Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Windows-t kapnak az autók is?

A Microsoft legújabb tervei közt szerepel autók szoftvereinek fejlesztése. A világ legnagyobb szoftvervállalata komoly lehetőséget lát az autóiparban.

Az autókba szánt rendszerek lelkét egy módosított Windows CE operációs rendszer képezné, és a szórakoztatástól egészen a műholdas navigációig terjednének képességei.

Peter Wengert, a Microsoft Automotive Business Unit részleg marketingmenedzsere -- aki korábban villamosmérnökként tevékenykedett -- elmondta, hogy kifejezetten teljes körű, telematikus megoldások kifejlesztésén dolgoznak. A telematika egy meglehetősen új szó, és nem más, mint az autóipar saját elnevezése a hálózattal és szoftverekkel ellátott autókra. A Microsoft nagy erőkkel összpontosít erre a területre, hiszen jelenleg úgy tűnik, a különféle kényelmi funkciókkal ellátott autóké a jövő -- ez pedig egy újabb, még ki nem aknázott piacot jelenthet a szoftveróriásnak. A General Motors állítása szerint a jelenlegi gépjárművek árának már most több mint egyharmadát az elektronika teszi ki, és az IBM egyik vezetőjének eheti jóslata szerint ez az arány öt éven belül akár a kilencven százalékot is elérheti.
A Microsoftnak egyre nagyobb szüksége van az új piacok becserkészésére, hiszen részvényeinek értéke már közel négy éve azonos szinten mozog. Mivel a PC-eladások egyre csökkenő ütemben nőnek, és a jövőben is csak egyszámjegyű élénkülés várható, az autókba építendő szoftverek jelenthetik az egyik kitörési lehetőséget a vállalat számára.

Természetesen nem a Microsoft az egyetlen informatikai vállalat, ami részt kíván venni az autóipar szoftveres ellátásában. Az IBM, a UNIX-megoldások egyik legjelentősebb szállítója is ugyanezen terület felé araszol. Eheti bejelentésük szerint a DaimlerChrysler számára fejlesztettek ki egy komplett, nyílt szabványokra épülő szoftverplatformot, amivel már a 2005-ös Honda gépjárművek navigációs rendszerei készülnek. Az Acura RL, Acura MDX és a Honda Odyssey típusokban jövőre már találkozhatunk az új megoldásokkal. Ezen kívül az IBM múlt évben a BMW-vel kötött megállapodást szoftvereinek tervezésével kapcsolatosan.

Az informatikai gazdaság elemzői azonban óvatosságra intenek: a szoftvergyártók által szállított megoldások képességei és a vásárlók által támasztott igények között gyakran nagy szakadék tátong. Elég csak a Sun és a General Motors négy évvel ezelőtti megállapodására gondolni, amiben az autóipar szoftvereinek szabványosításán volt a fő hangsúly. Abból a mai napig gyakorlatilag semmi sem valósult meg.

Forrás: HWSW

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen tanulnak külföldön

Az egyetemisták és főiskolások mellett egyre több középiskolás is úgy dönt, hogy egy tanévet… Tovább olvasom