Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Vörösiszap: robbantás is okozhatta a kolontári katasztrófát

A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság elnöke szerint nem zárható ki, hogy szándékos bűncselekmény, robbantás okozta a tavalyi katasztrófát.
A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke szerint nem zárható ki, hogy szándékos bűncselekmény, robbantás okozta a tavalyi katasztrófát.

Kepli Lajos a Nemzeti Nyomozóirodához fordul, hogy információkat kérjen a feltételezés megalapozottságának tisztázására. Az ellenzéki politikus erről pénteken nyilatkozott az MTI-nek szakértői véleményre hivatkozva.

Mint mondta, az elmúlt tíz hónap alatt több verzió is felvetődött a bizottságban arra vonatkozóan, mi okozhatta a vörösiszap-tározó gátszakadását. Ezek között van egy változat, ami szándékosságot feltételez - mondta, megjegyezve, ezzel eddig azért nem álltak a nyilvánosság elé, mert előbb megnyugtatóan tisztázni akarták a többi lehetőséget. Azt, hogy nem véletlen esemény folytán szakadt ki a gátfal, arra alapozzuk, hogy a bizottság egyik anyagszerkezet-fizikus szakértőjének szakvéleménye szerint ütés kellett, hogy érje a gátfalat, amelynek nyomán egy darab kiszakadt az északi falból - ismertette.

Hozzátette, kizárták azt a verziót, hogy a szakadáshoz vezető ütést a nagy mennyiségű lúg hullámzása okozta, mint ahogy nem találták bizonyítottnak a Mal Zrt. által is képviselt talajtöréses elképzelést sem. Kepli Lajos azt mondta, mivel szándékos bűncselekmény gyanúja vetődik fel, a jövő héten a Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozóival szeretne konzultálni, hogy megerősítést, vagy cáfolatot kapjon az elképzelés megalapozottságáról. Nem tudja például, hogy a nyomozók kerestek-e, illetve találtak-e olyan anyagmaradványokat, amelyek esetleg bizonyíthatnák a robbantásra vonatkozó feltételezést - fejtette ki, megjegyezve: tudomása szerint állampolgári feljelentés is volt az ügyben, hogy robbantás történhetett.

Az MTI kérdésére nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kinek állhatott érdekében a halálos áldozatokat is követelő gátszakadás előidézése, ugyanakkor utalt arra, hogy "vannak érdekes körülmények", például az, hogy a tározók teljesen megteltek, nem volt arra utaló jel, hogy újak építésébe fogott volna a cég, és "nem tudjuk, hogy ha nem következik be a katasztrófa, akkor néhány hét vagy hónap múlva hová rakták volna a vörösiszapot".

Ezzel senkit nem akarok semmivel meggyanúsítani - tette hozzá. A vizsgálóbizottság október 4-ére, a katasztrófa egyéves évfordulójára szerette volna nyilvánosságra hozni jelentését, de ez várhatóan október végére tolódik amiatt, hogy információkat kérnek a nyomozóirodától. A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

Olvasóink írták

 • 15. Jandex 2011. szeptember 10. 12:13
  „11. mitzekatze 2011.09.10. 07:38
  Figyelmetlenül olvasol, a robbantások /eleinte sok kicsi/ már rég elkezdődtek csak a szennyes anyagiak miatt senki nem vette észre, ezért bátran emelték a gátat a megengedett magasság duplájára ami miatt a nagy robbantás bekövetkezett és elképesztő pusztítást végzett /aki látta nem akart hinni a szemének!!!!!! / Így megy ez kis hazánkban ha van 3db Mrd-os tulaj akik bárkit kilóra megvesznek! / még a tíz halott hozzátartozóit is!!! /
  Ez mind ott van a sorok között!/ ide tennék egy mosoly smile-t ha nem lenne hányingerem az "igazságszolgáltatásunktól"!!!!/”
 • 14. Dwatson 2011. szeptember 10. 10:14
  „Ha a gát magától szakadt át,azért leginkább Illés Zoltán Fideszes környezetvédelmi államtitkár lehetne a felelős,mert az ellenőrzésért és az engedélyek kiadásáért ő felel.A gyárnak érvényes engedélye volt,az ellenőrzést Illés Zoltán által Kinevezett hölgy végezte,tehát a jelenlegi kormánynak is érdeke lenne egy robbantásos ügy,amit a gyárra lehetne kenni,vagy egy sérelmet szenvedett dolgozóra,magányos őrültre stb.”
 • 13. sziszifusz 2011. szeptember 10. 07:48
  „Gyurcsány.Ő jár őszödig talpig veresben.Meg az ördög.Vagy az ördög is Ő.”
 • 12. SzImike 2011. szeptember 10. 07:38
  „Valaki megint jól járt. Szép kis országban élünk. És még csodálkoznak, hogy az emberek hányak tőlük”
 • 11. mitzekatze 2011. szeptember 10. 07:38
  „Az persze senkit nem zavar, hogy a műholdas felvételeken már jóval a katasztrófa előtt látszott a repedés. Amit szabad szemmel is észre kellett volna venni, ha állítólag minden nap ellenőrizték a gátat. Na most akkor hogy is van ez?????”
 • 10. mracer 2011. szeptember 10. 07:11
  „Gyurcsányahibás, vagy az elmultnyócév fedőnevű szervezet lehetett :))”
 • 9. buggyant 2011. szeptember 10. 00:00
  „napersze. ezért voltak jóval régebbi szakvélemények amik arról szóltak hogy reped a gát és meg kell erősíeni mi?”
 • 8. rommel 2011. szeptember 09. 22:57
  „A GYURCSÁNY UTOLSÓ BOSSZÚJA VOLT !
  EZ IGY HIHETŐBB !!!”
 • 7. torabora 2011. szeptember 09. 20:30
  „Véletlenül nem a Bin Laden volt akkor még élt?”
 • 6. egyharmad 2011. szeptember 09. 18:28
  „"Hozzátette, kizárták azt a verziót, hogy a szakadáshoz vezető ütést a nagy mennyiségű lúg hullámzása okozta, mint ahogy nem találták bizonyítottnak a Mal Zrt. által is képviselt talajtöréses elképzelést sem. Kepli Lajos azt mondta, mivel szándékos bűncselekmény gyanúja vetődik fel, a jövő héten a Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozóival szeretne konzultálni, hogy megerősítést, vagy cáfolatot kapjon az elképzelés megalapozottságáról. Nem tudja például, hogy a nyomozók kerestek-e, illetve találtak-e olyan anyagmaradványokat, amelyek esetleg bizonyíthatnák a robbantásra vonatkozó feltételezést - fejtette ki, megjegyezve: tudomása szerint állampolgári feljelentés is volt az ügyben, hogy robbantás történhetett. "!

  Tovabbmegyek. nem lehet,hogy maga a Felcsuti Vezer adta ki a parancsot a gat felrobbantasara?

  ---nem lehet,hogy Kepli lajos "cihologus " segitsegere szorul?”
 • 5. Jandex 2011. szeptember 09. 18:28
  „Ugye hogy van az a pénz amiért BÁRMIT meg lehet úszni!? /NÁLUNK!!!!!!!!!!!!!!/i”
 • 4. bogabo 2011. szeptember 09. 16:03
  „legyen robbantás, hogy ne a cég legyen a felelős a gát rossz állapota miatt-> a tettes nem lesz meg -> senki nemtesz semmit.

  de lehet hogy csak üldözési mániám van :)”
 • 3. öröksoproni 2011. szeptember 09. 14:14
  „Világos, a tettes sose lesz meg, így felelős sem lesz.”
 • 2. eceteshal 2011. szeptember 09. 11:34
  „KÉRDÉS????: Qui prodest ???”
 • 1. pappe 2011. szeptember 09. 11:08
  „Lehet, hogy emögött is az Al-Kaida áll?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama szerint az al-Kaida elindult a vereséghez vezető úton

2001. szeptember 11-i merényletek elkövetői nem tudtak éket verni az USA és a világ többi része közé… Tovább olvasom