Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Zsarolásnak nevezte gázszállítmányok leállítását Kijev

Közös levélben figyelmeztették az osztrák, a német, az olasz és a francia gazdasági minisztériumok vezetői Ukrajnát és Oroszországot arra, hogy az orosz gázszállítmányok esetleges csökkenése kihat majd az Ukrajnával fenntartott jó kapcsolataikra. Ukrajna gazdasági zsarolással vádolja Oroszországot.
A közös levélről annak egyik társzerzője, Claudio Scajola, a termelési tevékenységek olasz minisztere számolt be az olasz televíziónak adott nyilatkozatában. Mint elmondta, a négy európai uniós tagország miniszterei a Moszkvába és Kijevbe is elküldött levélben felszólítottak arra, hogy maradjon fenn az említett nyugati országokba orosz gázszállítás jelenlegi szintje, függetlenül az Oroszország és Ukrajna közötti gázárvitától.

Scajola szerint a levélben figyelmeztették Ukrajnát, hogy a gázszállítások esetleges csökkenése (vagyis a Nyugat-Európába irányuló orosz gázszállítmányok esetleges ukrán megcsapolása) nyomán "teljességgel megjósolhatatlan fejlődési irányt vennének" az említett EU-tagok és Ukrajna egyébként jó és a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatai.

Oroszországot pedig arra emlékeztették, hogy a Gazprom orosz gázmonopólium és a nyugati energetikai társaságok szoros üzleti kapcsolatai, valamint az EU-tagországoknak az elmúlt években jelentősen megnövekedett orosz gázvásárlásai éppen annak köszönhetőek, hogy nagyon megbízható volt az orosz energiaszállítás.

Közben az ukrán külügyminisztérium Kijevben kiadott közleményében azzal vádolta Oroszországot, hogy gazdasági nyomásgyakorlás és zsarolás révén megpróbálja megingatni az ukrán gazdaságot. Ukrajna kész minden eszközzel, így nemzetközi döntőbíróság előtt is bizonyítani a gázárvitában képviselt álláspontjának megalapozottságát és igazságos voltát - áll a dokumentumban.

Az orosz gázmonopólium, a Gazprom szerint azonban Ukrajna megkezdte az európai szomszédjainak, köztük Magyarországnak szánt tranzitgáz jogellenes elvételét a neki szánt szállítások leállítása után.

Ukrajna nyugati határain, vagyis az ukrán gázvezetékrendszer kimeneteinél a gázleadás esését regisztrálták szinte valamennyi mérőállomáson - közölte a Gazprom szóvivője újév estéjén. Ukrajna tehát elvesz az európai fogyasztóknak szánt és általuk megvásárolt gázból - vonta le a következtetést Szergej Kurprjanov, aki hétfő délre ígért pontos adatokat.

Mint mondta, az ukrán vezetéküzemeltető Naftohaz csak a Gazprom 2006 első negyedére vonatkozó ajánlatait fogadta el a szilveszter este megküldött hatoldalas dokumentumban, de nem írt alá az év egészére vonatkozó szállítási jegyzőkönyvet. A Gazprom az első negyedévre felajánlotta a gázár befagyasztását az eddigi, ezer köbméterenként 50 dolláros szinten, cserébe a piacinak minősített, 230 dolláros ár elfogadásáért az év hátralévő részében.
Viktor Juscsenko ukrán elnök ismét elutasította a 230 dolláros árat, gazdasági nyomásgyakorlással vádolta a Gazpromot, és kijelentette, Ukrajna biztosítja a tranzitgáz akadálytalan áramlását Európába, saját forrásból adva hozzá technológiai gázt.

Kuprjanov előzőleg bejelentette, hogy a Gazprom napi 120 millió köbméterrel, vagyis az Ukrajnát megillető mennyiséggel csökkentette az ukrajnai vezetékrendszerbe juttatott orosz gázt, de az Ukrajnán át másoknak szánt napi 360 millió köbmétert továbbra is hiánytalanul pumpálja a tranzitcsövekbe.

A Naftohaz viszont azt közölte, hogy a Gazprom a tranzitgázt is csökkentette, mert összesen napi 187 millió köbméterrel kevesebbet pumpál az ukrajnai vezetékrendszerbe. A Naftohaz szerint a Gazprom már szilveszter előestéjétől fogva megsérti az orosz gáztranzit mennyiségeit és feltételeit 2013-ig lefektető szerződést.

Mindenesetre Kijev korábban kilátásba helyezte, hogy e hosszú távú szerződés alapján továbbra is leválasztja az orosz gáz 15 százalékát tranzitdíj fejében.

Jurij Jehanurov ukrán miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, hogy a türkmén gáz újév napján is rendben áramlott be Ukrajnába a Gazprom vezetékeiből. Ez ügyben kételyeket ébresztett Kuprjanovnak az a közlése, hogy jelenleg a türkmén gáz teljes mennyisége a Gazprom kezelésében van. A Gazprom ugyanis korábban azt állította, hogy 30 milliárd köbméter türkmén gáz importját kötötte le 2006-ra, s ennek felét az első negyedévre. Eszerint az első negyedévben nem jutna türkmén gáz Ukrajnának. Jehanurov azonban ezt PR-akciónak minősítette, amelynek célpontja az orosz lakosság és más országok közvéleménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a szesz és a dohány

Bár január 1-jétől az eddigi legmagasabb, 25 százalékos áfakulcs 20 százalékosra mérséklődik, néhány terméknél az állami adóbevételt a jövedéki adó mértékének növelésével ellentételezik. Ennek tükrében nem várható például, hogy csökken az alkoholtartalmú italok és a dohányféleségek fogyasztói ára, sőt, inkább az emelkedés a valószínűbb. Tovább olvasom