Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Zenével boldogabb a baba

Számos kutatás igazolja, hogy a zenehallgatás előnyösen befolyásolja a babák fejlődését.

Számos kutatás igazolja, hogy ha 6 és 24 hónapos kor között zenei hatások érik a gyermeket, az előnyösen befolyásolja a fejlődését. A vidám hangulatú, csecsemőkori tanulást elősegítő zene könnyed és kellemes hangulatot teremt otthonában.

A holland származású zeneszerző Raimond Lap speciális zenéjét eredetileg elsőszülött gyermekének fejlesztette ki. Később ötven kisbaba részvételével végzett kísérleteket a környékükön. Azóta babáknak szóló felvételei nemzetközileg is elismertté váltak. Lemezeit világszerte több millió kisbaba hallgatja szívesen. Az aranylemezzel és dupla-platina díjjal is büszkélkedő zeneszerző olyan zenei stílust alkotott meg, amely felbecsülhetetlen értékkel bír a felnövő generációk számára. Úgy véli, hogy zenéje élénkíti a gondolkodást, és ezáltal számos területen intellektuális előnyöket biztosít a babának. A babák élvezik a zenéjét. A síró kisbabák elhallgatnak, a felnőttek pedig megtapasztalják a nyugalom érzését.

Konkrét hatások

A kutatások és a gyakorlat az alábbiakat bizonyítják:
•  A zene javítja a tér- és időbeli következtetéseket. Ez az idegrendszeri folyamat szükséges a matematika megértéséhez.
• A csecsemők a felnőttekhez hasonló képességekkel értelmezik a zenét, különbséget téve a gyakoriság, a hangmagasság, a ritmus és a tempóbeli eltérések között.
• A zene serkenti a baba agyának fejlődését.
• Nyugalmat és alvást idéz elő.
• Ösztönzi a jobb agyfélteke kreatív folyamatait.
• Javítja a mozgást és a koordinációs készségeket.

Raimond Lap meg van győződve arról, hogy klasszikus hatások és a modern stílusok megfelelő elegyítése jótékonyan befolyásolná gyermeke jövőjét. Az átlagnál jobban élénkítené az elméjét, és lehetőséget adna arra, hogy zeneileg és intellektuálisan is tovább fejlődjön.
Mivel nem találta a gyermekei számára megfelelő muzsikát, úgy döntött, hogy megalkotja saját babazenéjét, azonban sose gondolta volna, hogy munkája egyszer világszerte használt „nevelő-szórakoztató" erőforrássá lép elő, ahogy napjainkban.

„Közismert tény, hogy a zene nagymértékben befolyásolja a kisbaba agyának fejlődését. Meggyőződésem, hogy ezt alábecsülik az emberek, de szerencsére ezt meg tudjuk változtatni. A zenémet nem csak szórakozásra, hanem tanulásra és fejlesztésre is szánom. Meg kell adnunk a következő generációknak a lehetőséget, hogy korán kezdjenek tanulni!" –Raimond Lap.

Baba Zene

Világszerte több millió baba és mama élvezi a világon egyedülálló, 0-3 éves kisgyerekeknek komponált zenei összeállítást, a Baba Zene sorozatot. A Baba Zene sorozat első két része az EMI gondozásában már Magyarországon is kapható.
Raimond Lap szerint az emberek alábecsülik a zene értékét. A zene minden csecsemő anyanyelve. Méghozzá olyan nyelv, amely meglepően hatékony, ha jól alkalmazzuk. „A zene kiradírozhatatlan hatást gyakorol a felnövő generációra. Ha felelősségteljesen alkalmazzuk a szórakoztató és nevelő hatású elemeket, és a zenében kombináljuk a különféle stílusokat és klasszikus vonásokat, azzal nemcsak ösztönözzük gyermekeink agyát, hanem életre szóló kreatív, érzelmi és intellektuális előnyökhöz juttatjuk őket." – mondja Raimond Lap.

A babáknak szóló zene segítheti a gyermek intellektuális fejlődését, kreatívabbá teheti őt, és elősegítheti a társas viselkedés kialakulását. Zenéje hallgatása során a babák megismerik a zene alapvető jellemzőit: dallamot, harmóniát, és ritmust. Ez a tanulásban néhány évvel később előnyként jelentkezik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szép magyar beszéd ünnepe volt

A hétvégén rendezték meg az idei Kazinczy-versenyt, amelyre az ország valamennyi területéről jöttek.… Tovább olvasom