Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Zsidó Világkongresszus: Köves Slomó szerint elszalasztott lehetőség volt budapesti ülés

Köves szerint több konstruktív, konkrét javaslat kellett volna arról, hogy mit lehet tenni az antiszemitizmus és a gyűlölet terjedése ellen.
Elszalasztott lehetőség volt a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti ülése, mert a rendezvényen több konstruktív, konkrét javaslat kellett volna arról, hogy mit lehet tenni az antiszemitizmus és a gyűlölet terjedése ellen, nem elég a "vészkiáltozás" - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerdán az MTI-nek.

Pozitívumként értékelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt meghívták a világkongresszusra, mert ez azt a stratégiát igazolja, hogy a gyűlölet elleni fellépéshez minél szélesebb körű összefogásra, folyamatos párbeszédre és konstruktív kapcsolattartásra van szükség. Utalt arra, hogy a WJC ülésén visszavonták a Magyarországot ért, az itteni antiszemitizmusra vonatkozó kritikát, ugyanakkor a kirekesztés felszámolására vonatkozó konstruktív javaslatok nem hangzottak el a tanácskozáson.

Úgy fogalmazott: az "elhatárolódások számonkérése mellett" olyan lényeges kérdésekről is tárgyalni kellene, mint például az oktatás szerepe az antiszemitizmus felszámolásában.

Köves Slomó sajnálatát fejezte ki, hogy a WJC ülésén nem merült fel, hogy komoly előrelépést történt, amikor az alaptörvénybe, annak negyedik módosításakor, illetve az új polgári törvénykönyvbe bekerült a közösségek méltóságának védelme. Ez eszközt ad ahhoz, hogy a jogállam eszközeivel lehessen végre fellépni az egyre durvuló gyűlölet beszéd ellen - hangsúlyozta.

Fontos tanulságnak tekinti, hogy a WJC jövőben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetőségén kívül a sokszínű zsidó közösség minél több szervezetével szerves kapcsolatot tartson fenn. A mostani rendezvényt megelőzően nem történt konzultáció a különböző zsidó közösségekkel, jogvédő szervezetekkel, a holokauszt-túlélőkkel és a zsidó kulturális szervezetekkel sem. Ez azért is fontos lett volna, hogy információkat szerezzenek a magyarországi állapotokat illetően. Nagyon visszás, amikor a WJC vezetője úgy nyilatkozik, hogy a magyarországi viszonyokról a sajtóból tájékozódik - vélekedett.

Az EMIH vezető rabbija hangsúlyozta: az antiszemitizmus társadalmi probléma, amelyet csak összefogással, intenzív párbeszéddel lehet felszámolni, a politikai nyilatkozatokon túl. Véleménye szerint a holokausztról, illetve a hazai zsidóság magyar történelemben betöltött pozitív szerepéről sokkal többet kellene oktatni.

Megjegyezte, az ismeretterjesztés azért kulcsfontosságú, mert "a zsidóságnak és minden békére vágyó társadalomnak legnagyobb ellensége a tudatlanság".

Köves Slomó azt mondta: meglepte és elszomorította, hogy Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz ügyvezető igazgatóját nem választották meg a WJC alelnökévé. Saját alelnöki jelöltségéről közölte: nem számított arra, hogy megválasztják alelnöknek, egyúttal eredményként értékelte, hogy egyáltalán az aspiránsok listájára felvették őt, noha az EMIH nem tagja a Zsidó Világkongresszusnak. Jelölése éppen arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy "a világ zsidóságának képviseletét" sajátjának tekintő szervezet nem válogathat a különböző irányzatok között - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. zeta62 2013. május 09. 11:39
  „Csak pár idézet a sajtótermékekből, ami mutatja, a mesterséges hisztéria-keltés az ellenkező hatást vált ki. Ha még nem volt, most pont azok okoznak ántiszemetezést, akik (elvileg) ellene szónokolnak!

  "Miniszter úr, tanácsosabb volna inkább saját háza táján söprögetnie. Izrael vízügyi minisztereként Ön nyilván tisztában van az alább következő tényekkel.
  A Palesztina területén fekvő ivóvízbázisokat Önök elorozzák, megfosztva a palesztin népet az egészséges ivóvízhez való alapvető emberi joguktól. Miközben a ciszjordániai illegális zsidó telepesek kertészeteket öntöznek, terményeiket Nyugat-Európában értékesítve, addig ugyanott a palesztinok a létfenntartáshoz elengedhetetlenül szükséges vízmennyiségért is nap mint nap heroikus küzdelmet folytatnak. Miközben egy zsidó telepes naponta átlag háromszáz liter vizet használ fel, addig a palesztinok jó része napi kevesebb mint húsz (!) literrel kénytelen beérni háztartásonként. Az egészséges emberi körülmények fenntartásához minimum napi száz liter víz lenne szükséges. A félmillió illegális ciszjordániai zsidó telepes jóval több vizet használ el, mint a több mint kétmillió fős palesztin lakosság. A Gázai övezetben pedig 2005 óta több mint háromszáz kutat romboltak le, és hadseregükkel tartják távol a palesztin népet saját ivóvizüktől.
  Ezek után joggal kérdezem: Ön miről is akar kioktatni minket, miniszter úr? Ne arra legyen gondja, hogy Magyarországnak mit kell garantálnia állampolgárai részére, ehelyett inkább adják vissza a palesztinoknak ivóvizüket és hazájukat!
  Kormányzati forrásokból származó értesüléseim szerint Ön a Zsidó Világkongresszus leple alatt vízügyekről is tárgyalt magyar helytartóikkal. Itt válik érthetővé az Önök Jobbik irányába táplált félelme és mérhetetlen gyűlölete. Ön és kormánya pontosan tudja: Magyarországból sosem lesz Palesztina, ha a Jobbik kormánypárt lesz Magyarországon, a magyar vizet tőlünk senki nem veheti el. Márpedig nyugodjon bele, az lesz. Addig is kérem, hazánkban járva tanúsítsanak a vendéghez méltó szerénységet és alázatot. Ne akarják se földünket, se vizünket megkaparintani, mert az a miénk, magyaroké."”
 • 2. load 2013. május 09. 09:45
  „Orbán Viktor olyan szép beszédet mondott a Zsidó Világkongresszuson, hogy az antiszemitizmus, huss, már el is tűnt az országból.
  Ps:
  Az előttem szóló bizonyára nem hallotta a beszédet.”
 • 1. gymsmegye 2013. május 08. 23:50
  „a magyar nép nem kér a parazitákból!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nem akarom likvidálni a cigányságot˝ - büntetett a médiatanács Bayer cikke miatt

Kétszázötvenezer forintos bírságot szabott ki a médiatanács Magyar Hírlapban és internetes… Tovább olvasom