Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Vonat után a buszról is lemaradnak

A Csorna–Pápa-vonalon megszűnő vonatközlekedést autóbuszokkal helyettesítik. A menetrend szerint – noha a járat keresztül megy mindkét falun – Dörben és Soboron sem áll meg. A helyiek menetrend-változtatást kérnek.
Március 4-től buszjárat helyettesíti a Csorna–Pápa-vasútvonalon szünetelő vonatközlekedést. A buszok csak azokon a településeken állnak meg, ahol korábban a vonat is. Ezt sérelmezik például a soboriak. Falujukon ugyanis a minisztérium terv szerint keresztülmegy a „vonatpótló busz”, de – ahogy Dörben sem – meg mégsem áll.
Nemes László sobori polgármester szerint ez érthetetlen, elfogadhatatlan. Azért küzd, hogy változtassák meg a menetrendet. Ezt már írásban is kezdeményezte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternél és a minisztérium illetékes osztályainál. – Szerintem a gazdaságossági tényezők is amellett szólnak, hogy nálunk is álljon meg a busz – jegyezte meg. – Kértem a minisztert, illetve az illetékes osztályvezetőket, hogy március 4-ig mindenképpen intézkedjenek és az ésszerűségnek megfelelően módosítsák a menetrendet.
A soboriak eddig is igénybe vették a vasutat. A diákok például így jutottak el iskolájukba, Pápa, valamint Sopron irányába. Busszal vagy személykocsival mentek át Szanyba és szálltak vonatra.
Bognár László, a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatóhelyettese a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiadott szempontok alapján készültek el a menetrendtervezetek. – Ezek között szerepelt, hogy a vasutat helyettesítő autóbuszjáratok csak ott álljanak meg, ahol volt vasúti megállóhely – tájékoztatott Bognár László. – Ezeken a településeken is csak abban a megállóban, amelyik legközelebb esik a vasútállomáshoz. Az összeállított menetrend szerint Csornáról indulva a járat érinti a város vasútállomását és a buszpályaudvart. Onnan Dörön keresztül megy Rábapordányba, ahol megállója van, a községháza mellett. Rábacsanakon, illetve Egyeden szintén megáll, majd Soboron keresztülmegy és Szany–Rábaszentandrás vasútállomásnál áll meg. Szanyból aztán a megyét elhagyva Marcaltő a következő község. A Rábaközben tehát két településen, Dörben és Soboron ugyan keresztülmegy a busz, de nem áll meg.
Bognár László elmondta: ha a helyettesítő autóbusz minden megállónál megállna, az lényegesen növelné a menetidőt. A 37 kilométeres vasúti utat a busz március 4-től több mint 63,9 kilométeren teszi meg. Jelenleg 33 perccel hosszabb menetidővel számolnak, mint vasúton. – Mindezek mellett megértem az érintett településeken élőket. További megállók kijelölése viszont meglehetősen alacsony komfortot tud biztosítani azoknak az utasoknak, akik hosszabb távon, mondjuk a két végállomás között utaznak – tette hozzá Bognár László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

újabb siker

teremfutball

A magyar futsalválogatott nyert Litvánia ellen a Dabason zajló… Tovább olvasom