Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Wiesel: nem szabad engedni az antiszemitizmus elterjedését

Ne engedjenek teret Magyarországon az antiszemitizmusnak, mert ez a szörnyű eszme vezetett Auschwitzhoz és a holokauszthoz - kérte előadásának befejező részében Elie Wiesel Nobel-békedíjas író a hallgatóságot csütörtökön Budapesten a Magyar ATV és a Hit Gyülekezete közös rendezvényén, a Hetek Közéleti Klubjában.

Annak ellenére, hogy Magyarország mély erkölcsi válságban van, nem lehet elfelejteni, hogy minden kisebbségnek, így a romáknak is egyforma jogai vannak. A mostani helyzeten azonban van mód változtatni, a kollektív ártatlanságot és a kollektív bűnösséget sem szabad hirdetni - jegyezte meg.

A Hit Gyülekezetét a zsidóság szövetségesének nevezte, mert közösen harcolnak a rasszizmus, az antiszemitizmus, a kirekesztés ellen. Mint mondta, a zsidó emberek és a keresztények egyaránt hisznek a Megváltóban, csak az a különbség közöttük, hogy előbbiek szerint még nem jött el, utóbbiak szerint viszont már eljött a Földre a Messiás. A Megváltó eljövetelekor a világ barátságosabb, befogadó lesz, az emberek tisztelik majd egymást, és a másik emberben a másságot is - vélekedett. A hithez való hűség az egyik feltétele a fennmaradásnak, így tudta Izrael is túlélni az üldöztetést a holokauszt idején és a történelem megpróbáltatásait több ezer éven keresztül - mondta Elie Wiesel. Ezenkívül a szenvedés is hozzásegíthet a túléléshez, mert ennek során megtanulhatják az emberek a szolidaritás leckéjét, azt, hogy felelősek egymásért, és azt, hogy segítsenek egymásnak az életben maradás érdekében.

A világban való szétszóratásban is sokat segítettek a zsidók egymásnak a különböző kolóniákon, ez is hozzájárult az életben maradásukhoz - jegyezte meg. A bibliai történetet elemezve a bostoni egyetemen tanító, és filozófiai műveket alkotó író rámutatott: amikor Káin megölte Ábelt, testvérgyilkosságot követett el, de minden ember ellen elkövetett gyilkosság egyben testvérgyilkosság. Ilyen értelemben a Szentírásban található történetek a mai kornak is szólnak, hiszen például Bosznia-Hercegovinában ugyanúgy testvérgyilkosságok sorozatát hajtották végre etnikai alapon, mint a Biblia elején található Káin és Ábel esetében - hangsúlyozta. Elie Wiesel megemlítette Simon Dubnov történész holokauszt alatti megölését, melynek során egyik tanítványa oltotta ki az életét a német titkosrendőrség, a Gestapo tisztjeként a rigai gettóban 1941 decemberében. Johannes Siebert a megszállás idején folyamatosan provokálta korábbi egyetemi tanárát, azt kérdezgette tőle, hogy a professzor még mindig hisz-e az emberiességben. A gyilkos ráadásul doktori fokozattal rendelkezett, amiből az a tanulság, hogy "a döntés mindig a mi kezünkben van", még a műveltség sem jelent biztosítékot arra, hogy valaki nem követ el embertelen tetteket.

Az eseményen beszédet mondott Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is, amelyben kiemelte: a gyűlölet hulláma jelenleg Magyarországon egyre magasabbra rúg, "a barátaink hangját egyelőre elnyomja a gyűlölet hangja". Ehhez Benjámin Elan, Izrael volt turisztikai minisztere előadásában hozzátette: harcolni kel az antiszemitizmus ellen "meg kell fújni a riadót, amíg nem késő". Az eseményen megjelent többi között Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete az amerikai és a szlovén diplomácia képviselői mellett, Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje, Kiss Péter tárca nélküli miniszter miniszter, Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Herényi Károly MDF-es, Fodor Gábor és Pető Iván SZDSZ-es politikusok, Horváth Csaba, Budapest korábbi főpolgármester-helyettese, Thürmer Gyula a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke, Köves Slomó, az Elie Wieselt Magyarországra hívó Egységes Magyar Izraelita Hitközség vezető rabbija, Sass József, Gerendás Péter előadóművészek, Székhelyi József színművész és Czeizel Endre genetikus.

Elie Wiesel 1928-ban született a romániai Máramarosszigeten, ortodox zsidó családban. Tizenöt évesen deportálták, szülei és húga nem élték túl a borzalmakat. 1948-tól tanult a Sorbonne-on filozófiát, majd újságíróként dolgozott. Esszéi, novellái és drámái elsősorban az európai zsidóság kiirtásáról szóltak. Ő használta először mai értelemben a holokauszt kifejezést. 1986-ban Nobel-békedíjat kapott, nem sokkal ezután feleségével megalapították az Elie Wiesel Alapítványt az Emberiségért, aminek a mai napig elnöke. 1978 és 1986 között a nemzetközi holokauszt-emlékbizottság elnöke volt. Művei többek között: Az éjszaka, A hajnal, Az eskü, Egy meggyilkolt zsidó költő testamentuma, Minden folyó a tengerbe siet.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. lótusz 2010. január 02. 11:06
  „lalaz és pancser a cionizmus küldötte. jól fizetnek nekik ezért a fórumozásért. antiszemitizmus inkább a talmud ,a magyargyűlölet. goj az tisztátlant jelent nekik. tehát mindenkit gyűlölnek aki nem zsidó. még a talmudot megvető zsidó saját fajukat is megvetik. a magyaroknak joguk van megvédeni nemzetüket. itt pont a bűnösök kiáltanak antiszemitizmust azok akik magyargyűlölők.”
 • 59. gjozsi88 2009. december 17. 16:44
  „LAZA!
  Pedig ez a lényeg!
  A többi a semmi ragozása, amikek nincs értelme!
  Ez a jobbik!”
 • 58. cédé01 2009. december 16. 23:02
  „Egyetértek Elie Wiesellel!”
 • 57. LAZA 2009. december 15. 18:04
  „Valóban erre a kérdésre még nem sikerült válaszolnom,de ígérem önnek tanár úr,hogy a következő órájára jobban felkészülők.”
 • 56. gjozsi88 2009. december 15. 16:45
  „LAZA!
  Arra az egyszerű kérdésre nem sikerült válaszolnod, hogy a jobbik kormánya milyen eszközökkel tudja majd érvényesíteni az általad vizionált nemzeti érdeket, a világgazdaság, annak irányítóinak érdekei ellenében?????(Tekintettel arra, hogy M.o. nem önnellátó, gazdasága nyitott és kisméretű, ráadásul nyakig el van adósodva! A lakossági hitelek az ország adósságának 38%-a, ugyanennyi a vállalkozók hitele! Ugye ez nem csak a baloldali kormány bűne!?)”
 • 55. gjozsi88 2009. december 15. 16:39
  „kolombela!
  Az amit a gárda és a jobbik művel nem attól nem rasszista, antiszemita, hogy ti nem hiszitek el! Hanem attól, hogy a büncselekmények elkövetőit származásuk alapján ítéli meg!!!(Csak a cigányok által elkövetett büncselekmények ellen demonstrál!!!)”
 • 54. LAZA 2009. december 15. 13:33
  „Szóval akkor jönne ez a csúny lány(valóban az lehet, nekem például soha nem tetszett,de mit tegyünk úgy néz ki,hogy a többségnek most újra Ő tetszik)
  Kelleti magát próbál nagyon szépnek látszani de azért a sebhelyeket az arcról nagyon nehéz lesz eltüntetni!
  Amennyiben sikerül ez jó lesz a tőbbségnek,ha nem le kell cserélni a következő választásokon.
  igen ám de kire? A prostituáltra?
  Nem, nem! Arra már többet soha de soha!”
 • 53. LAZA 2009. december 15. 13:21
  „load!
  Most azért probálom értelmezni azt amiről nekem irsz!
  1.Tényleg naiv vagyok! probálom bebeszélni magamnak,hogy talán most az egyszer igazat mondanak,és tényleg az ország a NEMZET boldogulásáért fognak dolgozni a kiválasztottjaink!Persze szélvész gyorsan rádőbbenek arra,hogy megint csak átvertek.
  2.Pontosan ezért is kell mindig változtatni és csak akkor újraválasztani ha VALÓBAN a Nemzet érdekében vezetik az országot az aktuálísan hatalmon lévők!
  3.2006-ban és azóta arendszerváltozás utáni korszak legnagyobb átverése zajlott és zajlik napjainkban.
  4.Akkor a Te olvasatodban most következne a szüz,ragyásképü csunya leányzó aki nem tud bünbe esni mert nem kell senkinek!
  A helyzet viszont nem ez,mivel úgy néz ki,hogy a Nemzet többségének pontosan erre a rondaságra lesz szüksége.Nagyon érdekes.Fel lehetne tenni a kérdést,hogy akkor mit művelhetett 8 év alatt az a szép takaros kis menyecske akit nagyon sokan megválasztottunk!(Jómagam is)
  válaszolok:
  Prostituált lett kedves load!
  Eladott mindent nem csk őnmagát hanem azt is ami soha nem volt az ővé csak a gondozását kezelését biztuk rá!”
 • 52. load 2009. december 15. 00:31
  „51. kolombela
  Iwiw, ....egy olvasónk hívta fel a figyelmünket ...
  Komoly, hiteles hírforrások.
  Ne nevettesd ki magad!”
 • 51. kolombela 2009. december 14. 17:44
  „Ez az igazi rasszizmus:
  "Egy átlagos zsidó az Iwiwről: a gójokat említi állataiként

  Olvasónk hívta fel a figyelmünket az alább látható átlagos .<moderálva> adatlapjára. Hosszú János egy igazi héber, vallása tanításának megfelelően ugyanis lelketlen állatoknak tartja a nem zsidó "embertársait", köztük természetesen minket, magyarokat is. "Meglepő" módon Jánosunk egy judapesti ékszerboltban dolgozik (ad-vesz, ugyebár), látható is az üzlet címe."

  Aki nem hiszi nézzen utána!”
 • 50. kolombela 2009. december 14. 17:25
  „46. gjozsi88 2009.12.13. 18:34
  Szándékosan értelmezed félre mondandómat. Azt mondtam, hogy pont azok kiabálnak úton-útfélen rasszizmust, antiszemitizmust, akik a világ legrasszistább népe. Ez a lényeg semmi más, a Jobbik meg egyáltalán nem rasszista, sem antiszemita, hanem realista. Világosan látja Magyarország helyzetét.”
 • 49. load 2009. december 14. 15:04
  „28. LAZA
  Hát, persze LAZA.
  Szabad választáson el fogjátok zavarni azokat a kormányokat (Sic), akik szerintetek nem a választók akaratát hajtják végre és választotok helyette olyat, amely éppúgy nem a választók akaratát hajtja végre.
  Könnyű megőrizni a szüzességét a ragyás képű lánynak és könnyű tisztának maradni a hatalomtól és parlamentnek közelében sem levő pártnak. Nem lop és nem korrupt, mert nincs lehetősége lopni és senki nem akarja lekorrumpálni.
  Amint hatalomra kerül azonnal megváltozik a helyzet.
  Ha te ezt - naivan - nem látod előre, akkor nem tudok tőled mást kérdezni, mint hogy hány éves vagy királyfi?”
 • 48. phalmi 2009. december 13. 21:34
  „Nem jó, ha valaki erőszakosan osztja az észt.
  Se jobb, se közép, se bal.”
 • 47. LAZA 2009. december 13. 20:13
  „Ejnye bejnye te sem figyelsz kedves józsi,csak nyomjátok a megszokott brossurát és persze nálad is megszokott csúsztatás!
  Nemzeti kormáNyOKRÓL beszéltem ha már nem figyelsz!
  Ma.o tényleg egy csepp a tengerben.(talán ezért bírnak el velünk a legkönnyebben)
  <moderálva>”
 • 46. gjozsi88 2009. december 13. 18:34
  „kolombela 41-re!
  Azért mert- ha elfogadnánk a véleményed, a zsidók a legrasszistább nép- mondjuk a zsidók rasszisták, antiszemiták lennének, akkor a jobbiknak és a gárdának joga lenne antiszemitának lenni? ( a jobbik és a gárda csak a cigánybünözés ellen emeli fel a szavát és nem a bün ellen, mint látjuk magyarok által elkövetett büncselekményeknél még soha nem demonstrált!Ez a fajta megkülönböztetés az antiszemitizmus egyik eszköze!)”
 • 45. pancser 2009. december 13. 18:21
  „44! Sajnos nem ülhetünk a babérjainkon. Ha az antiszemita és rasszista közvélekedés elterjed akkor már késő. A Jobbik ténylek kormányozni fog, illetve ne fog ,mert a mai eszmeisége nagyon szúrná az UNIO szemét. Viszont az ilyenkor szokásos retorziók nem hiányoznak a magyar népnek, a retorziók alatt a gazdaságiakat értem elsősorban. De elég a puszta antiszemitizmus felemlegetése is, a nemzetközi pénzpiacoktól hiába várjuk a tőkebefektetőket. MO-nak befektetőkre van szüksége minél többre, lehetőleg olyan számban, hogy válogatni lehessen ha kell, a sok ajánlatból. Lehet, hogy félreértettelek némileg, de úgy tűnik megbékélni látszol az antiszemizmussal, mondván nem veszélyes. Bizony az!”
 • 44. jánosi 2009. december 13. 17:28
  „39.-nek
  pancser végzetesen félreértesz ! Akiket leírtál, nagy neveket, én is tisztelem - becsülöm, mert nagy
  alkotó emberek ! Semmiképpen nem érzem magam antiszemitának, nem teszek olyant amitől félni
  kellene ! De : bosszant a fizetett rettegés a semmitől, mert a gárda az semmi, egy most jó, később
  eldobandó kellék ( lásd Miép ) Természetesen figyelni kell a jelenségre, de farkast akkor kell kiáltani
  ha tényleg jön !!!!!!! Különben hiteltelen az egész ..............”
 • 43. kolombela 2009. december 13. 17:07
  „42. meir 2009.12.13. 16:33
  "ha nem lennenek zsidok,sem keresztenyseg,sem iszlam nem lenne!!!!"
  Ezt csak ti tanítjátok, mert azt gondoljátok magatokról, hogy ti vagytok a kiválasztott nép. Hát csak álmodozzatok. Nálatok sokkal régebbi népek vannak a mai napig is, akik megteremtették az emberiség őskultúráját <moderálva>”
 • 42. meir 2009. december 13. 16:33
  „EEA!!
  hol lehetne hozzajutni a DVD-hez?-mar ugye ha van ilyen??tudnal-e cimet irni??

  41-es!!
  idezlek;-"Zsido imado emberek!"-
  Senki sem kenyszeritett senkit sem arra zsido reszrol hogy imadjak oket!!!! ez egy hulyeseg!!
  mi zsidok imadunk valakit de azt meg ugy hivjuk; A.-donnai!!!!
  egy zsidonak ugyanis szigoruan tilos barkit is arra ravenni hogy ugymond beterjen az o vallasaba!!a vilagon az egyeduli olyan vallas ahol a hitterito missio egy eredendo bunnnek szamit!!
  ha nem lennenek zsidok,sem keresztenyseg,sem iszlam nem lenne!!!!”
 • 41. kolombela 2009. december 13. 15:41
  „Zsidó imádó emberek!
  Vegyétek már tudomásúl, hogy a zsidóknál nagyobb rasszista nép nincs, ezt tanítja nekik a tórájuk már több ezer éve. Azt is vegyétek tudomásúl, hogy a legújabbkori népírtást is ők viszik végbe a palesztin népen, Amerika és az Unió hathatós támogatásával.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy patikát Budapesten

Kiraboltak egy patikát csütörtök este Budapesten, a IX. kerületi Börzsöny utcában, személyi sérülés… Tovább olvasom