Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Zorán és a győri filharmonikusok

Ha minden igaz, Zorán a Győri Filharmonikus Zenekarral készít koprodukciót: a tervek szerint tíz-tizenkét legnépszerűbb dalát a zenekar kíséretével adja elő Győri Tavaszi Fesztivál keretében.
Presser Gábor
A dalokat Presser Gábor, Wolf Péter, Malek Miklós és Holló Aurél hangszerelte át szimfonikus zenekarra, közöttük van természetesen az „Apám hitte", a „Szerelemnek múlnia kell" vagy a „Volt egy tánc". Baross Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója a tegnapi társulati évadnyitón szólt a közös produkcióról, ám megkeresésünkre az énekes azt kérte: „Egyelőre csak tervekről beszéljünk."

– Még képlékeny a dolog, nem beszélve arról, milyen megfeszített tempót igényel egy ilyen fellépés, ha csak a próbák miatti folyamatos ingázást nézem is – mondja a hatvanéves énekes, aki a hetvennégy tagú Magyar Rádió Zenekarral már csaknem tízezres tömeg előtt tette próbára a kezdeményezést.

Zorán
Kérdés, hogy ezek a dalok kinek szólnak elsősorban – a klasszikus vagy a popzene kedvelőinek. Zorán szerint az utóbbi tábornak elsősorban.
– Ezek a dalok Zorán-dalok, nem válnak klasszikus zenévé attól, hogy szimfonikus zenekar játssza. Legfeljebb érdekes zenei csemegének mondanám őket, de azért a két műfaj között óriási különbség van. Aki kizárólag a komolyzenéért rajong, annak nem tudom ajánlani ezt a koprodukciót. Ettől függetlenül ami a hangszerelést illeti, szinte új művek születtek Presser Piciék keze alatt – vall saját kezdeményezéséről az énekes, aki a komolyzene területén főként az orosz klasszikusokért rajong, kedvence még többek között Richard Strauss és Mahler.

Zorán szinte az egyetlen a generációjából, akinek hallgatósága nem öregszik, mivel a mai napig újratermeli magát.
– Erre vagyok a legbüszkébb, azt hiszem. Nem tudom, minek köszönhetem: csak tettem a dolgomat. Ha valami oka mégis van, hát az, hogy mi soha nem akartunk elvárásoknak megfelelni. Azt hiszem, ha a mai iparosodott zenei világba születünk, nemhogy sikert nem érünk el: bele se kezdünk az egészbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyár képei 2003 - 11. rész

Szavazzon a legjobb képre! Küldje el e-mailben a legjobban tetsző kép készítőjének nevét, a Tovább olvasom