Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Vonzó az ország

az uniós polgároknak

A bevándorlási hivatal regionális igazgatósága jó színvonalon teljesített az elmúlt évben. Országos összehasonlításban a szervezet rendelte el a legtöbb kiutasítást és idegenrendészeti őrizetet. Az igazgatóság ügyiratforgalma tavaly sokszorosára emelkedett.
Sajtótájékoztatón számolt be az elmúlt évi munkájáról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága Győrött. Az ötéves szervezet jó színvonalon teljesített, amit dr. Végh Zsuzsanna, az országos szervezet főigazgatója is megerősített.
A főigazgató az országos tendenciákat elemezve elmondta: egyre több külföldi kíván letelepedni Magyarországon, az ez irányú engedélykérelmek száma jelentősen megnőtt. Emellett mintegy 30 százalékkal kevesebb kiutasítási döntést hoztak az igazgatóságok, mint 2005-ben. Ez évben jelentős feladatot ad a BÁH szervezeteinek a július elsejével bevezetendő két új, az uniós ország állampolgárainak szabad mozgásjogával, valamint a harmadik országbeliekkel kapcsolatos jogszabály.
A regionális igazgatóság munkájáról Végh Zsuzsanna elmondta, hogy intézkedéseik gyorsak, döntéseik szakszerűek, határozataik a törvényeknek megfelelnek. A Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékre kiterjedő hatáskörű szervezet igazgatója, Kovács Gyula elmondta, az országban második helyen állnak.
A regionális igazgatóság tavaly 216, míg 2005-ben 305 idegenrendészeti kiutasítást rendelt el. Idegenrendészeti őrizet elrendelésére 133 esetben volt szükség, ez 33-cal több, mint korábban. Menekültstátus elismerésére kérelmet 2005-ben 145-öt, az elmúlt évben 173-at nyújtottak be az igazgatósághoz, ebből tavalyelőtt 5-öt, 2006-ban 1-et – egy nigériai állampolgárét – fogadtak el.
A legtöbb kérelem, az összes 41 százaléka, szerb állampolgároktól érkezett. Az országból kiutasított külföldiek közül a legtöbb, 102 szerb, 99 ukrán és 64 román

állampolgár volt.
Az igazgató elmondta, hogy hazánk vonzó az uniós országok állampolgárainak, sokan akarnak közülük letelepedni, illetve Magyarországon folyamatosan tartózkodni. Az elmúlt évben 447 letelepedési és 2051 tartózkodásiengedély-kérelmet bíráltak el az igazgatóságon. A harmadik országbeliek 1260 kérelmet nyújtottak be, ebből 34-et elutasítottak, 7-et megszüntettek. Tartózkodási kérelmet román állampolgárok nyújtottak be a legtöbben, összesen 782-t, éppúgy, mint letelepedési engedély iránti kérelmet is, 295-öt. Az igazgatóság ügyiratforgalma tavaly sokszorosára emelkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom