Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Zentait nem adja ki Ausztrália

Az ausztrál legfelsőbb bíróság úgy döntött: nem adható ki Magyarországnak a háborús bűncselekménnyel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly).
A 90 éves Zentai a második világháború alatt a náci rezsimmel szövetségben álló magyar hadseregben szolgált. A náci háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 novemberében halálra kínzott egy 18 éves zsidó fiút, amiért nem viselte a megkülönböztető jelzést, a sárga csillagot, majd holttestét a Dunába dobta. Zentai felkerült a jeruzsálemi szervezet "tíz legkeresettebb náci bűnözőt" felsorakoztató listájára.

Budapest 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadatását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást. Az ausztrál kormány 2009-ben jóváhagyta Zentai kiadatását, de a szövetségi bíróság első fokon érvénytelenítette a döntést, arra
hivatkozva, hogy a "háborús bűn" vétsége a gyilkosság idején még nem szerepelt a magyar jogrendben, így Zentait nem lehet átadni a magyar hatóságoknak. Az ausztrál kormány szerint hibás döntés született az ügyben, ezért a legfelsőbb bírósághoz fordult, amely tavaly decemberben úgy határozott, hogy a canberrai vezetés
megfellebbezheti a szövetségi bíróság ítéletét.

Stephen Lloyd, a kormány által megbízott ügyvéd a legfelsőbb bírósági vizsgálat márciusi kezdetekor elmondta: mint megtudták, Magyarország álláspontja az, hogy a Zentai által állítólag elkövetett gyilkosság bűncselekménynek minősül, amelyet az 1944-ben érvényben lévő magyar törvény is annak ismert el.

A legfelsőbb bíróságnak az Ausztrália és Magyarország között érvényben lévő kiadatási egyezményt figyelembe véve azt kellett megvizsgálnia, hogy az ügyre vonatkozik-e a "kettős büntethetőség" elve, amelynek követelménye, hogy a szóban forgó cselekmény mind az elfogatóparancsot kiadó, mind az azt végrehajtó állam joga szerint bűncselekménynek minősüljön. A bíróság megítélése szerint a "háborús bűn" vétsége az áldozat halála idején még nem szerepelt a magyar jogrendben.

Charles Zentai, aki jelenleg feltételesen szabadlábon van, az 1950-es években vándorolt ki Ausztráliába, ahol állampolgárságot kapott. Tagadja, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állítja, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Magyarországon.

A Simon Wiesenthal Központ bírálta az ausztrál legfelsőbb bíróságot

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ szerdán élesen bírálta az ausztrál legfelsőbb bíróságnak azt a döntését, amely szerint nem adható ki Magyarországnak a háborús bűncselekményekkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly).

Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi irodájának vezetője nyilatkozatában megkérdőjelezte a magyar kiadatási kérelem elutasításának megalapozottságát és emlékeztetett arra, hogy számos náci háborús bűnöst adtak ki Németországnak, hogy ott bíróság elé állítsák olyan cselekményekért, amelyek elkövetésük idején még nem számítottak bűntettnek.

Zuroff szerint a döntés olyan szomorú végkövetkeztetést jelez, amely szerint tökéletesen eredménytelenek Ausztráliának azok az erőfeszítései, hogy a nála menedéket talált sok náci háborús bűnös egyikét is felelősségre vonják. Az irodavezető "együttérzéséről biztosította a Zentai és cinkosai áldozatává vált Balázs Péter családját, amely megpróbálta érvényre juttatni az igazságot, ám ebben az ausztrál hatóságok megakadályozták".

Olvasóink írták

116 hozzászólás
 • 116. szabo1936 2012. augusztus 20. 15:13
  „115.AntiFricc
  Jovan ez a te velemenyed es en azt tiszteletben tartom meg akor is ha nem ertek vele egyet.
  A heveromnak van egy Honda gold wing motorkerekparja 6 hengeres boxer motor 1800 kbc.
  It szeretik az eros motorokat en sem venek autot gyonge motoral a BMW es A Toyota Avalonom mind a 2 eros motorokal vanak folszerelve.
  ES egyet ne szabad elfelejteni soho de soha nincsen eleg loero az emberek tobsege mindig tobet szeretne na {akik igazan szeretnek autozni)
  Egy szep napot neked,”
 • 115. AntiFricc 2012. augusztus 20. 09:15
  „114
  Nem hajómotorról írtam. Ha elolvasod ott áll: "személyautóba".
  Ostoba dolog a túlzott szennyezés. Értelmetlen. Bár ezek nem gondolnak semmire, még a gyerekeik jövőjére sem. Nem hiába bújnak ki az egyezmények aláírása alól.
  Lakókocsi vontatáshoz 6 liter? Minek? Egy 1,8-as minden további nélkül elhúz bármit. Hajómotornak sem kell 1000 LE, 200 lovas motor simán elég. Na ahhoz sem kell ám 6-8 liter. Azt hagyjuk meg a buszokra és a tehergépkocsiknak.

  Persze nagyon jó volt a Marshall terv, csak nem nekünk. Mi felvettük volna és meg is érdemeltük volna, miután sz.rrá bombáztak minket. Mi ugyan sosem voltunk az ő földjükön...

  Egyék csak a mekcsikenjüket a jenkik. Az elhízásban egyedülállóak! Bloá!”
 • 114. szabo1936 2012. augusztus 18. 22:54
  „113.AntiFric

  Nahat hgoyan tudnal te egy nagy tengeren is hajozhato csonakot egy 400cm3 vontatni? Vagy a hegyeket maszni egy 400cm3 Jeep Motoral es arol nem is beszelve akik lakokocsikat vontatnak vele.De melekesen en nem ertem azt,hogy miert zavar az teged,hogy it milyen autokat gyartanak?
  A masik nagy hulyeseg meg "Mielt elptak a fel vilagot" Latom te nem halotal a Marshal tervrol es a sok sok millio dollar segelyekrol amit az amerikai allampolgarok adojabol afnak sok kulfoldi orszagoknak,”
 • 113. AntiFricc 2012. augusztus 18. 11:01
  „Mindnesetre továbbra sem érthető miért kell 6-8 literes motor egy szerencsétlen személyautóba. Ott ahol 100-110-nél többel nem lehet menni. Ehhez elárulom kb. 400 cm3-es motor bőven elegendő. Csak tudás kell hozzá.”
 • 112. AntiFricc 2012. augusztus 18. 10:57
  „102 szabo

  Igen, miután ellopták a fél világot. Persze, hogy megtehetik.
  Mi is megtehetnénk, ha nem az ajrópai junió és a kékzászlósok nyúlnák le a pénzünket.
  Sokkal jobbak lennénk ajrópa sok országánál ha nem lennénk szétszivatva...”
 • 111. Pretorianus 2012. augusztus 17. 18:50
  „109.
  Csak a szinted hozod... :) Már megszoktuk,nem zavar.”
 • 110. szabo1936 2012. augusztus 17. 18:11
  „<moderálva>”
 • 109. elemér 2012. augusztus 17. 17:07
  „108. h.sz. Pretorianus
  Ki az abszolút sötét?
  - ???
  - Aki mellett a néger fxxxa világító neoncső!”
 • 108. Pretorianus 2012. augusztus 17. 14:14
  „Mond ki az igazat, beverik a fejed...”
 • 107. elemér 2012. augusztus 17. 08:34
  „Ecuador nem hajlandó kiadni a londoni nagykövetségen rejtőzködő Assage-t, akkor megvonhatják a képviselet diplomáciai mentességét, és elhurcolhatják a több százezer titkos amerikai diplomáciai táviratot kiszivárogtató újságírót. Ez Ausztráliában kényes helyzet a kormányfönek. Ecuador megadja azt egy auszinak, amire Ausztrália nem hajlandó. Angolok lehet hogy megrohamozzák a követséget amcsi nyomásra. Amcsi nyomásra nem hajlandók menedéket adni neki hazájában az auszik.
  Ez a tuti az angol világban, ahol az amcsik dirigálnak. Szóval amcsi nyomásra észhez térnek még Ausztráliában is.”
 • 106. elemér 2012. augusztus 17. 01:45
  „56-ban megnyitották a börtönöket és ott nemcsak politikai bünözök voltak. Azok szintén Ausztráliában kötöttek ki.”
 • 105. elemér 2012. augusztus 17. 01:36
  „Az Ausztrál biróság úgy látta és látja, bla, bla, bla...irja Gróf Lichthofen.
  Ezt ö megint rosszul tudja, mert úgy döntött a biróság 5-1-re, hogy nem adják ki, mert Mo.-n a háborus bünök akkor még nemvoltak érvényben. Ez viszont nem kifogás, mert 45-ben a törvény ezt orvosolta visszamenölegesen a háborus bünösökre. Ausztráliában 5 faxfej van a legfelsöb biróságon, akik soha semilyen náci bünözöt nem itéltek el. Ezért is volt kedvence a náciknak az ország.”
 • 104. pancser 2012. augusztus 16. 23:37
  „"vLhfn" Csak az a baj Ausztráliában az egyik jogász így látja, a másik meg úgy, egyetértek az ausztrál kormánnyal. Egyáltalán nem biztos, hogy Zentai megússza, ugyanis senki nem állította, hogy a vádak hamisak. Hoppá, hogy a fenében érthetsz te egyet az idegenekkel?
  Gárda meg nincsen, betiltották mert veszélyeztette az állam rendjét!”
 • 103. vonLichthofen 2012. augusztus 16. 22:18
  „Emberek /plusz az elemár és a puncher/ egy a lényeg ! Az Ausztrál bíróság úgy látta és látja, hogy a Zentai Úr ellen felhozott vádak hamisak, nem felelnek meg a valóságnak és egy aljas cél érdekében kreálták azokat - t. i. a hamis vádakat.

  A vicces/bizarr és pathologicus az az, hogy a puncher 94 alatt izomból kijelenti, hogy - idézem - Ausztrália téved.
  Ez azért nem akármi! A puncher a titkos hűtőládák tudója / Tusko üzlethálózat/ megkérdőjelezi a többszázéves angolszász jogi tudáson és tapasztalaton alapuló Ausztrál Legfelsőbb bíróság döntését. Ez igen!
  Nem lehet az puncher, hogy a tudós férfiak ott lent Ausztráliában megvizsgálták az ügyet előlről és hátulról és úgy látták, hogy a zuroff megint hazudott? Megint csak hamisan vádolt meg egy hazafiságát már bizonyított magyar embert?

  puncher a Jobbikot illetően. Te miként hívnád azt a pártot / ne mondd meg úgyis tudom/, szóval miként hívná egy normális gondolkodásra képes magyar ember azt a pártot amelyik felemeli a szavát az ellen, hogy az országba besompolygott - és itt befogadott - cigányok naponta öljék, rabolják, erőszakolják a magyarokat? Nem te, de egy normális gondolkodásra képes magyar ember iziben csatlakozna a Jobbikhoz, résztvenne a megmozdulásain, belépne a Gárdába,”
 • 102. szabo1936 2012. augusztus 16. 22:01
  „100.Antifric
  Csak egy dolgot ne felejsd el,hogy azoknal a hulye amerikaioknal aa auto gyari minkas mar nagyon nagyon regen (mielot te megszuletel) mnidug konyen megtudta vasarolni azt az autot amit ot gyartotak.Ezt meg 2012 sem mondhatod,hogy Magyarorszagon pl az Audiban megteheted.Nem kell Amerikat szeretni de hulyeseget mondani utalatbol csak magadat vizsgaztatod le.
  Pihenj bekeben ne izgasd fell magad mert akor hamar megorekszol!”
 • 101. elemér 2012. augusztus 16. 19:38
  „95. h.sz. szabo1936
  O.K. Szabó kössz, akkor javitok. 1950-53 között 120,000-röl 400,000-re nött az USA katonai jelenléte a bukott kontinensen. Aztán plusz Szabó. Ebben bent van a hatodik tengeri flotta 40 hajóval, Air force 136,000 ember és a Special Forces, ami pontossan beavatkozásokra volt kiképezve. Ezt Szabad europa rádio gyakran emlitette akkor. Azt is hogy egy magyar származásu repülös tábornok készül a bevetésre. Eisenhower viszont a választásra készült. Két évvel elötte fejezte be a költséges és áldozatos koreai háborut. Nem akart uj kalandot kezdeni. Jelszava volt, béke és jólét. Maot viszont a fenyegetés készitette a tárgyalóasztalhoz. Truman a japánoknak adta azt, amit kiérdemeltek.
  http://tinyurl.com/c5oapm7
  Sztalin nem azért kapta meg K.Eu.-t mert segitett a háboruban, hanem azért mert azt gyorsan elfoglalta már a tárgyalás elött. Ezt USA Brigadir Tábornok Peter B.Zwack (Zwack Péter legidöseb fia) gyönyörüen megirta, angolul cikkében, Budapest ostroma. http://tinyurl.com/blup6x
  Ezt pedig a birkáknak ajánlom. Zwack Péterre emlékezve. http://tinyurl.com/d8znw47
  100. h.sz. AntiFricc
  "Az a baj veletek ámerikaiakkal, hogy elképesztően el vagytok szállva magatoktól. Csak az nem tudom mire."
  Elárulok neked egy titkot. Két világháborut nyertek az amcsik és megalapitották a modern világot. Nincsenek külön utak.”
 • 100. AntiFricc 2012. augusztus 16. 19:19
  „91
  Te telemér, be voltatok ti <moderálva>va. Ti nem a demokráciát véditek, hanem az érdekeiteknek megfelelően rohantok le országokat. Ez a helyzet.

  Az a baj veletek ámerikaiakkal, hogy elképesztően el vagytok szállva magatoktól. Csak az nem tudom mire. Arra, hogy 30 l/100 km-t fogyasztó autókat (?) gyártotok. Gratula!
  Az a baj, a fejek üresek ott. Ti csak szárítsátok tovább mikroban a macskát. Ennyit tudtok.”
 • 99. háté 2012. augusztus 16. 18:32
  „87. ..... jobb ha tőlem tudod, magyar vagyok- magyar felmenőkkel, semmi beütés!
  Magyarország/Hungária/, e Kárpátokkal körülölelt föld a magyaroké; Atilla hun vezér, Géza-fejedelem, Szent István király /hétfőn Őt ünnepeljük mi magyarok!/, és többi királyunk a magyarságért küzdött, de jöttek idegenek, akik rövidebb-hosszabb ideig "uralkodtak" felettünk, --oszmán,habsburg,-szovjet -birodalom. - ezek mind megszűntek, de a magyarság él. Most próbálkozik ez a liberális tömörülés az eu. -<moderálva> vezetőkkel, ne ez is meg fog szűnni, és vezetőik is. Közben vannak ugye ezek a megélhetési -nácivadászok, <moderálva>!
  Magyarország a magyaroké ha tetszik, ha nem!”
 • 98. Pretorianus 2012. augusztus 16. 18:24
  „92. vonLichthofen 2012.08.16. 16:45
  "Addig jár a korsó a kútra,amíg el nem törik."
  Aztán lesz majd sírás,de mi ezen már csak nevetni fogunk! :)”
 • 97. vonLichthofen 2012. augusztus 16. 18:00
  „95. szabo1936, well said, well said!

  94. puncher, lásd #92.”
116 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy terhet jelent az iskolakezdés

Komoly kiadásokra kell felkészülniük az iskoláskorú gyermekek szüleinek: már az első osztályosok… Tovább olvasom