Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Zöldek a mátraterenyei szénerőmű-építés lefújását követelik

A tervezett mátraterenyei szénerőmű-beruházás lefújását követeli a WWF és a Greenpeace, mivel véleményük szerint az erőmű működése jelentős egészségügyi, gazdasági-társadalmi és környezeti károkat okozna.
A zöldek Farkas Tamásnak, az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt. vezérigazgatójának írt hétfői nyílt levelükben kifejtik: egészségügyi szempontból aggályos, hogy a tervezett erőmű évi 1.513 tonna kén-dioxidot, 306 tonnányi nitrogén-oxidokat és 387 tonna szén-monoxidot, ezen kívül pedig jelentős mennyiségű fluoridokat, kloridokat, PM10 port és nehézfémeket bocsátana ki.

A két szervezet emlékeztet arra, hogy Nógrád megye már ma is az egyik legkedvezőtlenebb mutatókkal rendelkező terület az idült alsó légúti megbetegedések okozta halálozás, a primer hörgőrák és a tüdőrák előfordulását tekintve. A természetvédők szerint gazdasági-társadalmi szempontból is káros a beruházás, hiszen az erőmű és a hozzá kapcsolódó bányászati-szállítási tevékenységek alapjaiban veszélyeztetik az idegenforgalmi és más, a környék adottságainak megfelelő fejlesztések megvalósulását. Ennek következtében - érvelnek - az erőmű több létező, vagy tervezett munkahelyet veszélyeztet a turizmusban, vendéglátásban és a mezőgazdaságban, mint amennyit teremtene. Hangsúlyozzák: az erőmű, a bányák és a becslések szerint óránként 8-10 nehézgépjármű okozta légszennyezés, zaj, por a Mátra egészét érintené.

Környezeti szempontból kiemelendő az is, hogy az erőmű hatásterületén országos jelentőségű (Mátrai és Tarna-vidéki Tájvédelmi Körzetek) és helyi védettségű természetvédelmi értékek találhatók - emlékeztetnek a zöldek. Emlékeztetnek rá, hogy az erőműben évi, több mint 300 ezer tonna fémeket és más szennyező anyagokat is tartalmazó hamu keletkezne, amit szintén a környéken helyeznének el. Ezenkívül az erőmű a már korábban említett kibocsátások mellett évi, mintegy 400 ezer tonna szén-dioxiddal járulna hozzá a klímaváltozáshoz, ami 200 ezer személygépkocsi kibocsátásának felel meg.

A WWF Magyarország és a Greenpeace Magyarország ezért arra kéri a társaságot, hogy fogadja el a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2009 decemberében hozott első fokú határozatát, amely szerint nem adható engedély az erőmű létesítésére, s álljon el a beruházástól attól függetlenül, hogyan dönt a másodfokú hatóság.

Az ENE Zrt. fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, mivel álláspontjuk szerint az eljárási és formai okok miatt volt elutasító. Korábban a környék 26 polgármestere is aggályosnak nevezte az erőműprojektet, míg Horváth László, a Fidesz pétervásárai választókerületének elnöke december 10-én jelentette be, hogy a Fidesz tiltakozik az erőmű-építés ellen.

Tavaly őszi mátrai látogatásán Sólyom László köztársasági elnök is aggodalmát fejezte ki a mátraterenyei erőművel kapcsolatban. A korábbi tájékoztatás szerint az ENE mintegy 30-40 milliárd forint ráfordítással 49,9 megawatt kapacitású erőművet építene Mátraterenye külterületén. Az erőmű 80 százalékban külszíni fejtésű barnaszénnel, 20 százalékban biomasszával üzemelne. A tervek szerint maga az erőmű 50 embernek, a bányászat és a szállítás pedig további 150 embernek adna munkát. A 2013-ra felépülő erőmű működését 40 évre tervezik.

Olvasóink írták

 • 3. tódi 2010. március 09. 16:49
  „A " nejlonzöldek " megint belelendültek : tiltakozzunk - tiltakozzunk .
  Félelmetes mennyit ártottak már az országnak .
  Bigott elvakultsággal nem lehet megvédeni semmit - sőt van amit nem is kell .”
 • 2. Balfácán 2010. március 09. 13:19
  „Ásó, kapa és egyéb kifinomult szerszámok kellenének, aztán nyáron kikergetni őket a 40 fokban. Ha egyszer életben elfáradnának és nem csak azért kapnának fizetést, mert járatják a pofájukat, lehet, hogy nem kötnének bele mindenbe.”
 • 1. Agent 2010. március 09. 08:25
  „A szénerőmű szennyez az a baj, az atomerőmű szennyez az a baj, szélerőmű csúnya és suhog az a baaj, a naperőmű zavarja a madarakat az a baaj, a vízerőmű nem tetszik a halaknak az a baj, de ha megnyomod a kapcsolót a falon és nem ég a villany az a legnagyobb baj:) Megélhetési zöldek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorozatban követtek el bűncselekményeket fiatalok Miskolcon

Három fiú - 14 és 15 évesek - Miskolcon kirabolt mindenkit, aki csak az útjába került, volt, akit késsel fenyegettek. Tovább olvasom