Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Vörös, ami az egészségünkre válik

A jó vörösbor fogyasztása sok szempontból kedvezőbb élettani hatásokkal jár, mint ha teljesen lemondanánk ivásáról. Csersavtartalma védi a szívet, segíti az emésztést, no meg a kedélyünket is javítja. Nem véletlen, hogy az infarktust szinte csak hírből ismerő mediterrán népek asztaláról elmaradhatatlan.
Egészségünket nem csupán különféle gyógyszerek, vitaminkészítmények szedésével és a rendszeres testmozgás segítségével őrizhetjük meg, fontos az is, mi kerül az asztalunkra.

A bor az egyik legősibb alkoholféleség, amit készít és iszik az ember, s ennek csak részben az az oka, hogy finom, és téli estéken is nyarat, a napfényt és az érett gyümölcsök ízét idézi. Élettani szempontból ennél sokkal fontosabb, hogy elsősorban a vörösbor mértékletes és rendszeres fogyasztása egészségesebb, mint a teljes absztinencia. Érthető, ha a mediterrán népek előszeretettel fogyasztják étkezéseik során.

Érdekes kutatási eredményt hozott az a vizsgálat, amelyben a francia és az amerikai férfiak életmódját, étkezési és italfogyasztási szokásait vetették össze. Kiderült, hogy bár a franciák jóval többet dohányoznak, kevesebbet sportolnak, egyharmadával több zsírt esznek, és mintegy tízszer annyi bort isznak, mint az amerikai férfiak, a szívinfarktusok aránya gallföldön csupán a tengeren túliak 30-50 százaléka. A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy a bor tannint, azaz csersavat tartalmaz, ami védi a szív koszorúereit. Minél magasabb egy-egy bor tannintartalma, annál több benne bizonyos jótékony fenolok aránya. Ezek az anyagok pedig jótékony hatással vannak a vér koleszeterin-összetételére. A vérben kétféle, egy hasznos és egy ártalmas hatású koleszterin található, a csersav az előbbiét emeli, az utóbbiét csökkenti. A vörösbort főként azért tartják egészségesebbnek a fehérnél, mert tízszer annyi fenolt tartalmaz.

A szív mellett ugyanakkor az emésztésre is kedvezőbb hatással van a vörösbor, ugyanis PH-értéke közel azonos a gyomorsavéval. Így ha egy pohárral leöblítjük a kiadós ebédet, valójában a gyomrunknak segítünk be – mintha csak több gyomorsavat termelt volna. Persze, fontos rá figyelni, hogy ne vigyük túlzásba az ebéd közbeni borozgatást, mert akkor az „elkényelmesedett" gyomormirigyek abbahagyhatják a savtermelést, az emésztés pedig leáll. A túlzott borfogyasztás ugyanakkor nem csak a savháztartás felborulása miatt kerülendő. A benne lévő alkohol ugyanannyira káros, mint a többi italban lévő – májunk ebből óránként egy pohárnyinak megfelelő mennyiséget képes lebontani. Aki kerülni akarja a túlzott alkoholfogyasztás káros mellék- és utóhatásait, tartsa ezt észben, és azt sem árt tudnia, hogy, ha vízzel kíséri, gyorsabban felszívódik, a dohányzás viszont felerősíti a hatását.

Az élettaniakhoz szervesen kötődik a bor pszichológiai, közérzetjavító hatása is. A jó bor oldja a napi munkában felhalmozódó stresszt, megnyugtatja az embert. A mai felfokozott tempójú világban egy csöppnyi kikapcsolódást jelent, ami ráirányíthatja a figyelmünket az élet valóban fontos dolgaira.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom