Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Zombor Gábor: terv kell az egészségügyi dolgozók itthon tartására

Komplex intézkedési terv szükséges az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának megakadályozására - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti szakmai konferencián.
Zombor Gábor az önkormányzati egészségügyi napok 18. konferenciáján, amelyet Egészségügy 5 dimenzióban címmel rendeztek meg, azt mondta: az elvándorlás megakadályozásában a kormánynak szorosan együtt kell működnie az egyetemekkel, az intézményekkel és az érdekképviseletekkel. Komplex intézkedési terv szükséges, amelybe beletartozik a bérek további emelése, a mozgóbérek és a túlórák rendezése - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a magyar egészségügy számára az egyik legfontosabb érték a jól képzett orvosok és a szakdolgozók.

Zombor Gábor közölte, hogy a rezidensképzést az egészségügyi kormányzat központilag kívánja megszervezni, és az ösztöndíjrendszert ki kívánja terjeszteni.

A finanszírozásban azt tervezik, hogy a kórházi vezetőknek nagyobb szabadságot adnak. A működésben jelentős változások várhatók: átalakul a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet szervezete, működési profilja, és nagyobb önállóságot kapnak majd a kórházak vezetői - mondta Zombor Gábor, hozzátéve, hogy ezzel az ellátási felelősség is együtt jár.

Közölte, a kórházak adósságát konszolidálják, és akkor "indul élesben a rendszer". A konszolidáció az elképzelések szerint év végén, a jövő év elején zajlik majd le - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a szakmák között kialakult rendkívüli eltéréseket csökkenteni szeretnék, hiszen mind a finanszírozásban, mind az ellátásban anomáliák vannak. A hálapénz visszaszorításában támogatja a Magyar Rezidens Szövetség elképzeléseit, hogy elinduljon egy olyan folyamat, amely réseket üt a rendszeren.

Kitért arra is, hogy változás várható a vidéki egészségügyi ellátórendszer színvonalában, hiszen az országban mintegy 340 milliárd forint összértékű beruházások zajlanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a betegtársát megölő férfit

A törvényszék elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani, és legfeljebb 15 évig tarthat. Tovább olvasom