Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Zorán: Zene nélkül nem érdemes élni

A napokban vette át a Kossuth-díjat, tagja a Szeretem Magyarországot klubnak, új lemezt készít, s a következő hetekben koncertet ad Vásárhelyen és Szegeden is. Zorán vallja: zene nélkül nem érdemes élni. S aki ebben egyetért vele, meghallgathatja március 24-én este 7 órától Hódmezővásárhelyen, a Hódtói Sportcsarnokban, ahol lapunk szervezésében lép színpadra.
Fotó: Miskolczi Róbert
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján vette át a legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat Zorán. „Kellő súlyában értékelem, hogy nem csak a közönség ismeri el a munkámat – mondta. – Nagyon örülök, hogy a legmagasabb művészeti díjat is megkaptam, a mi generációnknak és az én műfajomnak ez nagyon nagy dolog, hiszen a pályám annak idején nem úgy indult, hogy ebből valaha Kossuth-díj lehet". Zorán – Hankiss Elemér, Lovasi András, Bakáts Tibor Settenkedő, Somody Imre mellett – tagja a nemrégiben alapított Szeretem Magyarországot klubnak. Erről úgy vélekedik: magában távolságot tart a politikai áramlatoktól, ám anélkül, hogy kritizálna, a civil társadalomnak nagyon sok tennivalója van, hiszen a demokrácia alaptétele, hogy „ne csak négyévenként mutassuk meg magunkat egy szavazásnál, hanem ha van ötletünk, elképzelésünk, jó gondolatunk, legyen egy csatorna, amin ezt meg lehet jeleníteni".

Az értelmiség az elmúlt tizenöt évben elfordult a politikától – bár a rendszerváltáskor többen – így Bródy János és Koncz Zsuzsa is – egy-egy párt mellett letették a voksukat. Zorán szerint ez még azt a hőskorszakot jellemezte, amikor talán szükség volt arra, hogy már addig is jól ismert emberekkel operáljanak a pártok. Ő is kapott felkérést különböző politikai szervezetektől, ám távol tartotta magát tőlük. Ma is láthatunk művészeket egy-egy pártrendezvényen, a Szeretem Magyarországot mozgalom viszont ennek ellenpontja: értelmiségiek kívánnak pártokon kívül véleményt mondani, a mozgalom célja pedig, hogy különböző ideákat magukénak valló, de sok mindenben egyetértő emberek közösen gondolkodjanak.

Szegeden is

Zorán Szegeden is ad koncertet: március 29-én, 19 órakor a Belvárosi moziban találkozhatnak vele rajongói.

Zorán elismerte: a dalaival politizál, de azokból gondolkodásmód érezhető ki, nem pedig a pártokhoz való igazodás vágya. „Az, hogy valaki humanista beállítottságú vagy sem, kiderül abból, miről énekel, milyen gondolati rendszert vall magáénak." Az előadóművész szerint ma a pártok csatájában az alapeszmék sikkadnak el és válnak másodlagossá a hatalom megszerzése mellett.

A Kossuth-díjas zenész jó néhány évtizede van a pályán, s még mindig a sokat koncertező művészek közé tartozik. Zorán ezt úgy kommentálta: nem tud nyugodtan ülni, életeleme a zenélés, a koncertezés, a lemezkészítés. Szó sincs csömörről vagy a zene bármifajta megunásáról. Soha ilyen jól nem érezte magát a bőrében és a színpadon, mint az utóbbi években. Köszönhető ez a zeneszerzőinek és a zenésztársainak, akik külön is mind kiváló egyéniségek. Boldog, hogy ezek az emberek adják a nevüket, a tudásukat, a lényüket, s a kreativitásukat az együtt zenéléshez, „ami mögött a legfontosabb mozgatóerő a nagy-nagy szeretet". A zenéje természetesen az idő múlásával átértékelődik. Ezzel kapcsolatban elmesélte: édesapja nemrég hunyt el, s akkor úgy gondolta, az Apám hitte éneklésekor gombóc lesz majd a torkában. Ám mégsem így történt, a szomorúság és a torokszorító érzés a Volt egy tánc alatt hatalmasodott el rajta, ami az édesanyjáról és az édesapjáról szól. Azt a dalt nehezen tudta végigénekelni.

A koncertek között egyébként újabb albumon dolgozik, amely ősszel kerül az üzletekben. De nem kell addig várnunk, hogy hallhassuk: Vásárhelyen, a Hódtói Sportcsarnokban ad kétórás, nagyzenekaros élő koncertet március 24-én, este 7 órától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom