Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Zolika az utolsó újszülött a bezárás előtt

Folytatás az 1. oldalról.

„ Született Terciánál?”

Hogy mennyit? „Az egészségpénztár által finanszírozott kórházi költségek 30 százalékát, ha viszont még orvost is választ az illető, akkor további 30 százalékot” – tudtuk meg Kerekes György főorvostól. Tanácsadásra továbbra is bármelyik szakorvoshoz járhat a kismama. Kapuvárról és környékéről tehát a jövőben a soproni kórházban dolgozó orvost kell választani, vagy számolni kell azzal, hogy más vezeti le a szülést, nem a tanácsadó. Minisztériumi forrásból ugyan elhangzott, hogy a gondozó orvos vendégként jelen lehet a szülésnél, de hogy milyen módon, arról még nem kaptak értesítést. Kapuváron jelenleg négy szakorvoshoz járhatnak gondozásra a várandós nők. A kórházban két főállású szakember várja bizonytalanságban a jövőt. Információink szerint egyiküket a csornai kórház átveszi, a másik doktor pedig Sopronba távozik.
Ottjártunkkor a megkérdezett kismamák valamennyien elégedetten nyilatkoztak az ellátásról, ugyanakkor fájlalták az osztály megszqnését. A dénesfai Bognárné Töreki Tímea ikreknek adott életet Kapuváron két hete. Ha férjének a győri vagy a soproni kórházba kellett volna látogatásokra járnia veszélyeztetett terhes feleségéhez, akkor bizony a mostani tízszeresét vagy még többet is utazásra kellett volna költeniük. Menyhártné Holczer Anita első gyermekének adott életet. „Felejthetetlen apás szülésünk volt” – mondta mosolyogva. „Aki viszont hirtelen szül, és a mentőautóban lesz meg a gyerek, annak mit írnak be az anyakönyvébe?” – kérdezte. – „Született Terciánál?”
Szajkovics Katalin a második gyermekét szülte a kapuvári kórházban. – Az állam hozzáállását a gyermekvállaláshoz jól mutatja, hogy nem érdekli, mi lesz azokkal, akik ezután száz kilométeres utazásokra kényszerülnek, ha hozzátartozóikat akarják meglátogatni – jegyezte meg a férje.

Három héttel korábban

A kapuvári Cserpesné Sipőcz Andrea valószínqleg itt utolsóként, hétfő reggel adott életet Zoltán nevq kisfiának. – Az elsőt is Kapuváron szültem, szinte természetes volt, hogy a második is itt jön a világra – tette hozzá a fiatal anyuka. Nagy szerencsének tartja, hogy a baba három héttel előbb érkezett, hiszen elseje után utazhatott volna Sopronba. Mind az osztályról, mind az ott dolgozókról csak jót tudott mondani, bár azt sajnálatosnak tartja, hogy a szülésnél jelen lévő, harminchárom éve itt dolgozó szülésznőnek ez volt az utolsó munkája Kapuváron. – Szinte tapintható az elkeseredettség és a kilátástalanság a szülészeten – mondta az anyuka, aki az aktív ellátás megszüntetésének napján, 31-én mehet haza.
Az osztályokon dolgozó szülésznők szerint teljes az apátia köreikben, hiszen jelenleg elképzeléseik vannak csak jövőjüket illetően. Felmerült ugyan a felnőtt ápolói státus, ám ez esetben akár harmincezer forinttal is kevesebb fizetést vihetnek haza. – Talán elmehetek nyugdíjba a következő időszakban, ám azt nehezen dolgozom fel, hogy a munkahelyem ilyen módon szqnik meg – mondta Horváth Lászlóné, aki 1969 óta dolgozik a szülészeten.

Tízből négy nem

– Április elsejétől átalakítjuk a szülészetet is, de a még ott fekvő anyukákat természetesen tovább gondozzuk – jelentette ki dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos. Az előzetes számítások szerint a jelenlegi tíz szülésznőből négyen nem fogadták el az ápolói státust. – Akik nem maradnak, azok végkielégítését – melyre pályázati pénzt vár a város – a képviselő-testület elé viszik. Az igazgató főorvos azonban még hozzátette: a megyei ÁNTSZ is jelentést kér a létszámokról, ez a szervezet is próbál segíteni. Információink szerint jelenleg négy gyermekápoló, két-két mqtős és aneszteziológiai asszisztens, valamint két mqtőssegéd sem vállalta az átsorolást.
Az előzőekre reagálva Hámori György polgármester kijelentette: az önkormányzat és a kórház vezetése is azon dolgozik, hogy a kialakult új formában a legjobb ellátást kapják a kapuváriak és környékbeliek. – Ez többek közt például sürgősségi ellátást és egynapos sebészetet jelenthet a városban – hangsúlyozta Hámori György. Hozzátette: erre az új kórháztörvény is lehetőséget teremt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszer nélkül

Mosonmagyaróvár. A Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete szervezésében holnap délután négy… Tovább olvasom