Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Zavargások Varsóban: egy magyar állampolgárt is őrizetbe vettek

A pénteki lengyel nemzeti ünnepen Varsóban kitört zavargások nyomán a hatóságok 210 személyt - köztük egy magyar állampolgárt - vettek őrizetbe.
A pénteki lengyel nemzeti ünnepen Varsóban kitört zavargások nyomán a hatóságok 210 személyt - köztük egy magyar állampolgárt - vettek őrizetbe, az összecsapásokban 40 rendőr könnyebben megsérült, a rendbontók 14 URH-s kocsit vertek szét - közölte a varsói rendőrkapitányság szóvivője.

Mint Maciej Karczynski szombaton a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, 29 személyt kórházba szállítottak. Az őrizetbe vettek csaknem fele külföldi: 92 német, 1 spanyol, 1 magyar és 1 dán állampolgár van köztük. Negyvennyolc óra elteltével büntetőeljárás eljárás indul ellenük, amennyiben beigazolódik, hogy veszélyeztették rendőrök testi épsségét és kárt okoztak tulajdnonban. Krzysztof Kwiatkowski igazságügyi miniszter szombaton a PAP-nak nyilatkozva elmondta: a varsói belvárosi bírósághoz már szombat reggel beérkeznek az első feljelentések, s az ítéleteket gyorsított ütemben fogják meghozni. Harminc bíró foglalkozik a rendbontási ügyekkel, a bírók egy részét szabadságukról hívták vissza. Hangsúlyozta, hogy a külföldiekkel szemben ugyanolyan szigorral fognak eljárni, mint a lengyel állampolgárokkal szemben. Emlékeztetett: Lengyelország három évvel ezelőtt megállapodást írt alá az Európai Unió tagországaival "a bírósági ítéletek gyors végrehajtásáról".

Kwiatkowski nem részletezte, hogy milyen változtatásokat terveznek a gyülekezési jogban, amelyek elejét vennék a jövőben hasonló rendzavarások megismétlődésének. Ennek szükségességéről a zavargások után tett nyilatkozatában már Bronislaw Komorowski államfő is említést tett.

A miniszter rámutatott, hogy két érték áll szemben egymással: a nézetek kifejezésének szabadsága egyfelől, másfelől viszont az a lehetőség, hogy a hatóságok ezt a szabadságot korlátozhatják, ha egyesek ezt a jogot rendzavarások előidézésére használják. Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester emlékeztetett, hogy a varsói városháza már több hónapja kidolgozta javaslatait a gyülekezési jogban eszközlendő változtatásokra, mert a jelenlegi előírások túlságosan liberálisak.

Az érvényben lévő jogszabályt 22 évvel ezelőtt fogadták el, és - mint a főpolgármester hangsúlyozta - akkor ez válasz volt a kommunizmus idején követett gyakorlatra, amikor a tüntetéseket nem engedélyezték. A városháza javaslatai értelmében ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben nem lehetne egyszerre több nyilvános rendezvényt tartani. Megtiltanák egyúttal pirotechnikai eszközök használatát a demonstrációkon, és a résztvevők nem takarhatnák el arcukat, amivel lehetetlenné teszik azonosításukat.

Olvasóink írták

  • 1. load 2011. november 13. 16:02
    „Vagy a Satu, vagy Debil lehet az akit őrizetbe vettek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíven szúrta: megölte élettársát a 38 éves nő

Megszúrta élettársát péntek éjjel egy 38 éves bátaszéki nő, a 37 éves férfi a helyszínen meghalt. Tovább olvasom