Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

WikiLeaks: magyar diplomaták is jelentettek?

Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól "biometrikus adatok" összeállítását kérték "jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról."

Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól "biometrikus adatok" összeállítását kérték "jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról" - írta péntek hajnalban a WikiLeaks brit médiapartnere, a The Guardian az oknyomozó portál által kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai iratokra hivatkozva.

Ugyancsak a vezető brit baloldali napilap írta a kiszivárogtatásokra hivatkozva, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA áll az amerikai diplomatáknak a WikiLeaks oknyomozó portál által leleplezett és az elmúlt napokban sokat bírált "kémtevékenysége" mögött
A Magyarországgal kapcsolatos diplomáciai üzenetet a The Guardian feldolgozatlan, nyers formában tette közzé. A rendkívül hosszú anyag - amelynek végén a "Clinton" név szerepel - tavaly júniusi keltezésű - írta Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója.

A "biometrikus" kifejezés az újság által adott címben szerepel, a közzétett anyagban ugyanakkor "biográfiai" jellegű információk összeállításáról esik szó.
A több oldalnyi, felsorolásszerű listán az elküldendő információk között szerepelnek hivatali, szervezeti titulusok, nevek, beosztások, és "névjegykártyákon szereplő egyéb információk", telefon-, mobil- és faxszámok.

Szerepelnek a jelentős részben szabványosított szövegezésűnek tűnő, de specifikusan magyar vonatkozású részeket is tartalmazó felsorolásban a NATO kötelezettségek teljesítésére irányuló "tervek és erőfeszítések", a hozzáállás a NATO és amerikai erők magyarországi állomásoztatásához, illetve a magyar erők "országon kívüli bevetéséhez".

Szerepel a szövegben információkérés az ellenzéki és szélsőséges csoportokról, beleértve azok hazai és külső támogatását. Külön említi a leírat ebben az összefüggésben a Magyar Gárdát.

Kitér a felsorolás a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel, valamint a jövő évi EU-elnökséggel és az euróövezettel kapcsolatos "politikára, tervekre és erőfeszítésekre".

A The Guardian a kiszivárogtatások alapján írt arról is, hogy a CIA áll az amerikai diplomatáknak a WikiLeaks által leleplezett "kémtevékenység" mögött. Az újság szerint a hírszerzés már korábban egyfajta "információs kívánságlistát" dolgozott ki, és azt átadta a külügyminisztériumnak. A minisztérium ezt követően küldte el a szóban forgó megkeresést diplomatáinak szerte a világon.

A WikiLeaks által megszerzett iratokból kitűnt: a külügyminisztérium külföldön dolgozó munkatársait felszólították arra, hogy gyűjtsenek információkat a fogadó országok magas rangú képviselőiről.

Washingtonból ilyen jellegű utasításokat küldtek az Egyesült Államok afrikai, közel-keleti, kelet-európai és latin-amerikai nagykövetségei számára, valamint az ENSZ-beli amerikai képviseletnek.

A The Guardian ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Hillary Clinton külügyminiszter nevében az elmúlt évben az ENSZ-ben akkreditált amerikai diplomatákat utasították arra, hogy a többi között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárról gyűjtsenek információkat. Sőt feladataik közé tartozott az is, hogy más országok ENSZ-diplomatáról gyűjtsenek különböző személyes információkat, kezdve a hitelkártya-információktól egészen az e-mail címekig, illetve a telefonszámokig.

A brit újság pénteki számában újabb adagot tett közzé a kiszivárogtatásokból. Ezekből a többi között kitűnt, hogy az amerikai diplomácia megsemmisítő véleményeket fogalmazott meg Gordon Brown előző brit kormányfőről , és a brit erők afganisztáni szerepvállalása sem kapott hízelgő értékeléseket amerikai részről.

A újság által összefoglalt jelentések szerint az Egyesült Államok londoni nagykövetsége "egy év után leírta" Brownt, aki 2007-ben, Tony Blair távozása után vette át a miniszterelnöki tisztséget. A Washingtonba küldött diplomáciai értékelések szerint Brown "egyik politikai katasztrófából a másikba támolyog", politikusi teljesítménye pedig "rettenetes".

Egy, az amerikai The New York Times által közzétett WikiLeaks-kiszivárogtatás szerint az amerikai kormány korábban is tudatában volt annak, hogy a korrupció Kabulban a legfelsőbb szinteken is elterjedt, a megvesztegetések, a zsarolások, valamint a sikkasztások mérete azonban megdöbbenést okozott az Egyesült Államokban.

Erre utal, hogy a kabuli amerikai nagykövetség idén januárban egy hazaküldött táviratában arról írt, hogy Hamid Karzai elnök kormányában csupán egyetlen olyan miniszter van, akire nem vetült rá a korrupció, illetve a nepotizmus gyanúja. Az afgán kormány egyik képviselője egy amerikai diplomatának egyfajta négylépcsős korrupciós modellt vázolt fel. Elmondta, hogy az amerikai segélyprojektek esetében négyszeres megvesztegetés történik, mégpedig az építési pályázat kiírásakor, majd annak odaítélésekor, továbbá az építés során, végül az elkészült projekt felavatásakor.

A Bild című német napilap szerint a németek többsége helyesli a bizalmas amerikai külügyi dokumentumok kiszivárogtatását a WikiLeaks oknyomozó portál által.

A legnagyobb példányszámú német újság által közölt közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 50 százaléka volt azon a véleményen, hogy a portál helyesen járt el a külügyi iratok kiszivárogtatásával. A megkérdezettek 32 százaléka ezzel szemben helytelenítette a WikiLeaks eljárását, míg 18 százalék nem nyilvánított véleményt.

Több tekintélyes európai, illetve amerikai újság - köztük a német Der Spiegel című hetilap - múlt vasárnap este hozta nyilvánosságra a WikiLeaks által megszerzett és hozzájuk eljuttatott dokumentumokat.
Azokból kitűnt, hogy az amerikai diplomaták nem voltak különösen jó véleménnyel a német vezetőkről. Angela Merkel kancelláról, a kereszténydemokraták vezetőjéről például azt jelentették haza, hogy ritkán kreatív és nem szívesen merészkedik kockázatos területre.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. december 03. 10:52
    „Hogy Magyar diplomaták is jelentettek-e?,
    Ez tuti! egy kis pénzért Orbánt vagy Gyurcsányt, de akár a Mikulást is eladnák, miközben sűrűn hangoztatnák hogy Ők külömbek bárkinél...
    Undorító banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset: frontálisan ütközött egy teherkocsi és egy autó

Pénteken hajnalban halálos kimenetelű baleset történt a 4-es főúton a 102-es kilométerszelvénynél. Tovább olvasom