Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Zöldprogram a Rába védelméért

Nyugat-Magyarország - A Rába vízkészletét – többek között – a szennyező források felmérésével, rendszeres helyszíni monitoringgal védené meg új programjával a győri Ökológiai Stúdió Alapítvány.
Jelenleg a magyar ökológiai gazdagság kiemelkedő része a kiváló minőségű és mennyiségű ivóvízkincsünk. Ez az édesvízkészlet hosszú távú érték, megőrzése fontos feladatot jelent. Így, a környezetvédők szerint, elengedhetetlen a Rába 211 kilométeres magyar szakaszán elhelyezkedő, közel 7 ezer négyzetkilométeres vízgyűjtő alatti ivóvízbázis védelme.

Erre dolgozott ki programot a győri Ökológiai Stúdió Alapítvány.

Lajtmann József, a kuratórium elnöke lapunknak elmondta: a folyó osztrák oldalán történt szennyvízterhelés csökkentésére számos pozitív lépés történt. Szükségszerű, hogy a hazai szilárd és folyékony szennyező forrásokat is mérsékeljék, illetve megszüntessék.

– Ezt szolgálja többek között a lakossági szilárd hulladék szakszerű kezelése, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a jelenlegi szennyvízkezelő művek tisztítási fokozatának emelése. Ezek elsősorban kormányzati és szakhatósági lépéseket igényelnek, mi a folyóval érintett települések lakóit, a horgászokat, a turistákat és a helyi civil szervezeteket szeretnénk segíteni – hangsúlyozta Lajtmann József.

Az Ökológiai Stúdió Alapítvány a program részeként – többek között – összegyűjti, rendszerezi és elemzi a Rába vízkészletével kapcsolatos alapadatokat, kutatási anyagokat, dokumentációkat, felmérést készít a szennyező forrásokról, rendszeres helyszíni monitoringot végez. Lakossági ismeretterjesztő anyagokat állítanak össze a hatékony és takarékos vízhasználatról, a folyékony és szilárd hulladékok csökkentéséről és kezeléséről. Jogi segítséget nyújtanak a települési önkormányzatok hulladékgazdálkodási rendelettervezetének előkészítésében, kidolgozásában.

A Norvég Civil Támogatási Alap és a Környezetvédelmi Alap által támogatott másfél éves program megvalósításában – a szentgotthárdi és a veszprémi zöldek mellett – közreműködőként részt vesznek a győri Reflex környezetvédői is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl sok a hivatal?

Győr-Moson-Sopron - Évi húszmilliárd forintot is lehetne spórolni Gyenesei István önkormányzati… Tovább olvasom