Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vörösiszap-katasztrófa: elkezdődött a devecseri védelmi rendszer kiépítése

Több mint 1,4 milliárd forintból fejleszti vízvédelmi rendszerét a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecser és Kolontár.
Több mint 1,4 milliárd forintból fejleszti vízvédelmi rendszerét a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecser és Kolontár; a projekt kivitelezési munkálatai kedden kezdődtek el a Veszprém megyei városban.

A helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztésére nyert százszázalékos támogatást a Közép-Dunántúli Operatív Programból (KDOP) Devecser és Kolontár, amellyel kiépítik és fejlesztik az önkormányzatok kötelező feladatkörébe tartozó települési vízelvezető rendszert.

Kovács László, Devecser alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a csapadékvíz-elvezető árkok teljes megújítására azért van szükség, mert ezek a katasztrófa utáni kármentesítésben és a helyreállításban károsodtak. Műszaki állapotuk annyira leromlott, hogy nem alkalmasak a rendeltetésszerű működésre.

Devecserben a kastélypark megtisztítása után keletkezett egy tó, amely egy-két éven belül feltételezhetően elláposodna, és a kastélypark jelentős részét mocsaras, lápos terület borítaná el a beavatkozás nélkül. Tájékoztatása szerint a projekt során több mint 18 kilométeres nyílt árokrendszer készül majd el, Devecserben a felújítás több mint 25 utcát érint. Kolontár és Devecser közötti úgynevezett Malom-árkot 4,3 kilométer hosszúságban építik újjá, és összekötik a várkertben keletkezett tóval. Így a tó új funkciót kap, elkészül egy záportározó is. A két településen összesen több mint 4 kilométernyi zárt csatornarendszert építenek meg.

A nyílt közbeszerzés nyertese a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. lett, a munkálatok várhatóan november végére fejeződnek be - mondta Kovács László.

Tili Károly, Kolontár polgármestere közölte, hogy a 800 lakosú faluban is megkezdődik júliustól az út menti csapadékvíz-elvezető rendszer megújítása több mint négy kilométeres szakaszon. Az uniós támogatásból felújítják a település csaknem kétszáz kocsibejáróját is, a munkálatok a falu minden utcáját érintik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a Varga-csomagról

A foglalkoztatási államtitkár szerint ha valamikor a közfoglalkoztatás javította a statisztikát, az… Tovább olvasom