Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Zsidó Világkongresszus: a WJC elnöke elnézést kért Orbán Viktortól

Az esemény záróbeszédében Ronald S. Lauder elnézést kért a korábban általa mondottakért.
Az antiszemitizmus erősödéséről és az ellene való fellépésről tanácskoztak a záró napon

Az antiszemitizmus erősödéséről és az ellene való fellépésről tanácskoztak kedden, a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűlésének utolsó napján.

A különböző vallási vezetők, köztük Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az egyházak közötti együttműködést hangsúlyozták. A Jobbik ideológiájának és tevékenységének veszélyéről határozatot fogadtak el. Ronald S. Lauder, a WJC elnöke elnézést kért Orbán Viktortól, miután tudomására jutott, hogy a miniszterelnök korábban mégis határozottan állást foglalt a Jobbikkal szemben.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) vasárnap kezdődött közgyűlésén, a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vett részt. A WJC az MTI érdeklődésére korábban közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. A Zsidó Világkongresszus véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó emberekben.

A háromnapos rendezvény utolsó napján ismertették a szervezet jelentését, amelyben megállapították: elképzelhető, hogy az európai gazdasági válság elhúzódik vagy súlyosbodik, az európai integrációs projekt veszélybe kerülhet, az euróövezet is összeomolhat, így fel kell készülni arra, hogy az antiszemitizmus erősödhet Európában. A jelentésben három esettanulmány található: a Jobbikról, a görögországi Arany Hajnalról és a Német Nemzeti-demokrata Pártról (NPD).

Az Arany Hajnal 18 képviselővel van jelen a 300 tagú athéni parlamentben, a harmadik legnépszerűbb szervezet Görögországban. Az NPD a legutóbbi, 2009-es országos parlamenti választáson a szavazatok 1,5 százalékát szerezte meg. A jelentésben a Jobbikról azt írták: a párt nagy reményeket fűz a 2014-es választásokhoz, amelyen akár "királycsináló" szerepbe is kerülhet. Meglátásuk szerint Orbán Viktor miniszterelnök vonakodik túl keményen fellépni a Jobbikkal szemben: a párt szavazóit akarja, de koalíciós partnerként is szüksége lehet a Jobbikra, vagy arra, hogy ellenzékiként "csendes támogatást" nyújtson a Fidesz-kormánynak.

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke a szervezet budapesti közgyűlésének végén elnézést kért Orbán Viktortól. Elmondta: délután tudomására jutott, hogy Orbán Viktor néhány napja egy lapnak azt mondta, a Jobbik veszélyt jelent a demokráciára, megsérti az emberi jogokat, vagyis a miniszterelnök mégis határozottan állást foglalt a párttal szemben.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője közleményében azt írta: Magyarország belpolitikájába való durva beavatkozásként értékelte mindazt, amit a Zsidó Világkongresszus Budapesten "bemutat".

A Jobbikkal kapcsolatban egy határozatot is elfogadtak kedden, amelyben kimondják: Magyarországnak fel kell ismernie, hogy a Jobbik ideológiája és tevékenysége komoly fenyegetést jelent a magyar demokráciára, és minden demokratikus erőnek fel kell lépnie a szélsőségekkel szemben.
Sürgetik a magyar hatóságokat, hogy tegyenek hathatós intézkedéseket: dolgozzanak ki megfelelő szabályozást az ország minden állampolgárának védelmére, különös tekintettel a "sebezhető kisebbségekre", így a zsidókra és a romákra, és alakítsanak ki megfelelő szabályozást a gyűlölet-bűncselekmények és a holokauszttagadás szankcionálására. A WJC a dokumentumban azt is szorgalmazta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és az ország más vezetői írják alá az antiszemitizmus elleni 2009-es londoni nyilatkozatot.

A WJC határozata szerint nagy aggodalommal figyelik, hogy néhány európai országban, így Görögországban és Magyarországon megerősödtek a szélsőjobboldali, neonáci pártok, amelyek "nyíltan dicsőítik Hitler náci rezsimjét", a náci terminológiát használják a zsidókkal és más kisebbségekkel kapcsolatban, továbbá "a szélsőséges antiszemita beszédnek, a nemzeti sovinizmusnak, az antikapitalista és antiszocialista retorikának azt a mérgező elegyét teszik magukévá", amely annak idején a náci párt gondolkodását is fémjelezte.

David Saltiel, a görögországi zsidó közösség vezetője a közgyűlésen elmondta: Görögországban a parlament a közeljövőben törvényt fog elfogadni, amelynek értelmében 3 hónaptól 6 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 20 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatják a faji, vallási, etnikai vagy homofób indíttatású gyűlöletkeltést, beleértve a holokauszt tagadását és a náci karlendítést is.

Din Syamsuddin, az indonéziai Muhammadiyah nevű muzulmán szervezet elnöke rámutatott: a szélsőséges politikai mozgalmak vallásellenesek, a gyűlölet pedig útjában áll a vallásgyakorlás és a véleménynyilvánítás szabadságának, amely jogokat Istentől kapja az ember.

Yaakov Dov Bleich, az Európai Zsidó Kongresszus vezetőségi tagja, Ukrajna főrabbija hangsúlyozta: az egyházat és az államot szét kell választani, mindamellett pedig a különböző felekezeteknek párbeszédet kell folytatniuk egymással és az állammal, egyebek mellett a hit terjesztésének módjairól.

Erdő Péter bíboros elmondta: több mint két évtizedes hagyománya van annak, hogy a legfontosabb, régóta Magyarországon élő vallási közösségek vezetői megbeszélést folytatnak, és "esetenként az állammal való kapcsolatokban közös álláspontot képviselnek".

Ronald S. Lauder a közgyűlés lezárásaként kiemelte: helyes döntés volt Budapesten tartani a tanácskozásukat, nem is lehetett volna más alkalmasabb hely a konferenciára. Hozzáfűzte: a WJC-nek sok teendője van még, és nincs más olyan szervezet, amely elvégezhetné a rájuk váró feladatokat.

Az esemény végén a Zsidó Világkongresszus alapítójáról elnevezett Nahum Goldmann-éremmel tüntették ki Németh Miklós volt miniszterelnököt.

Korábban:

Orbán Viktor néhány napja egy lapnak azt mondta, hogy a Jobbik veszélyt jelent a demokráciára, megsérti az emberi jogokat, vagyis a miniszterelnök mégis határozottan állást foglalt a párttal szemben - mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a szervezet budapesti közgyűlésének végén, kedden.

A Zsidó Világkongresszus közgyűlése szerdán. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Az esemény záróbeszédében Ronald S. Lauder elnézést kért a korábban általa mondottakért, miután délután tudomására jutott, hogy a miniszterelnök múlt pénteken úgy nyilatkozott: a Jobbik egyre növekvő veszélyt jelent a demokráciára. Európában válság van, és megfigyelhető az a tendencia, hogy az emberek ilyen helyzetben bűnbakot keresnek - idézte Ronald S. Lauder a magyar kormányfő szavait. Üdvözölte, hogy Orbán azt mondta: fel kell lépni a demokrácia védelmében.

Olvasóink írták

 • 8. Mazzola 2013. május 09. 09:15
  „Az,hogy az elnök nemszokott meg a joistentöl sem bocsanatot kerni, az teny.
  Esetleg a 129. titkar csicskasa telefonalt Orban-nak, hogy :öreg neszivd ugy mellre.”
 • 7. rommel2 2013. május 08. 19:56
  „BOCSÁNAT KÉRÉS HELYETT INKÁBB GONDOLKOZNI KELLETT VOLNA ...................”
 • 6. Pretorianus 2013. május 08. 07:18
  „5. pancser 2013.05.07. 22:42
  Az nem fog menni! :)”
 • 5. pancser 2013. május 07. 22:42
  „A Jobbikot be kell tiltani!”
 • 4. háté 2013. május 07. 21:23
  „Már azt hittem itt!- Felrobbantották a Fejér megyei Sárosdon, egy erdőben talált 50 kilogrammos második világháborús bombát.”
 • 3. Pretorianus 2013. május 07. 18:15
  „http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130506_Orban_es_a_zsidok_pancser_a_diszvacsoran
  A HVG szerint ez vezetett a nagy elnézést kérek mindenkitől hullámhoz. Hát, a cikkben kap mindenki hideget-meleget, főképp Orbán úr...”
 • 2. szimre50803 2013. május 07. 18:08
  „Lauder úr még biztos nem tudja a tutit:( ne azt figyeljék hogy mit mondok, hanem amit csinálok!) Majd rá jön !!!!”
 • 1. Pretorianus 2013. május 07. 17:40
  „Futottak megint egy udvariassági kört... :) Pedig aztán...Szépen haza mennek/ugye biztos? :)/ és jövőre a valóban neonáci NPD-t is beveszik a programjukba... Persze nem, Németország érinthetetlen és túl nagy falat.
  http://hvg.hu/vilag/20130507_Allami_penzzel_is_tamogattak_a_neonaci_te”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálta a stációkat: segít a helyreállításban a kaposvári fiatal

Megbánta tettét és segít a helyreállítási munkákban a kaposvári stációkat megrongáló fiatal. Tovább olvasom