Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Zöld út a Kék Áramlatnak

Egyaránt elégedett a két ország közötti politikai kapcsolatok alakulatával az orosz államfő és a magyar miniszterelnök, akik Szocsiban hétfőn tartott munkatalálkozójukon jelentős közös gazdasági projektek megvalósításáról tárgyaltak.
A tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin nagyra értékelte a jelenlegi magyar vezetés megfontolt és pragmatikus politikáját, amely – szavai szerint – azt eredményezte, hogy a NATO- és EU-tag Magyarország saját nemzeti érdekeinek megfelelően is kereste és megtalálta az Oroszországgal tartott kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét.

Gyurcsány Ferenc ezt a pragmatizmust úgy fogalmazta meg, hogy a két ország kapcsolatai arra a szintre jutottak, amikor „a megoldások politikáját folytatják".

Elmondták, hogy a tárgyalásokon elsősorban az energiáról és energiahordozókról, a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó kapacitás létrehozásáról, a szállítórendszerek közös kiépítéséről volt szó. Nagy figyelmet fordítottak az elektromos energia területén megvalósuló együttműködésnek, valamint a vasúti közlekedési hálózat fejlesztésének.

A távirati iroda kérdésére mindkét vezető azt hangsúlyozta, hogy a megállapodásoknak megfelelően halad az orosz–magyar együttműködés az energia területén, az orosz elnök tavaszi budapesti látogatása során, majd az azt követően született megállapodások érvényesítését nem akadályozza semmi. Mindkét kormány elkötelezett, hogy a gázszállítás és -tározás közös terveit folytatja – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. – Semmi nem mutat arra, hogy ne valósuljon meg a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó, amely nemcsak a magyaroszági gázellátás stabilizálását, de az egész európai ellátást szolgálja – fogalmazott Vlagyimir Putyin, nyilvánvalóan az orosz–
török Kék Áramlat gázvezeték balkáni és közép-európai meghosszabbítására célozva, aminek megvalósíthatóságát az orosz Gazprom és a magyar Mol közös projektvállalata ez év végéig méri fel.

MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos állami támogatás Pécsnek

Egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa… Tovább olvasom