Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Zebrát szeretnének

A Malom ligeti játszótér körül veszélyes a közlekedés, a liget mellett, az Álmos utcán nincs zebra, pedig rengeteg kisgyerek kel át az úttesten nap mint nap. Ráadásul a Tihanyi úti aluljáró átadása óta a forgalom is nagyobb, és a fák, bokrok miatt a babakocsival közlekedők nem is mindig látják az érkező autókat. Hova kell fordulni, ha szeretnénk zebrát felfestetni?

Elvileg nincs akadálya annak, hogy lakossági kérésre létesüljön gyalogátkelőhely egy adott utcában, tudtuk meg Bartha Gusztávtól, a Győri Útkezelő Szervezet vezetőjétől, évente 2–3 hasonló jellegű kérés érkezik a szervezethez, nemcsak magánszemélyektől, hanem intézményektől, például iskoláktól is. Többségük indokoltnak bizonyul; jelenleg két helyen, a belvárosban folyik gyalogátkelőhely-létesítés.
Ehhez persze több feltételnek kell teljesülnie, nem lehet például a közvetlen közelben másik zebra. Lakóutcákban általában 100 méter a minimális távolság, a legtöbb helyen 200–250 méterre vannak egymástól az átkelőhelyek. A szakemberek megvizsgálják azt is, van-e kiemelt, megfelelő fénypontmagasságú közvilágítás a környéken, ha például az út melletti kandeláberek ennek nem felelnek meg, feljebb kell helyezni a világítóteste(ke)t. A zebra „igénylését” írásban kell bejelenteni az útkezelő szervezetnél (9023 Győr, Eszperantó u. 32–34.); minél többen aláírják a kérvényt, annál jobb, de egyetlen bejelentő esetén is megvizsgálják a kérés jogosságát.
A kialakítás költsége attól függ, mennyire összetett a munka: az egyszerű felfestés és az előírt két közlekedési tábla elhelyezése 100 ezer forint körüli összegbe kerül, ha a világítást is át kell alakítani, esetleg úgynevezett műköves „pódiumot” vagy épített sebességcsökkentő bordát is el kell helyezni a zebra előtt, ez akár félmillió forintra is felkúszhat. A hatósági engedélyköteles munka átfutási ideje is ettől függ, egyszerűbb esetben egy hónap, terveztetés esetén több mint a duplája is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom