létre a Nemzeti Eszközkezelőt. Hol van a megoldás azoknak, akiknek az ingatlantörlesztése bedőlt? - tette fel a kérdést. Elmondása szerint jelenleg 105 ezer olyan ingatlan tulajdonos van, aki 90 napja nem tudja törleszteni a hitelét. Szembeszállnak azokkal, akiknek köszönhető a válság? - kérdezte.
Szatmáry Kristóf államtitkár azt válaszolta, hogy a kilakoltatási moratóriummal a legnehezebb helyzetben lévők problémáját ideiglenesen orvosolták, és születtek olyan törvények, amelyek a lakáshitelesek megsegítését segíti. Senkit nem fenyeget a kilakoltatás veszélye - hangsúlyozta.

LMP: miért nem lehet tudni, hogy mennyi támogatást kapnak a kiemelt beruházások?
Szabó Rebeka (LMP) arra várt választ, tájékoztatják-e a közvéleményt arról, hogy az állam a kiemelt beruházásoknak milyen és mennyi támogatást nyújtott.
Szatmáry Kristóf államtitkár elmondása szerint a győri beruházás közvetve 15 ezer munkahelyet teremt, ez az egész ország érdeke, ezért speciális megoldásokkal kell támogatni.
Szabó Rebeka viszonválaszában azt mondta, érteni véli a speciális eljárást, de ez nem mehet a hatósági eljárás rovására.

MSZP: mi a véleménye Orbán Viktornak az alkotmányozásról?
A szocialista Bárándy Gergely azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy az alkotmány koncepciójával kapcsolatban mi a véleménye? Elmondása szerint az eseti bizottsághoz megérkezett a közjogi méltóságok álláspontja, de a miniszterelnöké nem, ezért nem tudni, mi az álláspontja. Orbán Viktor úgy válaszolt, egyetért azzal, hogy az alkotmány előkészítése nem a kormány, hanem a Parlament feladata, de ez nem zárja ki, hogy szakértőket kérjen fel. Álláspontját megtudhatja az MSZP, ha részt vesz az alkotmányozási folyamatban, mivel képviselőként a miniszterelnök részt fog venni a vitában.

Jobbik: miért áll még mindig a Szabadság téren a szovjet emlékmű?
Novák Előd (Jobbik) azt kérdezte az azonnali kérdések órájában, hogy milyen fülkeforradalom az, amely után a Szabadság téren még mindig áll a szovjet emlékmű. Hozzátette: a becsület napjára sokan szeretnének megemlékezni, de hét rendezvényt betiltott a rendőrség.
Kontrát Károly államtitkár úgy válaszolt: egy alkotmánybírósági határozat szerint akkor is betilthatnak egy rendezvényt, ha az nem uszít gyűlöletre.

5. rész
A Magyar Kármentő Alapról, a kistelepüléseken működő önkormányzatokról és az élettársaknak járó adókedvezményről is kérdeztek az ellenzéki képviselők hétfőn a parlamentben. A kérdések utáni szünetet követően az elnöklést átvevő Ujhelyi István megszakította a parlament ülését és rendkívüli házbizottsági tanácskozást hívott össze, amiért Vona Gábor, a Jobbik elnöke a betiltott Magyar Gárda mellényében tartózkodott az ülésteremben.

Az MSZP a kármentő alapról
Gőgös Zoltán (MSZP) azonnali kérdésében arra hívta fel a figyelmet: a kormány a hírek szerint nem a károsultak támogatására, hanem a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térség fejlesztésre kívánja fordítani a Magyar Kármentő Alapba érkezett 1,7 milliárd forintot. Hozzátette: sok támogató jelezte, ha ezt tudja, a kármentő alap helyett közvetlenül bajba jutott családoknak próbálta volna eljuttatni a támogatást.
Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában leszögezte: a kormány házépítéssel, a lakásvásárlás támogatásával segíti a bajba jutott családokat, és az ingóságokban keletkezett károk megtérítését is magára vállalta. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az iszapömlés utáni helyreállítás sokkal összetettebb feladat, mint az árvízi újjáépítés.

Az LMP a helyi demokráciáról
Demagógnak nevezte Szilágyi Péter (LMP), hogy a kormány szerinte a helyi demokrácia intézményeinek költségével próbálja magyarázni az önkormányzatok eladósodottságát. A politikus ezzel Tállai András államtitkár azon nyilatkozatára utalt, amely felvetette, szükséges-e, hogy a legkisebb településeknek is önálló polgármestere, képviselő-testülete, bizottságai és jegyzője legyen.
Az LMP politikusa azt kérdezte: megmarad-e a helyi demokrácia a kistelepüléseken?
Tállai András államtitkára úgy felelt: mindössze egy kérdésfelvetést fogalmazott meg, a kormány nem kívánja korlátozni a helyi demokráciát. Hozzátette: a legkisebb településeken - például a tizenegy lakosú Iborfián - valódi problémát okoz a tisztségviselők megválasztása.

Az MSZP az élettársi kapcsolatban élők adókedvezményéről
A szocialista Szűcs Erika arra hívta fel a figyelmet, hogy az elvált és új kapcsolatban élő szülők élettársai nem jogosultak adókedvezményre az élettárs gyermekei után. Hozzátette, hogy az új alkotmány alapelveiről szóló határozati javaslat csak a házasságon alapuló családot részesítené kiemelt védelemben, vagyis feltehető, hogy a gyermeket nevelő élettársakat kevesebb kedvezmény illeti majd meg.
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában azt mondta: a kormány családbarát adórendszert vezetett be, de hangsúlyozta, a kormány tudatában van, hogy a gyermekek nagy része élettársi kapcsolatban nevelkedik, és az ő szüleik sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe.

A Jobbik a Kárpátia kitiltásáról
Lenhardt Balázs (Jobbik) emlékeztetett arra, hogy a nyáron kérdést tett fel annak kapcsán, hogy a szerb hatóságok kitiltották az országból a Kárpátia zenekart, amely az Egyesült Magyar Ifjúság magyarkanizsai táborában lépett volna fel. Mivel megítélése szerint semmitmondó választ kapott, ismét megkérdezte, hogy áll az ügy, és arra is kíváncsi volt, hogy miért vannak börtönben a temerini fiúk.
Németh Zsolt külügyi államtitkár megköszönte, hogy a képviselő felvetette a temerini fiúk ügyét, amelyet - mint mondta - folyamatosan napirenden tartanak. Egyúttal elfogadhatatlannak nevezte a szerb hatóságok kitiltó határozatát, hozzátéve: a Külügyminisztérium készen áll, hogy eljárjon az ügyben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tárca akkor tud eljárni, ha az érintettek személyesen fordulnak hozzájuk, felhatalmazást adnak, és átadják a beutazási tilalomról szóló határozatot, de ez eddig még nem történt meg.

Rendkívüli házbizottsági ülés Vona Gábor gárdamellénye miatt
Megszakította a parlament ülését és rendkívüli házbizottsági tanácskozást hívott össze az Országgyűlés levezető elnöki posztját hétfő késő délután átvevő Ujhelyi István, amiért Vona Gábor, a Jobbik elnöke a betiltott Magyar Gárda mellényében tartózkodott az ülésteremben.
Az elnöklő szocialista Ujhelyi István közölte: azért rendelte el a Házbizottság ülését, mert meglátása szerint az ülésteremben jogsértés zajlik. Hozzátette: a Házbizottság ülésén egyetlen kérdést akar feltenni, hogy az az öltözet, amelyben Vona Gábor "provokálja az Országgyűlést", a Magyar Gárda viselete-e. Kitért arra, mivel csak délután vette át az ülés vezetését, ezért nem volt módja korábban közbelépni az ügyben.
A testület ülése után Ujhelyi István az MTI-nek elmondta: a Jobbik elnöke azzal védekezett, hogy szerinte nem nyilvános rendezvény az Országgyűlés plenáris ülése, ezért nem történhetett jogsértés. Arra a kérdésre, hogy Házbizottság hozott-e valamilyen döntést, elmondta: a testület nem tud dönteni ilyen kérdésben.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. fuggetlen 2011. február 20. 17:00
  „98.-ra:
  Kedves Meir!
  Először is nem vagyok bűnbak kereső, sem rasszista! Bár ma magyarországon mindenkit lerasszistáznak, aki csak a szájára meri venni az említett népcsopportokat. Nem válaszoltál a kérdésre, miszerint miért pont ők és nem mások? Miért lettek pont ők a bűnbakokl? Én, ha sokan utálnának, mielőtt raszistának nevezném őket, elgondolkodnék azon, vajon én mindent megtettem, hogy beilleszkedjek a közösségbe, hogy elfogadjanak? Ugyanis, azt már sokat hallottam, hogy rasszista valaki, ha az említett népcsoprtok hibáit emlegeti, de azt még sosem, hogy ezen népcsoportok vezetői kiálltak volna és azt mondják, a kialakult helyzetért részben mi is felelősek vagyunk? Vagy te is úgy gondolod, hogy a zsidóság és a cigányság makulátlan és a többiek tehetnek mindenről? Másrészt, meg az itt írók nagy része nem rasszista, mert mindenkit egyformán utálnak. Ha több van neki akkor irigyli, ha kevesebb lenézi. A magyarok lételeme, hogy valakit mindíg utáljanak, pedig, ha csak fele annyi időt fordítanának saját életük jobbá tételére, mint mások köpködésére mindenki jobban járna!”
 • 108. vonLichthofen 2011. február 19. 16:12
  „meir106/107
  azok a Bedouinok évezredek óta ott élnek. Az engedély nélkül épötett házaik igazából sátrak vagy sárgunyhók.
  Az Israel által hozott tírvények mind arra irányulnak, hogy lehetetlenné tegyék az arab őslakosok életét, meir te ne tudnád ezt?
  A magaslatokra telepített illegális teléepülések, a 75 százalék 25 százalék vízelosztási arány a telepesek javára, a rendszeres házrombolások, útlezárások, az őslakosság mindennapi zaklatása.

  meg csak tartozkodasi engedelyuk szem volt oda!! - ezt írod meir. Miért kellene egy Bedouinnak tartózkodási engedély? Ők nem oda jöttek, ők ott élnek time immemorial. A zsidók jöttek oda kétezer év után s nem is azok utódai akik elmentek...

  erets israel-ben az israeli torveny a mervado!!ahhoz kell alkalmazkodnia mindenkinek aki ott akar elni!!-ami persze egyaltalan nem kotelezo ---- ezt is írod meir. Nos, a Hitleri Németországban meg az ottani törvények voltak kötelezőek és mint kiderült azok sem voltak áldásosak sokak számára. Ne hivatkozz egy embertelen. barbár törvényre amelyik a Dél Afrikai Köztársaság rasszista törvényein is túl tesz.

  ,; a Cory lany ele vetette magat a dozernak!! mutattak vilagszerte!! probalj megallitani egy tobbtonnas munkagepet ugy hogy az egy centit se mozduljon elore!!
  meir, ezt te sem gondolod komolyan! Nem tudom, hogy te melyik videot láttad, én azt amelyiket Rachel Corry társai vettek fel, akkor és ott a helyszínen. Csak, hogy tudd - Rachel rikító sárga mellényben állt egy kis halmon, a karjaival jelezve. A dózer vezető - IDF "harcos" - meg vigyorogva áthajtott a törékeny lánytesten, aztán mégegyszer visszatolatva, hogy még véletlenül se maradjon életben Rachel.

  meir, ezt a sorsot szánjátok Magyarországnak is, de én biztosítlak, hogy mi tanultunk a Palesztin példából, s nem hagyjuk.

  meir, mit gondolsz arról, amit a Ben Gurion féle Röntgen besugárzásról írtam, tudod amikor 100 000 Sephardic kisgyreket sugároztak be a biztonságos adagnál 35 000 nagyobb adaggal és hatezer /6000/ Sephardic kisgyerek halt szörnyű halált napokon belül.
  Mi volt az meir, csak a szokásos véráldozat?”
 • 107. meir 2011. február 19. 15:37
  „-"the time immemorial"-!??
  Nem te fogod eldonteni a szamomra hogy en honnet nezzem a tortenteket!!!
  magy,;-mettol szamitva - meddig szamitva!!!”
 • 106. meir 2011. február 19. 15:34
  „vonlicht-stb-stb!
  1,; a Cory lany ele vetette magat a dozernak!! mutattak vilagszerte!! probalj megallitani egy tobbtonnas munkagepet ugy hogy az egy centit se mozduljon elore!!
  2,; a neguev erets israel resze!!! ott azok a beduinok ervenyes epitesi engedely nelkul epitkeztek!!
  sot!!-meg csak tartozkodasi engedelyuk szem volt oda!!
  erets israel-ben az israeli torveny a mervado!!ahhoz kell alkalmazkodnia mindenkinek aki ott akar elni!!-ami persze egyaltalan nem kotelezo!!!
  magyarorszagon eddig hany engedely nelkul epitett epuletet romboltatott le a torveny??
  -en is szamonkerhetnem -(ahogy te tolunk!!)-milyen jogon???!!!”
 • 105. vonLichthofen 2011. február 18. 18:59
  „103meir,
  téged nem lehet meg- és legyőzni!
  Micsoda karakán egy gyerek vagy te öreg!
  Talán megdöbbentő a hír számodra, de az említett írók ugyan mind kortársunk, de mint történészek, szociologusok, politikával foglalkozó tudós emberek nem keveset /sokat/ tudnak a történelemről.
  meir, történelem alatt értsd az elmúlt időt - Time Immemorial - ahogy az egyik nem éppen kedvenc íróm írta volt.
  Benny Morris lévén Israeli történész ugyancsak kortársunk, de a történelmi időket elemzi - jóllehet igazi zionista vehemenciával és hamisitásokkal.

  meir, nem válaszoltál a kérdésemre, hogy mi folyik a Negev-ben /Al Aragib/ erdőtelepítés ürügyén. Miért akarja az IFS ismételtel lerombolni a Bedouinok települését, temetőjüket feldúlni talán ugyanazzal a dózerrel amelyik Rachel Corry életét oltotta ki szándékosan?”
 • 104. szabo1936 2011. február 18. 16:20
  „#102 vonLichthofen
  We can work out something.”
 • 103. meir 2011. február 18. 14:05
  „101-es/vonli-stb-stb!
  Amos Oz,Finkelstein,stb-stb hol voltak a kozepkorban pl,;-mert mar akkor is a zsidokat kialtottatok ki mindenert felelosnek!!
  olvass csak utana,; Verboczy torvenyek,stb-stb korabeli irtaok!”
 • 102. vonLichthofen 2011. február 18. 06:08
  „Szabó Úr 94,
  megint csak megemelem ütött kopott kalapom a bölcsességed előtt!
  És mennyire igaz!
  Ha a puncher utál valakit és ilyen otrombán és tények említése nélkül támad, akkor a megtámadott illető csak jó fej lehet - és tudjuk, hogy Vona Gábor egy igazi karakter, igazi magyar ember, állja a szavát.

  Mr Szabo, it seems so I might spend some time on the East Coast in this coming summer.
  I know you are quite far away but if you gonna be on the East Coast by any chance, I would love to meet with you.
  I wouldn´t mind to drive a few hundred miles in any direction.
  Best
  vL”
 • 101. vonLichthofen 2011. február 18. 05:52
  „meir98,
  Mon Ami, biztos vagy te abban, hogy csak úgy ok nélkül kiáltanak ki népek más népeket bűnbaknak? Nincs ezek mögött a kikiáltások mögött nyomós és történelmi ok?
  Hadd utaljak Norman g Finkelstein, lenny brenner, joel kovel, Amos Oz és ki még könyveire - és ezek történetesen mins zsidók.
  Úgy érted meir - csak hogy egy tegnapi eseményt hozzak föl -, hogy ami a Negev-ben folyik az Al Araquib Bedouin település körül azt a világ jóérzésű közvéleménye egyetértéssel és nem undorral szemléli? Én undorral követem az ottani eseményeket.
  Ja, hogy egy bedouin település és temető ledózerolása nem nagy ügy, csak az IFS fákat akar telepíteni és a többszázéve ott élő törzs biza útban van a temetőben nyugvó halottakkal együtt. Ha erdő sarjad ott Al Araqib körül meir, akkor visszatérhetnek a bedouinok ősi lakhelyükre? Vagy őrájuk SEM vonatkozi a ROR israeli törvénye, mint a milliónyi Palesztin őslakosra?
  Még mindig úgy hiszed shames, hogy nincs ok okozati összefőggés egy törzs elleni averzio és nevezett törzs évezredes magatartása között?
  De hogy egy még trükkösebb példát említsek meir.
  Gondolod, hogy a sefárdi zsidókban bnem keltett legalább enyhe ellenérzést amikor az ashkenázi Ben Gurion engedélyezte a hírhedt orsósféreg kísérletet? Ne mondd meir te nem hallottál erről! Jó öreg Ben Gurion az ashkenázi furfangosságával engedélyezte 1951ben, hogy 100 000 Sephardic kisgyerek fejét röntgen sugárral sugározzanak be, 35 000 szer a biztonságos adag fölött. Hogy 6 000 kisgyerek /Sephardic zsidók!/ halt meg napokon belül, gondolod hogy nem okozott némi gyűlöletet az ashkenázi zsidók iránt a sephardiakban? Kell ennel ékesebb magyarázat az ok okozati összefüggésekre meir?
  Ha válaszolsz meir, válaszolj tényekkel, ne hablatyolással és félredumával.”
 • 100. kolombela 2011. február 17. 15:37
  „93. pancser 2011.02.16. 22:00
  Főpancser! Már most is uniós közigazgatás van, uniós törvényekkel. Amiről te beszélsz az uniós diktatúra lenne, a cionisták által kitalált "jogszabályok" alapján, katonai megszállás mellett.”
 • 99. kolombela 2011. február 17. 15:33
  „89. meir 2011.02.16. 17:33
  "mellesleg olyan biztos vagy te,hogy a te csaladodban nincsen torok,vagy tatar ver???"
  És még ti mondjátok másokra, de legfőképp a magyarokra, hogy rasszisták, amikor ilyen kijelentéseket teszel. Kit érdekel, hogy milyen vér folyik ereimben, nem ez határozza meg az embert. A cigányokat és a zsidókat sem azért gyűlölik mindenhol a világon, mert azok akik, hanem azért , ahogy a többségi vagy kisebbségi társadalmakkal szemben hogy viszonyulnak. Ez határozza meg meg- illetve elítélésüket is.
  Mint mondottam a zsidónál nincs a világon nagyobb rasszista.”
 • 98. meir 2011. február 17. 13:09
  „91-es!
  miert?, egyszeru!! akit kikialt egy nep orokosen eloveheto Bunbakka,azt alltalaban elobb-utobb utalja mindenki!!
  a Bunbak keresok ?dig ez esetben Ti Magatok vagytok!!
  -----------------------------------------------------------------------
  92-es!
  Meglatjuk!!-mondta a vak is,..............aztan lam mi lett belole!!!
  aztan majd "alkalom adtan" is igy beszelj am!!!!!
  -----------------------------------------------------------
  <moderálva>”
 • 97. Beex 2011. február 17. 06:28
  „meir, csináld. Szerintem egy magyart sem sért, ha azt mondják rá, hogy "magyar"..

  Bár, ha pontos akarsz lenni, akkor a "gázalföld" fórumain magyarozz, mert mi sem egy izraeli újságba írogatunk..
  ,,I,,”
 • 96. szabo1936 2011. február 16. 23:45
  „95.pancser En nem azt irtam,hogy oltem embereket hanem azt,hogy letszamleepitest csinaltunk!”
 • 95. pancser 2011. február 16. 23:33
  „Azért még nem olyan mint te, nem ölt még zsoldosként embereket mint te saját bevallásod szerint.”
 • 94. szabo1936 2011. február 16. 23:18
  „En nem ismerem a Vona Gabor urat,de ha a pancser nem szereti akor az biztos jo ember lehet!”
 • 93. pancser 2011. február 16. 22:00
  „Vona Gábor= Darth Vader. Echte jobbikos kreáció, nem az én szabadalmam. Meir bácsi ne erőlködj, a jobbikos meggyőzésével nem érdemes az idegeidet spannolni. Én személy szerint az MSZP-ét hibáztatom, hogy annak idején nem csapott oda a Magyar gárda kapcsán. Ja és persze Gyurcsány, ez volt az a jelenség amely miatt zászlót bonthattak eszetlenék. Nézd ha itt a szélsőjobb kerülne hatalomra akkor jönne a NATO! Aztán lenne uniós közigazgatás uniós törvényekkel. A jJobbiknak nincs esélye, illetve van a feloszlatás!
  Most pedig majd figyeld az üvöltést ami ez után a hozzászólás után következik és derüljél nagyokat!”
 • 92. Sagittarius 2011. február 16. 20:30
  „87. meir 2011.02.16. 15:06
  "Nos akkor ezutan en boszen magyarozni fogok!!"

  Most meir röhögteted ki magad?? Csak azok fogják fel sértésként ha nevükön szólítják őket, akik valamiért szégyellik a fajtájukat, és aljas szándékkal gyűlöletet szeretnének szítani!! Nem gondolom, hogy engem zavarna, ha lemagyarozol! -sőt, én büszke vagyok Magyarságomra!
  <moderálva>”
 • 91. fuggetlen 2011. február 16. 20:06
  „Én csak kérdeznék. Ha az említett népcsoportok olyan fedhetetlenek, mint állítják, miért utálják őket annyira, mióta világ a világ? Miért pont őket? Miért nem a tótokat, a horvátokat vagy mondjuk a német kissebségieket?”
 • 90. Pofátlan 2011. február 16. 17:54
  „Na már törölte is az írásomat a "magyar" Kisalföld.
  <moderálva>”
109 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: minden munkaképes embernek legyen munkája!

A miniszterelnök szerint Magyarország nevetségessé tette a médiatörvényt támadók érveit, meg- és… Tovább olvasom