Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Wass Albert emlékét Nagycenken is őrzik

Egy híján száz éve született és egy híján tíz, hogy meghalt Wass Albert. Az író egykor Sopronnál hagyta el Magyarországot, erről önéletírása is tanúskodik. Azt azonban, hogy Nagycenken is megszállt, csak kevesen tudják. Szállásadójának, a helyi erdésznek könyvtárából származó három könyvet ajándékozott. A könyvek a közelmúltban kerültek vissza a faluba.

Megjelölt sorok

„ A tárgyak számára a sors tulajdonosokat jelöl ki (…). Senki nem tarthat meg egy tárgyat örökké. Ma én vagyok a tulajdonosuk, holnap valaki más. Senki se tudja, kié lesz mindez száz esztendő múlva.”
Ez a szövegrészlet abból a könyvből származik, amit feltehetően Wass Albert ajándékozott nagycenki házigazdájának, Nagy József erdésznek és családjának. Az előző sorokat a margón ceruzával jelölte meg valaki, kiemelve őket a több száz oldalas regényből. Meglehet, hogy maga az író hagyta a papíron a keze nyomát. Mintha csak üzent volna az utókor számára…
A legenda szerint az egykori erdész, Nagy József házában megszállt egyszer Wass Albert. Az bizonyos, hogy az író Sopronnál hagyta el Magyarországot, annak azonban, hogy Nagycenken is megszállt volna, írásos dokumentuma nincs.

Panni néni emlékei

Különös és fájdalmas történet kötődik ehhez a három könyvhöz. Az egykori nagycenki lány, a ma Ausztriában élő idős hölgy, Szenkovits Anna őrizte évtizedeken át Louis Bromfield Árvíz Indiában és Lin Yutang Egy múló pillanat című könyveit. Panni néni a közelmúltban döntött úgy, hogy a Nagycenki Honismereti Körnek ajándékozza a könyveket s velük együtt megosztja szomorú emlékeit is a múltról.

Nagy Gyula rejtélyes halála

– Az erdész kisebbik fia, Nagy Gyula egészen még ma sem tisztázott körülmények között 1950-ben, huszonnyolc éves korában meghalt. A Testnevelési Főiskolára járó fiatalembert, mert nem vett rész a Mindszenty-ellenes tüntetésen, elküldték a főiskoláról. Gyula Panni néninek udvarolt. Egyik este, miután hazakísérte a lányt, elfogták az államvédelmi osztály (ÁVO) munkatársai, majd Nagycenk és Sopron között halálra verték – meséli Nagy László, a Honismereti Kör tagja (aki csak névrokona az erdésznek).
Panni néni a szörnyű eset után sokat tartózkodott az erdészházban Vilma néninél, hogy vigasztalja a fiát elveszített asszonyt.

A könyvek kalandos útja

– Egy alkalommal Vilma néni három könyvet adott a fiatal lánynak. Elmesélte neki, hogy Wass Albert menekülése során megszállt náluk és akkor hagyta itt ezeket a könyveket. Arra kérte Panni nénit, hogy vigye el a három könyvet, mert félt, baja származhat abból, ha nála megtalálják – meséli Nagy László.
A kötetek állítólag az író saját könyvtárának darabjai voltak. A ma már idős Szenkovits Anna, aki a Nagycenki Honismereti Kör tiszteletbeli tagja, úgy döntött, a körnek ajándékozza a műveket. A köteteket, melyek ma Nagycenken vannak, érdemes kézbe venni, elolvasni, mert bár a hozzájuk kötődő történetre még emlékeznek néhányan, de ahogy a megjelölt sorokban is áll, ki tudja, kié lesz mindez száz esztendő múlva…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom