Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Zebrákat fogott be a direktor

Régi álmát valósította meg dr. Andréka György győri állatkertigazgató: nemrég Tanzániában járt.Régi álmát valósította meg dr. Andréka György győri állatkertigazgató: nemrég Tanzániában antilopokra, zebrákra és gnúkra vadászott – golyó helyett altatólövedékkel. Amióta gyerekkorában bepillantott a vadállatok izgalmas világába, dr. Andréka György állatbefogó szakember szeretett volna lenni. 

Álma megvalósult, ha hazánkban elszabadul valamilyen veszélyes jószág, legyen szó farkasról, medvéről vagy óriáskígyóról, az elsők között hívják – de mi ez az afrikai szavanna vadjainak becserkészéséhez képest?

Kereket oldott a lajhár
Bár dr. Andréka nemzetközileg elismert szakember, ami a vadállatok tartását illeti, előfordul, hogy nála is porszem kerül a gépezetbe. Az egész szakma derült például azon az eseten, amikor a győri állatkertben sikerült kereket oldania egy lajhárnak, a világ köztudottan leglassúbb mozgású emlősének. A szélsőséges esetben akár 5 méteres óránkénti sebességre is képes, de annál szemfülesebb állatot három napig keresték a környékbeli erdőben, mire sikerült becserkészni és visszaszállítani lakhelyére...
Az igazgató számára nem ismeretlen az afrikai klíma, hiszen idén harmadszor járt a fekete kontinensen. Nem is akárhogyan: egy új-zélandi állatközvetítő cég kérte fel szakértőnek állatbefogáshoz. Bár egy kicsit furcsán hangzik, a vadállatoknak ugyanolyan piaca van, mint bármely más árunak: jelentős nemzetközi export-import vállalatok foglalkoznak a közvetítéssel, s nincs olyan legálisan megszerezhető állat a világon, amit ne tudnának leszállítani a kedves megrendelőnek, legyen Texasban vagy Prágában. Afrikában ez különösen egyszerűen megy, a hatóságok gyorsan kiadják az engedélyeket a területen nem védett állatokra, sőt kifejezetten örülnek, hogy nem német vadászok lövik ki a négylábú lakókat, hanem állatkertekbe kerülnek. Az afrikai fajok élettere az emberek terjeszkedése miatt folyamatosan szűkül, így szükség is van az állatok számának folyamatos szabályozására.

Kicsi a dikdik, de gyors

A „célpont" ezúttal, egy grúz magánállatkert megrendelésére, fél tucat dikdik antilop volt, amely ugyan alig félméteres magasságával miniatűrnek számít a nagyvadakhoz képest, viszont amilyen pici, olyan gyors.

– Hihetetlen sebességre képes, a fiatal maszáj bennszülöttek azonban még inkább, így a befogás módszere roppant egyszerű: addig futnak az állat után, amíg rá nem tudják vetni magukat.

Kattintson a képre >>
A hadművelet éjszaka történik, az antilop ugyanis nem lát valami jól, s ha zseblámpával a szemébe világítanak, teljesen elbizonytalanodik – ecseteli az akciót a világ legfiatalabb állatkertigazgatójakánt megismert doktor úr, aki a versenyfutásban ugyan nem vett részt, a szállítóládák készítésében azonban annál inkább. Erre szükség is volt, az afrikai négerek ugyanis köztudottan nem szeretnek dolgozni, s képesek rossz irányba tekerni a csavarhúzót, csak hogy valaki elvégezze helyettük a munkát.

– A bennszülötteknek a messziről érkező fehér ember egy vicc. A maguk nyugodt, derűs módján nagyszerűen szórakoznak azon, amikor az ideérkező fehér turista – ahogy ők mondják, mzungu – nagy mellénnyel megérkezik, az első nap leég a napon, aztán egy hétig rosszul van. Hozzám is így viszonyultak, amíg be nem bizonyítottam, hogy egy zebrát vagy egy gnút mindössze két fehér ember is be tud fogni, egyetlen csepp vér nélkül...

Megtalálta önmagát

Póla új otthona?
Az igazgató és egyik fiatal kolléganője számára esedékes egy másik afrikai út is: Pólát, a győri állatkertben született, elárvult  csimpánzkölyköt a tervek szerint visszaszállítják eredeti élőhelyére, Afrikába. A most egyéves, emberek között nevelkedett kismajom hamar a látogatók kedvencévé vált, de mivel későn érő típus, még van idő eldönteni, hol élje le felnőtt életét. Eredetileg Gabonba került volna, ott azonban a majmok között is tombol a HIV-vírus, így elképzelhető, hogy Jane Goodall, a világhírű csimpánzkutató tanzániai majomrezervátumába költözik.
Persze dr. Andréka György nem lett volna hű önmagához, ha nem vetett volna szemet maga is néhány ritkaságra. Bennszülött vezetői például rendszeresen rászóltak, hogy ürítse ki a zsebében gyűjtögetett tanzán ezerlábúakat, amelyek zizegésükkel csaknem meghiúsítottak a befogás sikerét... A csúszómászók mellett sikerült beszereznie néhány apró termetű félmajmot, bush babyt, és egy csapat színpompás flamingót is. Őket a vadaspark márciusi nyitásakor már megcsodálhatják a látogatók.
Az útnak nem csupán kézzelfogható eredménye volt: dr. Andréka György számára egy élet döntését igazolta.

– Fiatalon mindannyiunknak voltak elképzelései arról, mivel szeretnénk foglalkozni, s nagyképűen meg voltunk róla, győződve, hogy úgy is lesz.

Sokan mégis minden reggel arra ébrednek, hogy úgy érzik, feladták az álmaikat. Nekem minden vágyam az volt, hogy vadállatokkal dolgozzak, s ez az út megerősített abban, hogy megtaláltam, amit kerestem – és megtaláltam önmagam. Sikerült elérnem, amit megálmodtam, s tudom, hogy Afrikában visszavárnak. Ha minden jól megy, nem is kell sokáig várniuk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ünnep illatai

A fenyő és a fahéj illata nemcsak hozzátartozik a karácsonyhoz, de áldásos hatásai is vannak. Tovább olvasom