Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Zarándokok százezrei Csíksomlyón

Zarándokok százezreinek részvételével vette kezdetét szombaton délben a hagyományos pünkösdi csíksomlyói búcsú. A világ minden tájáról érkezett magyarok tömegei betöltötték a két Somlyó-hegy közötti "Nyerget", amikorra megkezdődött az ünnepség. Mint minden évben, most is külön zászló alatt érkeztek a helyszínre a legkülönbözőbb települések küldöttei.

A zarándokokat Jakubinyi György, a gyulafehérvári katolikus főegyházmegye érseke köszöntötte. A Hármashalom-oltárnál kezdődött szertartás ünnepi szónoka Borbély Gábor pápai prelátus, kanonok, nyugalmazott főesperes-plébános.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségei közé tartozik. Eredete egy történelmi eseményhez fűződik: 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a határőr katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni. Az összegyűlt székelyek azonban megverték a fejedelem hadait és megvédték katolikus hitüket.

A János Zsigmond csapatai felett aratott győzelem óta minden pünkösd szombatján nagy búcsút tartanak: Erdélyből, Magyarországról és Moldvából is ide zarándokolnak a hívő és újabban a hitüket kereső emberek.

(stop.hu, mti, mno.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jegygyűrű - 2. rész

Az ezüst régen a szegények hűségkarikája volt, ma már használják ezt a különcök, a divatkövetők is. Mivel nagyon puha fém, kizárólag más anyaggal ötvözve készítenek ékszert belőle. Régebben nikkelt használtak ötvözetként, de ma a gyakran előforduló allergiás reakciók miatt inkább rezet alkalmaznak. Tovább olvasom