Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Zsebre megy a (gyerek)játék

Hogy a gyerek később boldoguljon az életben, sok egyéb mellett meg kell tanulnia bánni a pénzzel.

Az otthoni minta sokat segíthet, a zsebpénz pedig már kis korban rászoktathatja a felelősségre - ha helyesen használják. Szinte minden családban örök kérdés: kapjon-e a gyerek zsebpénzt, és ha igen, mennyit?

Bár a szülői vélemények megoszlanak, így vagy úgy mindenhol csurran-cseppen a csemetének némi ellátmány. Ennek szükségességét senki nem kérdőjelezi meg, arra viszont kevesen gondolnak, hogy a szülők már gyerekkorban megalapozhatják gyermekük pénzhez való viszonyát.
 
Tanítsuk gazdálkodni 
 
Az első kérdés, hogy hány éves kortól kapjon a gyerek saját zsebpénzt. Ez sok mindentől függ, egy első osztályos kisiskolás azonban már elég önálló ahhoz, hogy egy kisebb összegről - ha úgy tetszik, tízóraipénzről - önállóan döntsön. Kezdetben, amikor a gyerek még javarészt olyan apróságokra költ, mint a képregény vagy a fagyi, célszerű heti fix összeget adni, később áttérhetünk a havi zsebpénzre.

Ha már nagyobb a gyerek, természetesen emeljük az összeget, amibe már egy kis takarékoskodás is beleférhet. Ekkor kezdenek előjönni az extra igények: új bicikli, márkás edzőcipő, videojáték, korcsolya kellene. Tévedés azt hinni, hogy akkor tesszük a legjobbat a gyerekkel, ha mindent megadunk neki; sokkal jobban értékeli a megszerzett dolgokat, ha ő maga is megdolgozik értük, ha a saját munkája, takarékoskodása, félretett forintjai is benne vannak - még akkor is, ha jócskán ki kell egészítenünk az összespórolt összeget.

A legjobb, ha ilyenkor leülünk a gyerekkel, és megbeszéljük, hogyan, mennyi idő alatt gyűjtheti össze a vágyott tárgy árát. Hogy a spórolásba is belekóstoljon, de azért ne menjen el a kedve a takarékoskodástól a sok lemondás miatt, beszéljük meg, hogy ha összegyűjti az összeg bizonyos százalékát - mondjuk felét - kiegészítjük.
 
Költse, amire akarja
 
Gyerekvadász bankok

Ahogy a gyerekek önállósága pénzügyi téren (is) egyre korábbra tolódik, a bankok is kezdik felismerni az aprótalpúakban rejlő lehetőségeket. Egyre több pénzintézet kínál 16 éven aluliaknak szóló folyószámlát és bankkártyát, amelyre a zsebpénz akár automatikus átutalással is érkezhet a szülő számlájáról, a komolyabb családi juttatások pedig, mint a karácsonyra vagy a ballagásra kapott pénz, elkülönítve kamatozhatnak. Van bank, ahol már 11 évesen saját bankkártyát kaphat a gyerek, amelyhez ingyenes utazási- és balesetbiztosítás is jár. A számlanyitáshoz és a bankkártya kiadásához természetesen a szülő hozzájárulására és kezességére is szükség van, 14 éves korban azonban már lehet önálló számlatulajdonos a gyerek is. A fiatal korosztály megcélzása mindenkinek jó: a bankok leendő ügyfeleiket „nevelik ki" ily módon, a gyerekek pedig szinte észrevétlenül tanulnak bele a nagybetűs élet olyan fortélyaiba, mint a takarékoskodás vagy a banki, akár internetes ügyintézés.
Komoly szülői dilemma, vajon bele kell-e szólni, mire költi a gyerek a zsebpénzét. A kérdés sokszor csak elméleti, nem könnyű ugyanis elnézni, hogy csemeténk felesleges apróságokra szórja el az apanázst, a legjobb mégis az, ha - még ha összeszorított fogakkal is - de hagyjuk, hadd vegyen, amit akar. Készüljünk fel a kezdeti nehézségekre! Először bizonyára izgalmas lesz, hogy szabad a vásár, s a gyerek bizony költekezik: ahelyett, hogy ésszerűen osztaná be a kapott összeget, könnyen elcsábul egy-egy hamburgerre, csokira, mozira, matricás albumra... aztán rádöbben, hogy a zsebpénz véges, s a hátralévő napokra, hetekre egy fillér nélkül marad.

Ilyenkor kell következetesnek lennünk: ha elfogy a pénze, ne pótoljuk ki első szóra soványka költségvetését, így az első néhány túlköltekezés után szembesül „az egyszer hopp, máskor kopp" örökérvényű igazságával. Ahelyett, hogy ilyenkor elnézően enyhítenénk likviditási gondjait, vezessük rá, hogy kerülheti el legközelebb a hasonló kínos helyzeteket - aztán vagy megfogadja, vagy nem a tanácsainkat.

Ne felejtsük el, hogy a zsebpénz egyfajta plusz, amelyet saját belátása szerint kell elköltenie. Ha egy új  zenélő toll vagy focimez okoz neki örömöt, ne törjük le azzal, hogy figyelmeztetjük, csak hasznos dolgokra költsön, elvégre nincs olyan megfontolt felnőtt, aki ne lepné meg magát időnként valami aprósággal.  
 
A zsebpénz nem jutalom!
 
Vigyázat, a zsebpénz nemcsak pozitív eszköz lehet a gyereknevelés fegyvertárában! Sajnos még mindig sokan kezelik a pénzt jutalomként, s a jó iskolai jegyeket néhány ezressel honorálják. Még rosszabb, ha a házimunka ellentételezéseként adnak pénzt csemetéjüknek, pedig ennek - akárcsak a tanulásnak - természetesnek kell lennie. Az, hogy a gyerek beszáll a házimunkába, például összerakodik a szobájában vagy elmosogat, az együttélés elemi mozzanata, amiért nem járt fizetség. Ahogy az ötösért, a jó bizonyítványért sem, hiszen (bár ennek igazságára mindenki csak később jön rá),  magunknak, a saját boldogulásunkért tanulunk. Természetesen az nem baj, ha a szülők az egész éves kitartó tanulást vagy a félévi bizi kijavítását elismerik valamilyen ajándékkal, az azonban régen rossz, ha a gyerek szeme előtt minden dolgozatot megelőzően az ötös „fix tarifája" lebeg. Aki ehhez hozzászokik, később is az azonnali, kézzelfogható (értsd: anyagi) visszacsatolást értékeli majd.
 
Ameddig a takaró ér...

 
Persze a jó szándék önmagában nem mindig elég, hiszen mindenki csak annyit tud adni, amit a családi költségvetés megenged - s ez bizony nemhogy a gyerek, de gyakran még a szülők elképzelésével sem vág egybe. A követelőzést és sértődést egyetlen módon előzhetjük meg: ha a gyereket partnernek tekintjük. Egyszerűen üljünk le vele beszélgetni, s magyarázzuk el - életkorának megfelelően - miért nem tudunk neki több zsebpénzt adni. Nem kell beavatni a család részletes pénzügyeibe, de azt már egy alsós is megérti, hogy „félre kell tennünk, hogy nagyobb lakásba költözhessünk, ahol neked is lehet külön szobád", vagy hogy „anyu most egy darabig nem dolgozik, így addig apu fizetéséből kell megvenni mindent." Ha felnőttszámba vesszük, nem fog elégedetlenkedni, hanem felelőssége teljes tudatában igyekszik felnőni a helyzethez, az otthoni minta pedig segít neki, hogy később a keresetét is okosan tudja beosztani.    

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint


Olvasóink írták

 • 1. zoltan_malorg 2008. december 16. 12:28
  „Sziasztok!

  Szeretnék nektek ajánlani egy jó vásdárlási lehetőséget karácsonyra!!!
  Online játékwebáruház a neve: www.gyerekorszag.hu
  Akit érdekel látogassa meg!

  Üdv nektek:
  Zoli”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkári támogatással került kormányhoz

Sokféle karrier létezik, elindulhatunk a gazdagodás irányába, másokat a rang, a hatalom vonz, Mihályi Ildikónak se volt szerény a vágya, mindenáron kormányhoz szeretett volna kerülni. Három év kísérletezés után célhoz ért. Csakugyan kormányos helyre került, és ennek már negyvennégy éve. Azóta ül autó, majdnem kivétel nélkül személyautó volánja mögött. Tovább olvasom