Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Vontatottan haladnak a tavaszi mezőgazdasági munkák

A belvizek lassú visszahúzódása miatt akadnak területek, melyeken jelenleg a tavaszi vetések előtti talajmunkát sem tudják elvégezni a gazdálkodók Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte az MTI-vel csütörtökön a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Gombár Mihály szerint a legkedvezőbb képet a növénytermesztési ágazaton belül a gyümölcsösök és szőlőültetvények mutatják, ahol lényegében befejeződtek a metszés, illetve a lemosó permetezés munkálatai.

Ennél jóval kevésbé reményt keltő a szántóföldi növénykultúrák állapota – fogalmazott a szakember. Az őszi vetések fejlettsége – elsősorban az elmúlt hetek kiterjedt belvizei miatt - meglehetősen szélsőséges határok közt mozog. A megyében 26 ezer hektáron elvetett őszi káposztarepcéből például az elsődleges becslések alapján mintegy 9 ezer hektárnyi károsodott. Ahol jelenleg nem állnak víz alatt a táblák, ott is sok helyen kiritkult a kelés – tette hozzá a főigazgató. Az őszi búza és árpa termőterületein hasonló veszteségek látszanak. A legutóbbi határszemlék alapján pillanatnyilag a kenyérgabonának mindössze 40 százaléka sorolható a jó terméskilátású, míg körülbelül 35 százaléka a közepes, 25 százaléka pedig a gyenge kategóriába.

Ami a tavaszi munkák ütemét illeti, a talaj előkészítése és a vetés is vontatottan halad – tájékoztatott Gombár Mihály. A lassan visszahúzódó belvízfoltok miatt a Nagykunságban Kisújszállás, Túrkeve és Mezőtúr térségében még most is akadnak olyan területek, melyek gépekkel egyszerűen megközelíthetetlenek – magyarázta. E vidékeken a gazdálkodók kénytelenek voltak megosztani a parcellákat és a művelhető részeken elkezdeni a munkát. Emiatt azonban a fejtrágyázás és a vetés sem kellően egységes. A kapásoknak - kukorica, napraforgó – csupán 10-15 százaléka került eddig a földbe. Ráadásul a napokban hullott átlagosan 10-25 milliméter csapadékból éppen az említett belvizes kunsági vidékekre jutott több. Igaz, máshol a sarjadó őszi vetéseknek kifejezetten jókor és megfelelő mennyiségben érkezett az eső – vélekedett a vezető.

A hátráltató tényezők ellenére összességében még nincsen számottevő csúszás a tavaszi munkákban – jelentette ki Gombár Mihály, aki emlékeztetett: bár már áprilist írunk, ám az elmúlt hetek változékony időjárása miatt még viszonylag hideg a talaj. A gazdálkodók igyekezetét tehát nem elsősorban a naptár, sokkal inkább az elmúlt évek tapasztalatai indokolják. Ezek nyomán ugyanis valószínűsíthető: a csapadékos, belvizes télutót, kora tavaszt aszályos nyár követheti.

Márpedig amennyiben ez beigazolódik, nem mindegy, hogy mikor kerülnek a földbe a magok, illetve mennyi idejük marad ideális körülmények között fejlődni és megerősödni a vetéseknek – mondta a főigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ét és félmilliárd forintból fejlődhet a diósgyőri vár és Lillafüred

Még ebben az évben megkezdődhet 2,5 milliárd forintból a diósgyőri vár újjáépítése és környékének… Tovább olvasom