Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Vona az LPM-ről: visszatért a kutya a hányásához

A gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban kemény kritikákat fogalmazott meg Vona Gábor szerdán az Országyűlésben.
1. rész
A Japánt ért természeti csapásra való emlékezéssel kezdte meg munkáját szerdán az Országgyűlés.

Egyperces néma felállás a Japánt ért természeti csapásra emlékezve
Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Japánt ért természeti csapásról emlékezett meg. Mint mondta, minden ember a világon mély döbbenettel figyeli azt, ami zajlik Japánban.
Arra kérte a képviselőket, hogy egyperces néma felállással fejezzék ki együttérzésüket a Japán néppel.
(Kan Naoto japán kormányfő szerdán azt közölte: a földrengés és szökőár sújtotta részen az eltűntek száma meghaladja a tízezret.)

A Jobbik a gyöngyöspatai eseményekről
Vona Gábor arról beszélt, hogy Gyöngyöspatán a helyi lakosok többször jelezték már, hogy nincs valami rendben a cigány-magyar együttéléssel. Hozzátette: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két hétre ellátogatott a településre, azért, hogy megerősítsék a helyi polgárőrséget. Mint hangsúlyozta, március 6-án a Jobbik tartott ott egy demonstrációt, mely békésen zajlott.
Kiemelte: az LMP "katasztrófa turistaként" lement Gyöngyöspatára, és nem tettek mást, mint "heccelték" a cigányokat. Úgy fogalmazott: rátért az SZDSZ útjára az LMP, "visszatért a kutya a hányásához". Kövér László a jobbikos képviselő ezen mondata után azt kérte, hogy a Ház méltóságához próbáljon meg igazodni. Vona Gábor közölte: az MSZP az üggyel kapcsolatban felelőtlen, gyűlöletkeltő politikát folytatott. A Fidesz pedig leküldte a megyei kormányhivatal vezetőjét, aki széttárta a kezét, hogy nincs is semmi baj - tette hozzá.
Kontrát Károly államtitkár azt válaszolta: Gyöngyöspatán a rendőrség fenntartja a rendet. Nemcsak Gyöngyöspatán, hanem valamennyi dél-hevesi településen megerősített rendőri erő állomásozik - tette hozzá. Kiemelte: a rendőrség feladata fenntartani a rendet, és ennek a feladatának eleget is tesz. Nincs szükség polgárőr egyesületre, amelyik félelmet kelt az ott élő emberekben - jelentette ki.

LMP: vonja vissza a kormány az alkotmánytervezetet!
Schiffer András szerint az elmúlt hónapokban megteremthető lett volna a demokratikus alkotmányozásra alkalmas helyzet.
Véleménye szerint az egyoldalú alkotmányozás újrateremti a legitimációs kihívásokat. Közölte: ez a centralizált demokrácia alkotmánya. Hozzátette: ez az alkotmánytervezet nem alkalmas arra, hogy megóvja a közszolgáltatásokat. Azt kérte a kormánytól, hogy az vonja vissza az egykulcsos adórendszert és vonja vissza az alkotmánytervezetet is.
Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta: ha az LMP nem vesz részt az alkotmány vitájában, akkor nem mondhatják azt, hogy kevés az új alkotmányról a konzultáció. Véleménye szerint 383 ezer embert vont ki az LMP az alkotmányozás folyamatából, azokat, akik rájuk szavaztak.

KDNP: a partidrogok elleni fellépés nem tűr halasztást!
Bús Balázs arról beszélt, hogy február 9-én egy kereskedelmi egységet kellett bezáratni Óbudán, mert valószínűleg szintetikus, pszichoaktív szereket forgalmazott. Gátat lehet-e szabni az illegális partidrogok terjedésének? - kérdezte.
Kiemelte: az új pszichoaktív szerek felvétele a tiltólistára ad hoc módon történik. A jelenlegi kábítószer tiltási procedúra önmagában nem hatékony bűnmegelőzési eszköz - jelentette ki.
Mint mondta, minél előbb el kell fogadni a hazai drogstratégiát, a partidrogok elleni fellépés nem tűr halasztást.
Soltész Miklós államtitkár azt válaszolta: az elmúlt években volt egy olyan párt, az SZDSZ, melynek az volt a drogstratégiája, hogy minél inkább liberalizálják a kérdést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány júliusban a mefedront azonnal tiltólistára vette. Mint mondta, a jogszabály szerint, ha megváltoztatják a szer képletét, akkor az lekerül a tiltott szerek listájáról. Kiemelte: mindenképpen a drogterjesztőkkel szemben kell fellépni - mondta, hozzátéve, hogy nem az egyéni fogyasztót kell börtönbe csukni.

Az MSZP nem támogatja az alkotmányozás folyamatát
Mesterházy Attila azt mondta: a magyar nemzet akkor tudott nagy tetteket végrehajtani, mikor a nemzet polgárai között volt összefogás. Kijelentette: ma Magyarországon nincs alkotmányozási kényszer, és az alkotmányról nincs közmegegyezés.
Kiemelte azt is: az MSZP nem támogatja az alkotmányozás folyamatát. Véleménye szerint az új alaptörvénnyel a következő kormányok mozgásterét akarják csökkenteni.
Ennek az alkotmánynak az a legnagyobb hibája, hogy "a Fidesz rendszerét akarja ráerőltetni Magyarországra" - jelentette ki.
Rétvári Bence államtitkár közölte: 20 ezer milliárd forintos adósággal küzd a jelenlegi kormány, amit az előző kormány hagyott rá. Kijelentette: azért van szükség gazdasági alkotmányozásra, hogy még egyszer ekkora hiány ne keletkezhessen.

A Fidesz a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslatról
Heintz Tamás a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslatról beszélt. Mint mondta, a javaslat megtiltaná a dohányzást minden munkahelyen, zárt térben a közhivatalokban és a vendéglátóhelyeken egyaránt. Azt mondta, a javaslat célja védeni a nemdohányzókat és csökkenteni annak lehetőségét, hogy a dohányosok rágyújtsanak.
Kiemelte: ma Magyarországon a dohányzás következtében óránként meghal három ember. Egy 2009-es felmérés során az derült ki, hogy a budapesti óvodások 20 százaléka passzív dohányos - tette hozzá. A tiszta levegőhöz való jog alkotmányos jog - jelentette ki.
Szócska Miklós államtitkár azt válaszolta: évente 28 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. A kormány részéről ez a javaslat nem egy tiltási fanatizmus, hanem egy Európában is használt szabályozási eszköz - tette hozzá.


2. rész
98 százalékos különadóról, a Budapest-Pozsony vasútvonal újraindításának lehetőségéről, a miskolci Avas lakótelepen zajló történésekről és a környezetvédelmi hatóságokat érintő zárolásokról volt szó szerdán az interpellációk között a parlamentben.

MSZP: módosítsák a 98 százalékos különadóról szóló szabályozást!
Lukács Zoltán arról beszélt, hogy március 31-én lejár az az időpont, amíg a munkáltatóknak adatot kell szolgáltatni évekre visszamenően azokról, akik a törvényben megszabott összegen felül vettek fel végkielégítést. Mint elmondta, több mint kétszáz dolgozóról szolgáltattak adatot a Vértesi erőműnél, nekik a törvényes végkielégítésüket vissza kell fizetniük a vonatkozó jogszabály alapján. Szerinte igazságtalan számukra a 98 százalékos különadó, s ráadásul lehetetlen helyzetbe hozza őket, hiszen ezt az összeget már rég felélték. Azt kérte, hogy jelentsék ki a vonatkozó törvényt úgy módosítják, hogy az egyszerű munkásokat nem teszik tönkre, s nem hozzák őket lehetetlen helyzetbe.
Czomba Sándor államtitkár kiemelte: nem tartják erkölcstelennek sem a bányászokat, sem a közszférából önként távozó, vagy bármely okból elbocsátott munkavállalót, inkább hálásak tevékenységükért. Ettől függetlenül az az törekvésük, hogy a közpénzekkel takarékosan kell bánni. Alacsony keresetűeknek csak 3,5 millió forint felett kell fizetniük különadót, ez elég jelentős összeg, s mint mondta, nem hiszi, hogy az érintett munkavállalók tömegesen kaptak volna ezen összeg felett különadó fizetése alá eső juttatásokat. Megjegyezte azt is: az érintetteknek maguk kell a különadó alá eső jövedelmet bevallaniuk.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 206 igen 94 nem és 1 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.

Fidesz: indítsák újra a Budapest-Pozsony vasútközlekedést!
Nagy István arról beszélt, 2008 óta a szlovák főváros közvetlenül Budapestről a magyar vasúthálózatról gyakorlatilag nem elérhető. Érthetetlen az előző kormány döntése, amellyel jóváhagyta a két uniós állam közötti vonatközlekedés megszüntetését. A képviselő annak újraindítását szorgalmazta, és utalt arra, hogy Pozsony mintegy 16 ezer felvidék magyar otthona is, s nem szabad megfeledkezni a turisztikai, idegenforgalmi előnyökről sem.
Fónagy János államtitkár válaszában elmondta: kiemelt feladat a határmenti területek jobb elérhetőségének biztosítása, s a MÁV Start a kishatármenti fejlesztésére törekszik. A közvetlen összeköttetés visszaállítását a partnervasút elutasító magatartása mellett műszaki akadályok is nehezítik - jegyezte meg, hozzátéve: a magyar részről a szándék erre megvan. Kitért arra, hogy a Szobon keresztül hat pár vonat köti össze Budapestet és Pozsonyt, a tervek szerint számuk még idén nőni fog. A jövő hónapra szakértői megbeszélést is kezdeményeztek, s reményének adott hangot, hogy ez sikerrel zárul majd.
A képviselő a választ elfogadta.

Jobbik: mikor biztosítja a kormány a nyugodt élethez való jogot?
Egyed Zsolt azt kérdezte a miskolci Avas lakótelepen nap mint nap zajló történések kapcsán, mikor biztosítja a kormány a nyugodt élethez való jogot? Az ellenzéki képviselő személyes tapasztalatairól is beszámolva azt mondta, a "fészekrakó családok" semmilyen közműdíjat nem fizetnek, az ott lakók pihenni nem tudnak. Egyre több az önkényes lakásfoglaló, s amikor ezt szóvá teszik, életveszélyesen megfenyegetik őket - mondta. A probléma sürgős megoldásért kiállt - jelentette ki.
Kontrát Károly államtitkár elmondta: a Gyurcsány-korszak egyik súlyos örökségéről van szó, a probléma megoldása összetett lépéseket kíván. Már 2010 tavaszán célellenőrzéseket tartottak a helyszínen, és a rendőrség nyomozást folytat több esetben. Az eljárás során eddig több mint 100 gyanúsítottat és 300 tanút hallgattak ki, az ügyben több mint 400 ingatlan az érintett, és több vádemelés is történt. A megemelt létszámú rendőrörs tagjai ellenőrzik azt is, hogy a társasházak lakói betartják-e a vonatkozó rendeleteket - jelezte.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 214 igen 68 nem szavazattal jóváhagyta.

LMP: kilenc milliárdot vonnak el a környezetvédelmi és vízügyi ágazatból
Jávor Benedek arról beszélt, hogy az unióhoz való csatlakozás előtt az Európai Bizottság szakbizottsága által megfogalmazott jelentés szerint az igazgatási kapacitásokat tovább kellene erősíteni a környezetvédelmi hatóságoknál. Magyarországon azonban 2005 óta folyamatosan forrásokat vontak ki a rendszerből, s most a zárolások során 9 milliárdot vonnak el a környezetvédelmi és vízügyi ágazatból. Ez azt jelenti, hogy reálértéken a zöldhatóságok finanszírozása a 2005-ös, már akkor is elégtelen szint felére esik vissza. Az ellenőrző kapacitás hiánya szerepet játszott a kolontári tragédiában is, a német hulladékimportnál és a dorogi vízszennyezésnél - jegyezte meg.
Illés Zoltán államtitkár rámutatott: pénzügy-politikai okai vannak a zárolásnak. Nem elvonás történik - szögezte le, hozzátéve: ideiglenesen zárolják ezeket az összegeket. Felidézte a személyi változásokat, amelyeket mint mondta, szakmai alapon végrehajtott a fent említett történések miatt. Tíz napja azon dolgoznak, hogy megoldják a problémát amiről beszél, és ami létezik, hiszen ki örülne annak, hogy a költségvetéséből 45 százalékot zárolnak. Leszögezte: személyi juttatásokat a zárolások nem érintenek, az uniós forrásokhoz és állattámogatások rendszeréhez nem nyúlnak hozzá.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 205 igen, 79 nem szavazattal jóváhagyta.


3. rész
A szakképzési rendszer reformja, a természetvédelmi parkok jövője és a devizahitelesek sorsa is téma volt az Országgyűlés szerdai ülésén az interpellációk között.

MSZP: mi lesz a szakképzéssel?
Sós Tamás (MSZP) interpellációjában leszögezte: változtatni kell a szakképzésen és felnőttképzésen, de nem tudni, hogy a kormánynak mik a tervei a területen. A szocialista képviselő kiemelte: a magyar lakosság 16 százaléka funkcionális analfabéta, 30 százalékuk pedig alulképzett, ezek súlyos problémát jelentenek a foglalkoztatási rendszer számára és ezt a szakképzés területén kellene megoldani. Sós Tamás azt is megkérdezte, hogy mekkora forrás, milyen előirányzat áll rendelkezésre a képzésre és átképzésre a kecskeméti Mercedes-gyár munkavállalói igényeinek teljesítésére?
Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára válaszában leszögezte: tény, hogy a munkavállalók és az inaktívak között 900 ezer embernek semmilyen szakképzettsége nincsen, ami komoly probléma a majdnem egymillió funkcionális analfabétával együtt. Az államtitkár ugyanakkor leszögezte, hogy ezek a problémák nem az elmúlt 10 hónapban születtek. Czomba Sándor hangsúlyozta: differenciált és hosszú távú megoldásra van szükség. Egyrészt pótolni kell a hiányzó alapkompetenciákat, illetve egyszerűbb, képzettséget nem igénylő munkahelyeket kell teremteni. Emellett "újratanuló" néven programot indított a kormány olyan felnőtteknek, akiknek nincs általános iskolai vagy szakképzettségük. A kecskeméti Mercedes-gyár kapcsán pedig most készül az a kormányzati felhatalmazás, amely alapján elkészülhet a keretmegállapodás, és beruházásösztönző támogatást kaphat a beruházó mind a 2500 leendő dolgozó számára.
Sós Tamás szerint ugyanakkor jelenleg kevesebb ember jut szakképzési támogatáshoz, csökkent a közmunka programban résztvevők száma, illetve a tankötelezettség tervezett 18-ról 15-évre való csökkentése is tovább ronthatja a helyzetet.
A képviselő nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 229 igen és 49 nem szavazattal igen.

Az MSZP a környezetvédelmi és vízügyi ágazatért aggódik
Szabó Imre (MSZP) azt kérdezte a vidékfejlesztési minisztertől, hogy miért írta alá a természetvédelmi parkok költségvetésének 40 százalékának zárolását és "miért írta ezzel alá a környezetvédelmi és vízügyi ágazat halálos ítéletét?" A szocialista képviselő szerint ez a döntés működésképtelenné teheti a nemzeti parkokat, sőt az árvízvédelem és a belvízvédelem is érintett lehet, mert a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok költségvetésének zárolásával vízügyi szakembereket bocsáthatnak el.
Illés Zoltán államtitkár válaszában leszögezte: nem bocsátanak el vízügyi szakembereket, így az ideiglenes zárolás nem veszélyezteti az ágazat működését. A kormánypárti politikus az ágazat segítésére több példát hozott fel: a nemzeti parkok kezelésébe vennék az állami erdőterületeket, így azok bevételei a parkokat gazdagítanák, megemelnék vízügyi igazgatóságok államigazgatási díjait és a környezetvédelmi bírságok összegeit, amelyek szintén a bevételeket növelnék, végül pedig csökkentenék a külföldi kiküldetések számát, valamint a rezsiköltségeket is. Czomba Sándor azt ugyanakkor elismerte, hogy a költségcsökkentés áldozatokkal jár.
A képviselő nem fogadta el a választ, mert szerinte az államtitkár nem adott garanciát a vízügyi igazgatóságok működőképességére és a tervezett intézkedések nem lesznek elegek az ágazat megmentésére.
Az Országgyűlés az államtitkári választ 206 igen és 82 nem szavazattal elfogadta.

Jobbik: mik a kormány hosszú távú tervei a devizahitelesek megsegítésére?
Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a kormányzati tervek továbbra sem ismertek a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban és azt kérdezte a kormánytól, hogy vannak-e egyáltalán elképzeléseik a témában.
Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára megerősítette, hogy az ügy kezelésében a bankoknak, az ügyfeleknek és a kormányzatnak is szerepet kell vállalniuk. A kormányzati politikus elmondta: a parlament által szerdán tárgyalt törvényjavaslathoz hamarosan módosító indítványt nyújtanak be, amely 2011. július 1-ig tartja fenn a kilakoltatási moratóriumot. Az államtitkár elmondta: készül a pénzügyi rendszer stabilitásáról szóló átfogó megállapodás, amely legkésőbb július 1-ig megszületik és ezután hosszú távon vezetik ki a rendszerből a moratóriumot.
Z. Kárpát Dániel a választ nem fogadta el, mert nem kapott választ arra, hogy mi lesz a végrehajtási maffiával és a családokkal.
Az Országgyűlés az államtitkári választ 204 igen és 79 nem szavazattal elfogadta.


4. rész
A felsőoktatás átalakításáról, az SZT-tisztekről, a gyöngyöspatai helyzetről, a makói őstermelőkről, valamint az utazási kedvezményekről kérdeztek a képviselők szerdán az azonnali kérdések között az Országgyűlésben.

MSZP: megszorítások a felsőoktatásban
Hiller István az új felsőoktatási törvény koncepciója kapcsán szólalt fel. Mint mondta, a szakma egyöntetűen elutasította a tervezetet. Kiemelte, hogy a kormány a Széll Kálmán Tervben az elmúlt évek legnagyobb megszorítását tervezi a felsőoktatásban.
Azt kérdezte az oktatási államtitkártól, hogy tudott-e a megszorító csomagról, illetve annak felsőoktatást érintő részéről. Azt is kérdezte, hogy mi lesz a költségtérítéses képzés sorsa.
Hoffmann Rózsa államtitkár azt válaszolta: elkezdődött egy jogalkotói munka, melynek eredményeként létrejön majd egy törvénytervezet, amiről az Országgyűlésben lehet majd vitatkozni.
Közölte: a költségtérítés azt jelenti, hogy a képzés egy bizonyos részét fizeti a hallgató, ezt fokozatosan ki kell vezetni, mert sok pénzébe kerül az államnak.

A Jobbik az SZT-tisztekről kérdezett
Gyöngyösi Márton közölte: az SZT-tisztek nyilvánosságra hozatala után kiderült, hogy a Külügyminisztériumban hét tisztet is alkalmaztak.
Véleménye szerint a Külügyminisztérium semmit nem tesz, hogy "kisöpörje" állományából a kommunista diktatúrát kiszolgáló ügynököket.
Németh Zsolt államtitkár azt válaszolta: ne a Külügyminisztériumon kérjen számon egy olyan ügyet, ami nem a minisztériumon múlik. Mint mondta, egyedül a Külügyminisztérium reagálta le az SZT-tisztek ügyét.
Hozzátette: a Külügyminisztérium hét olyan személy munkaviszonyának megszüntetéséről döntött, akik SZT-tisztek voltak. A megjelent lista pontatlan volt, ezért is volt fontos, hogy vizsgálatot folytassanak le - tette hozzá.

Az LMP a Gyöngyöspatán kialakult helyzetről kérdezett
Szabó Tímea közölte: kedden az LMP képviselői ismét Gyöngyöspatán jártak, és azt látták, hogy a helyi roma gyerekek nem mernek iskolába járni.
Kijelentette: a rendőrségi jelenlét nem elég a településen, nem lépnek fel határozottan. Mint mondta, a helyi romák nem mernek kijönni az utcára sem.
Kontrát Károly államtitkár azt mondta: Gyöngyöspatán a magyar rendőrség biztosítja a törvényes rendet, az emberek biztonságban vannak. Hozzátette: jelenleg 23 rendőr teljesít ott szolgálatot. Mint kiemelte, azt kéri az ellenzéki pártoktól, hogy ne használják politikai haszonszerzésre a Gyöngyöspatán kialakult helyzetet. Elmondta azt is: a rendőrség akkor léphet fel, ha bűncselekmény alapos gyanúját észleli.

Fidesz: könnyű visszaélni az őstermelő igazolványokkal
Mágori Józsefné arról beszélt, hogy Makó térségében háromezer körüli őstermelő van. Mint mondta, az Unión belül érvényesül az áruk szabad mozgása-elv. Mint mondta, az a probléma, hogy az EU-ból feketén, vagyis áfa nélkül kerül a magyar piacra az áru.
Hozzátette: könnyű visszaélni az őstermelő igazolványokkal.
Azt kérdezte: lehetséges-e kiszűrni a kereskedelemből az áfacsalókat?
Szatmáry Kristóf államtitkár azt hangsúlyozta: a kormány kiemelt feladatának tekinti az áfacsalások visszaszorítását. Hozzátette: megvédik a makói térség őstermelőit.
Kijelentette: az őstermelői igazolványok rendszerét a közeljövőben át kell tekinteni.

MSZP: kiktől akarják elvenni az utazási kedvezményt?
Tóth Csaba az utazási kedvezmény felülvizsgálatáról kérdezett. Kiemelte, hogy a kormány "megszorító csomagja" szerint elvennék az utazási kedvezményeket a MÁV-nál, a Volánnál és a BKV-nál dolgozók hozzátartozóitól.
Véleménye szerint ezzel a kormány újabb bűnbakokat jelölt ki a rokkantnyugdíjasok, az álláskeresők, vagy a betegek után.
Fónagy János államtitkár azt mondta: a Széll Kálmán Terv szerint 2012 január elsejével megalakul a Nemzeti Közlekedési Társaság, és új út-, díj- és kedvezményrendszer lép életbe.
Véleménye szerint ma szinte csak az ingyenesen, vagy a kedvezménnyel utazók szállnak buszra vagy vonatra.


5. rész
Az esztergomi polgármester ügyéről, az államháztartás hiánya és a gyógyszerkassza kapcsán kérdeztek a képviselők az azonnali kérdések és válaszok között szerdán a Parlamentben. A kérdések között egyebek közt az útfelújítások ügye és a hulladékgazdálkodás volt napirenden.

A Jobbik Meggyes Tamás ügyében kérdezett
Vágó Sebestyén közölte: a Jobbik szerint nem jogos, hogy az Országgyűlés elnöke visszautasította az ellenzéki párt egyik interpellációját, amely Meggyes Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő, volt esztergomi polgármester ügyvédi költségeit firtatta volna. Mint mondta, az Országgyűlés elé tartozó kérdés, hogy miért fizetett ki az elmúlt években több tízmillió forintot Esztergom önkormányzata Meggyes Tamás és "barátai, üzletfelei jogi képviseletére."
Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta: a házszabályban benne vannak a keretek az interpellációra vonatkozóan. Arra, hogy egy önkormányzatban mennyit költenek ügyvédi munkadíjra, ez nem a minisztériumok hatáskörébe tartozik.

LMP az államháztartási hiány kapcsán szólalt fel
Scheiring Gábor arról beszélt, hogy az első két hónapban elérte az 560 milliárd forintot az államháztartás hiánya. Mint mondta, ez az egész évre tervezett hiány nyolcvan százaléka.
Véleménye szerint most látszik az, hogy mekkora szükség lenne az "eltaposott" Költségvetési Tanácsra.
Szatmáry Kristóf államtitkár azt válaszolta: a kormány tartja magát a kitűzött hiánycélhoz. A költségvetés 2011. évi hiánya fenntartható - jelentette ki.

MSZP: hova vezet a gyógyszerkassza megcsapolása?
Kovács Tibor szerint a kormány már a betegeket is "bűnbaknak kiáltotta ki", mivel szavai szerint a gyógyszerkasszából százmilliárd forintnál is többet akar kivenni. Hozzátette, hallani azt is, hogy a dobozdíjat 300 forintról 500 forintra kívánja emelni a kormány.
Milyen intézkedéseket tesznek, hogy a gyógyszerkasszából a forráskivonás ne a betegeket érintse? - kérdezte.
Szócska Miklós államtitkár azt válaszolta: egy általános válság helyzetéből kellett fenntartható egészségügyet csinálnia a kormánynak, aminek a gyógyszertámogatási rendszer átgondolása is része.

Jobbik: a Fidesz a felső 15 százalék számára dolgozott ki egy adórendszert
Volner János a Széll Kálmán Tervről beszélt. Mint mondta, a Fidesz a felső 15 százalék számára dolgozott ki egy adórendszert, és a költségvetési hatásait ráterheli a teljes magyar társadalomra.
Közölte: a kormány egyetlen megszorító csomagot sem szüntetett meg.
Szatmáry Kristóf államtitkár azt mondta: a Széll Kálmán Terv egyebek közt arról szól, hogy a rendkívül magas államadósságot kell csökkenteni.

A KDNP az útfelújításokról
Michl József (KDNP) a nemzeti fejlesztési tárca államtitkárához fordult azért, mert véleménye szerint feltétlenül szükséges, hogy felújítsák Komárom-Esztergom megye négy illetve ötszámjegyű útjait. A képviselő azt kérdezte, hogy erre mikor kerül sor.
Fónagy János azt mondta, hogy az útfelújítási projektjavaslatokat más regionális tanácsokkal is egyeztetik. Elmondta, hogy a kért útfejlesztéseket a 2011-2013 közötti projektlista tartalmazza. Jelezte, hogy a kivitelezési árak döntik majd el, hogy mindegyik projekt megvalósítható lesz-e.

MSZP a közlekedési ágazatok összevonásáról
Józsa István (MSZP) azt kérdezte, hogy a Fidesz hogyan fogja összevonni egyetlen holdingba a vasúti személyszállítást és az autóbuszközlekedést. A politikus azt kérdezte, hogy az ügyben egyeztettek-e a szakszervezetekkel és hogyan oldható majd meg a racionalizálás, illetve mit jelent az átalakítás a dolgozóknak.
Fónagy János közölte, hogy a Széll Kálmán Terv stratégiai irányokat jelöl ki az államadósság csökkentésére. Hozzátette, a részleteket az év végéig dolgozzák ki, az egységes közösségi közlekedési szervezetet 2012-re akarják létrehozni. Hangsúlyozta, az átszervezést alapvetően nem a foglalkoztatási számok csökkentésével akarják megoldani.

Rabokkal dolgoztatna a Jobbik
Németh Zsolt (Jobbik) azt kérdezte, az elítéltekkel miért nem végeztetnek kisebb, a társadalom számára hasznos munkákat, például árok- és csatornarendszerek építését vagy karbantartását.
Kontrát Károly államtitkár válaszként azt mondta, a kormány lépéseket tett azért, hogy a lehetőségek szerint minden fogvatartott dolgozzon. Közölte: a Belügyminisztérium például az új egyenruhák gyártását is a büntetés-végrehajtási intézményeken belül, a fogvatartottak foglalkoztatásával oldja meg.

A gazdák érdekében szólalt fel a Fidesz
Ágh Péter (Fidesz) arra volt kíváncsi, hogy a kormány milyen lépéseket tesz a hazai gazdatársadalom korfájának optimalizálása, illetve a fiatal gazdák helyzetének javítása érdekében.
Ángyán József államtitkár azt felelte, hogy a generációváltás az agrárium és a vidék egyik legsúlyosabb kérdése. Kiemelte: eltörölték azt a passzust, amelyik illetékkötelessé tette a gazdaságátadást. Emellett válaszában kiemelte a demográfiai földprogramot is.

LMP: a kormány nem tesz lépéseket a hulladékgazdálkodásban
Szilágyi László (LMP) arról érdeklődött, hogy az elmúlt nyolc hónapban mi történt a hulladékgazdálkodásban. Szavai szerint úgy tűnik, hogy a kormány semmit nem tett ebben az ügyben. Megkérdezte, hogyan valósul meg a fenntartható fejlesztés és fogyasztás, mitől lesz kevesebb a hulladék.
Illés Zoltán államtitkár azt mondta, hogy termékdíj törvényt nem lehet elválasztani a hulladékgazdálkodási törvénytől. Hangsúlyozta, teljesíteni akarják az uniós elvárásokat, de véleménye szerint a jelenlegi hulladékgazdálkodási és termékdíj rendszer nem alkalmas erre. Kiemelte, a szelektív hulladékgyűjtés szükségességét. Elmondta, hogy a termékdíjat a dán modell alapján az állam gyűjtené be, és abból fedezné a hulladékgazdálkodást.


6. rész
A táppénz maximális összegének csökkentéséről, az idei költségvetés módosításáról és a közigazgatási alapvizsga visszaállításáról is döntött szerdán az Országgyűlés.

Visszaállította a közigazgatási alapvizsgát a Ház
A köztisztviselőknek kinevezésük után ismét közigazgatási alapvizsgát kell tenniük munkahelyük megtartása érdekében. Az Országgyűlés a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításával emellett 20 napra rövidítette a miniszterek és államtitkárok szabadságát.
A képviselők 238 igen szavazattal, 75 nem ellenében fogadták el a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által kezdeményezett jogszabály-változtatás minősített többséget igénylő részeit.
A köztisztviselői pályán maradás feltétele lesz 2011. szeptember 1-jétől, hogy a kinevezést követően a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezőknek egy, a középiskolai végzettségűeknek pedig két éven belül közigazgatási alapvizsgát kell tenniük, ennek elmulasztása, vagy többszöri sikertelen próbálkozás után ugyanis a jogviszony megszűnik.

Felére csökken a táppénz napi összegének maximuma
Felére csökkentette az Országgyűlés a táppénz napi összegének lehetséges maximumát.
Erről a fideszes Dancsó József zárószavazás előtti módosító indítványának elfogadásával döntött a Ház. Az államháztartási törvényhez beterjesztett javaslat értelmében a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatja meg az eddigi 400 százalék helyett.
További változás, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság.
A rendelkezéseket az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni.

Átcsoportosíthatja a költségvetési fejezeteket a kormány
Az Országgyűlés felhatalmazásával a kormány az idén az eredetileg tervezett céltól eltérő kiadásokra is fordíthatja a költségvetés fejezeti kezelésű előirányzatait. Az államháztartási és a költségvetési törvény Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kezdeményezett módosításai a Stabilitási Alap létrehozásához kapcsolódóan takarékoskodásra intik a parlament által felügyelt gazdálkodású intézményeket is.
A Ház a kormánypárti frakciók támogatásával és az ellenzék ellenszavazatai mellett fogadta el az említett jogszabály-változtatásokat.
Az államháztartási törvény módosítása 2012. január 1-ig ad lehetőséget a költségvetési fejezetek közötti átcsoportosításra a miniszterek számára. A jogszabályváltozás emellett annak lehetőségét is megteremti, hogy a kabinet döntsön a kötelezettségvállalással nem terhelt maradványok ismételt felhasználásának engedélyezéséről.

Április végére halasztották a dohányzás visszaszorításáról való szavazást
Az Országgyűlés házbizottsága szerdán nem támogatta azt az elképzelést, hogy a képviselők már szerdán, a jogszabályhoz benyújtott módosító javaslatokról való szavazás után döntsenek a nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadásáról. A parlament így várhatóan csak az alkotmányozás befejeztével, április végén dönthet a közforgalmú intézmények, illetve munkahelyek zárt helyiségeiben történő dohányzást betiltani szándékozó javaslatról.

Bővítették a Széchenyi Kártya Program kedvezményezettjeinek körét
Az agrárágazatban nem vállalkozóként működő gazdálkodók is részesülhetnek a Széchenyi Kártya Program által biztosított támogatásokból a parlament döntése alapján.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter indítványát 314 igen szavazattal, a jobbikos Kiss Sándor ellenszavazata mellett fogadta el a Ház.
A javaslat indoklása szerint az idén tavasszal bevezetendő Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel tervezett ügyfeleinek egy fontos köre nem tartozik a kis- és középvállalkozások közé, ezért a kedvezményezettek körét átmenetileg bővíteni szükséges. Így a kritériumoknak megfelelő mezőgazdasági termeléssel, halgazdálkodással, mezőgazdasági feldolgozással és forgalmazással, erdőgazdálkodással és vadgazdálkodással foglalkozó vállalkozások és természetes személyek is támogatáshoz juthatnak.

Nyilvántartják a Magyarország területén tartózkodó külföldi fegyveres erőket
Elfogadta a parlament a Magyar Köztársaság területén szolgálati céllal tartózkodó külföldi fegyveres erők, valamint a Magyar Köztársaság területén felállított nemzetközi katonai parancsnokságok és állományuk nyilvántartásáról szóló kormányzati javaslatot. Az indítványt a tartózkodó Jobbik kivételével minden frakció támogatta.
Hende Csaba honvédelmi miniszter indoklásában egyebek mellett azt írta: "abból eredően, hogy a jövőben várhatóan megnő az ország területén hosszabb ideig állomásozó külföldi haderők létszáma", honvédelmi és nemzetbiztonsági érdek, hogy létszámukról és jelenlétük céljáról pontos nyilvántartást vezessenek.

Kedvezményes áfakulcs alá kerültek egyes élőzenei szolgáltatások
A jelenlegi 25 helyett 5 százalékos áfakulcs alá sorolt az Országgyűlés egyes, a családi és más hasonló közösségi eseményekhez kapcsolódó, az előadóművész személyes közreműködésével nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatásokat.
A javaslatot 235 igen szavazattal, 44 nem ellenében, 36 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők támogatták, az MSZP és az LMP ellenezte a törvénymódosítást, a Jobbik tartózkodott.
A jogszabály a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.


7. rész
A távhő hatósági árassá tételéről, a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felállításáról és a ferihegyi repülőtér átnevezéséről is döntöttek a képviselők az Országgyűlés szerdai ülésén. A honatyák jövő héten öt napos üléssel folytatják munkájukat.

Létrejöhet jövőre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Elfogadta az Országgyűlés szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) létesítéséről szóló törvényjavaslatot; az új intézmény 2012. január 1-jén jön létre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként.
A képviselők 232 igen, 83 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett fogadták el a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által jegyzett előterjesztést.
Az új egyetem fenntartói jogait a közigazgatás-fejlesztésért, a rendészetért és a honvédelemért felelős miniszterek gyakorolják majd, székhelye pedig Budapesten lesz. (Nagy Anna kormányszóvivő február 23-án azt mondta, a későbbiekben az új egyetem egyik épülete a Józsefvárosban található egykori Ludovika akadémia lehet. Ennek épületében működik ma a Magyar Természettudományi Múzeum.)

Április 15-től hatósági áras lesz a távhő
Elfogadta az Országgyűlés az energetikai tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényt szerdán; a csomag részeként döntöttek arról is, hogy a távhő hatósági áras lesz.
Az Országgyűlés 231 igen szavazat és 71 nem ellenében fogadta el a fejlesztési tárca által még decemberben beterjesztett energetikai tárgyú törvényt.
A jogszabály eredeti szándéka szerint a villamos energiáról szóló, 2007-ben hozott törvény (VET) és a földgázellátásról 2008-ban született törvény (GET) módosítása az Európai Parlament és a Tanács által 2009. július 13-án elfogadott "harmadik energia csomagot" ülteti át a magyar jogba.
A törvénybe bekerült az a szabály is, amely szerint hatósági áras lesz a távhő, annak megállapításáig az árat befagyasztják. Ez a passzus április 15-én lép hatályba és amíg a fejlesztési miniszter nem alkotja meg az első rendeletét a hatósági ár mértékéről, a távhő árát a március 31-én alkalmazott ár szintjét fagyasztják be.

Liszt Ferenc nevét kapja a ferihegyi repülőtér
Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lesz a ferihegyi légikikötő neve az Országgyűlés szerdán hozott döntése értelmében.
A képviselők az energetikai tárgyú törvények módosításával, 231 igen és 71 nem szavazattal határoztak a névváltoztatásról.
Fónagy János és Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két államtitkára a világhírű magyar zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából kezdeményezte a repülőtér nevének megváltoztatását. Indoklásuk szerint ezzel a lépéssel is emléket kívánnak állítani minden idők egyik leghíresebb zongoraművészének, a XIX. század legjelentősebb romantikus zeneszerzőjének.

Nyár közepéig hosszabbították meg a kilakoltatási moratóriumot
Az Országgyűlés szerdán július 1-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a lakáshitel-tartozások adósai számára. A képviselők 267 igen szavazattal, 29 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el a bírósági végrehajtásról szóló törvény ezt szabályozó módosítását.
A parlament döntésével azokra a természetes személyekre korlátozta az április 15-én lejáró moratórium meghosszabbítását, akik lakáshitel-tartozásból eredő követelés végrehajtás alatt állnak és nem jogosultak más beköltözhető ingatlan használatára, illetve maradásukkal nem lehetetlenítik el a végrehajtást kérő lakhatását.
A kormánypárti képviselők által kezdeményezett törvénymódosítás az önkéntes lakásfoglalókat és a rendbírsággal sújtott személyeket, valamint a hitelezéssel kapcsolatos visszaélés miatt elítélteket továbbra is kizárja a moratóriumra jogosultak köréből.

Az 1848/49-es forradalomra emlékezett napirend után a Jobbik
A jobbikos Ferenczi Gábor az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezett napirend utáni felszólalásában. Mint mondta a nemzet fogalmának egyesüléséhez mindenekelőtt a büszke magyar identitástudat felvállalására lenne szükség.
Az ellenzéki politikus pártjára utalva kiemelte: Petőfi Sándorra és a "többi radikális hazafira" büszkén emlékezik az ország, ugyanakkor a "hatalmukat féltő tőkés érdekkörök helytartói" igyekeznek "napjaink radikálisait (...) hol félelmetesnek, hol pedig nevetségesnek beállítani".
Az elnöklő Jakab István ezt követően lezárta az Országgyűlés ülését. A képviselők március 21-én, öt napos üléssel folytatják parlamenti munkájukat.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. háté 2011. március 22. 21:27
  „Két hétig voltak Magyar polgárőrök a településen, és kiakadt az egész ország bűnöző oldala.
  Mi lenne ha hatalomra kerül a nemzeti oldal, bőröndbe pakolás és uzsgyi?”
 • 34. dünnyögő 2011. március 18. 21:17
  „26. dorombolok
  Csak figyelj , lesznek itt még szebb dolgok is.
  Murphy törvénye szerint : A sűrűje a felszínre tör.
  Folyománya: Később a hígja is.”
 • 33. Pofátlan 2011. március 18. 19:27
  „Mindenki tudja hogy az LMP az antimagyar SZDSZ utódpártja.
  Meir! Te az elnyomott palesztinokról írjál ide, kedves izraeli állampolgár, a magyarországi eseményekhez neked semmi közöd!”
 • 32. annobon 2011. március 18. 13:10
  „A főcímből idézek: "Vona az LPM-ről" Tessék mondani, mi az az LPM???”
 • 31. meir 2011. március 18. 07:30
  „30-as!
  <moderálva>
  hat hogyne!! a hivatalos polgarorsegre csak ugy ra lehet ijesztgetni,hogy mehessen oda kekeckedni a Jobbikos bagazs!!?
  akkor tudjuk is kik is lennenek az "ijesztgetok"!!”
 • 30. vonLichthofen 2011. március 18. 01:17
  „27 meir nem furcsa, hogy éppen te beszélsz hazugságról?
  Tudom, hogy Vona Gábor Elnök Úr még egyszer sem hazudott. Ellenben te és az országod vezetői naponta, óránként állitanak olyanokat amiről messziről bűzlik a hazugság.

  Az amit a Vona Gábor mondott semmiképp nincs ellentmondásban azzal, hogy megerősiteni mentek a polgárőrséget. Ja, hogy a polgárőrség országos parancsnokára meg közben ráijesztettek vgy lefizették?
  Vajon kik, meir?”
 • 29. load 2011. március 18. 00:10
  „"Rétvári Bence államtitkár közölte: 20 ezer milliárd forintos adósággal küzd a jelenlegi kormány, amit az előző kormány hagyott rá."
  Ebből a 20 ezer milliárból 9.224 milliárdot a Fidesz kormány hagyott 2002-ben az utódjára.
  A Bajnai kormány 19,323 milliárddal számolt el.
  Ez nőtt azóta 19,987 milliárdra.
  Úgy hogy közben beszedték a válságadókat és zsebre vágták a kötelező magánnyugdíj megtakarításokat.”
 • 28. load 2011. március 17. 23:45
  „27. meir
  Aki nincs e képesség birtokában, az csak idegevezetővel látogathatja a parlamentet.”
 • 27. meir 2011. március 17. 23:15
  „-"a szebb jovot polgaror egyesulet azert ment oda hogy megerositse a helyi polgarorseget!!"-
  erdekes egy mondat Vona szajabol!!!
  akkor hogy is csak?? a Hivatalos Polgarorseg vezetoje nyilatkozta,;- nem tudtak semmirol,senki sem kerte ki a velemenyuket az ugyben a szebb jovot polg.or;egyesulet reszerol!!
  Vona kepes volt nyilvanosan hazudni!! no hiszen!!”
 • 26. dorombolok 2011. március 17. 17:25
  „Zagyva már megint zagyvaságot csinált. Milyen aljas gondolatvilág társulhat Szálasi rehabilitálásához ?
  A kormány meg csak nézi ,nézi ,nézi.”
 • 25. fióka 2011. március 17. 15:42
  „Hát a kisalföld nincs benne a 7%-ba az tuti
  http://index.hu/kultur/media/2011/03/17/a_magyar_ujsagirok_fele_korrupt/”
 • 24. load 2011. március 17. 14:33
  „15. kolombela
  "a Jobbikkal kapcsolatban rendesen félre vagy vezetve. Olyan messze vannak Szálasitól, mint Makó Jeruzsálemtől."
  Olyan messze talán nincsenek.
  Egy hír:
  Emlékoszlopot avattak a 65 évvel ezelőtt kivégzett Szálasi Ferenc emlékére Mezőkövesden. Az ötletgazda Kárpáti Sándor mezőkövesdi hungarista, egyben a betiltott Magyar Gárda borsodi kapitánya, úgy gondolta, nem vár arra, hogy a hatalom engedélyezze egy közterületi emlékmű felállítását - tudósít a kitartás.hu.
  A szombati avatáson Domokos Endre János leplezte le az emlékművet, majd mondott beszédet. A programot ifj. Tompó László, Németberta Péter és mások szavalatai színesítették. Koszorút helyezett többek között a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is, melynek tiszteletbeli elnöke Zagyva Gy. Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője.”
 • 23. LAZA 2011. március 17. 10:14
  „10,pancser
  Minden más óhajod igy teljesüljön:
  Jelenleg is a legszakadtabbak vállalják a legtöbb gyereket.”
 • 22. annobon 2011. március 17. 09:37
  „"Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lesz a ferihegyi légikikötő neve" Attól még mindenki Ferihegynek fogja hívni. Olyan ez mint Győrben mondjuk a "Kunbéla" vagy Deák út...”
 • 21. thermál 2011. március 17. 07:49
  „Kedves Vona! Hanyas vagy ( mindegy) akkor,nem csodálkozom, hogy mi nem értjük egymást!
  bocs , svéd billentyüzetemet használom”
 • 20. audiquattro 2011. március 17. 07:17
  „Csak a Jobbik! Szebb jövőt! Ők valóban a népért és a hazáért küzdenek!”
 • 19. Csetneky 2011. március 16. 22:40
  „Olyan aranyos, amikor az Mszp siránkozik az utazási kedvezmények kurtításának szándéka miatt. Ki vette el a közalkalmazottaktól a korlátlan 50%-os utazási kedvezményt és csökkentette évi 12-re? Rövid az eszetek elvtársak vagy csak szelektív a memóriátok? Sebaj, én szívesen segítek.
  Egyébként Gyöngyöspatán a polgárőröktől nem a becsületes lakosok félnek, hanem a bűnözők. Azok meg csak féljenek!”
 • 18. kolombela 2011. március 16. 22:37
  „16. rommel 2011.03.16. 22:32
  Nem, nem. Nem a Jobbikkal kapcsolatos jellemzésed zavarta az elv- és fajtársakat. Azokat úgy szidhatod ahogy akarod. A biztosítékot az ütötte ki, hogy "csúnyát" írtál az ország két legtisztességesebb pártjáról a MSZP-ről és a LMP-ről. Ez itt a nagy probléma.
  Ezt a cenzúrázást meg majd ráfogják a médiatörvényre.”
 • 17. kolombela 2011. március 16. 22:33
  „Vajon mi okból tűnnek el csak úgy a hozzászólások? Mi ez a hatalmas cenzúra?”
 • 16. rommel 2011. március 16. 22:32
  „MODERÁLTAK ! VALAMI ROSSZAT IRTAM ?
  A JOBBIK TÚL RADIKÁLIS !
  TALÁN MÉG ÉRNIÜK KELL !”
35 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női holttestet találtak járókelők Debrecenben

Női holttestre bukkantak járókelők szerda reggel Debrecenben, Fényes udvar városrészben, az… Tovább olvasom