Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Volt munkahelyén mentették meg a főorvost

Dr. Györkös Zoltán, aki most ötven éve, hogy orvos, éppen csak kikerült kollégái keze közül.

Akik hosszú éveken át azt hallhatták Györkös doktortól, hogy a tisztaság nem seprű kérdése, hanem rendé – a megyei kórházban a portától a professzorig –, azok meghitt otthona falai között jóleső érzéssel nyugtáznák, hogy a főorvos nem vizet prédikált...

Győr, Külső Bácsai út, talán 70 négyzetméter, kis szobákkal, rengeteg bájjal, sok-sok ötlettel, összevissza szabdalva, alakítva a régi ház, hogy rá nem ismerne, aki eredetileg építette. Persze hogy nem ismerne rá, mert mai gazdái a maguk arcára formálták. Aztán az a tisztaság... Jó szagú levegő, minden darabján otthonos a ház. Mindez száz-egynéhány négyszögöl telken.

Nem volt korábban szívbeteg

A győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház szívcentruma, kardiológiai osztálya, majd a soproni szanatórium után ismét otthon. Nem látszik rajta, amit átélhetett. Gyomrával volt baja, szemén zöld és szürke hályog, szemidegsorvadása megmaradt, már többé nem tud autót vezetni. Kardiológiai problémái korábban azonban sosem voltak. Érthető, hogy saját magát is meglepte. A mellkasi szorítás, később az erős fájdalmak a karjában, nyakában.

Gyorsan a kardiológiára

– Azt a fájdalmat nem lehet leírni, csak körül lehet írni. Mindenkinél bizonyosan más. Most azonban keményen át kellett élnem. Pedig a szívem úgy gondolom, egészséges maradt. Talán köszönhetően annak, hogy életem során nemigen voltak konfliktusaim. Ez sem egyszerű, a békességért is áldozatot kell az embernek hozni. Szóval rám tört ez a mellkasi szorítás, a feleségem, Marcsi átugrott a szomszédba Natáliához, hogy bevinne-e a kórházba. Italboltja van, a pultot ráhagyta valakire, aztán irány... – idézi fel ismét az eseményeket a főorvos. – Varga József doktorhoz mentem az ambulanciára, ott EKG, hogy jól érzem-e, amit érzek, és onnan szóltak dr. Dézsi Csaba András főorvosnak.

Versenyfutás az idővel

– Két órával azután, hogy jelentkezett a mellkasi fájdalom, már túl voltam a szívkatéterezésen. Mellső fali infarktust állapítottak meg és a szívcentrumban gyorsan kinyitották az elzárt koszorúeremet. A gyors beavatkozás következtében úgy gondolom, nem károsodott a szívizom. Most magam is tapasztaltam, amit hallomásból ismertem. A szívcentrumban úgy dolgoznak, ahogy kell, pontosan, gyorsan, nyugodtan és határozottan. Ez életbevágó dolog, csakúgy, mint az, hogy széles körű összefogással megteremtették annak feltételét, hogy színvonalas körülmények között dolgozhassanak, gyógyíthassanak.

Hosszú, tartalmas pályafutás

Györkös Zoltán doktor Budapesten szerzett diplomát, majd Mosonszentjánosra került körzeti orvosnak. Egy év után katona volt fél évig, aztán Mosonmagyaróváron lett közegészségügyi felügyelő. Röviddel azután, hogy meghalt a főorvos, Györkös doktor vette át a tisztjét. Pályáján a következő állomás az akkor még létező Győri járás – az országban az egyik legnagyobb – volt, negyvennégy községnek lett a főorvosa. A járás után pedig Győr város főorvosa volt tizenhat és fél évig. Ezt követően a Petz Aladár Megyei Oktató kórház higiénikus főorvosaként dolgozott tovább. Annak az időnek a tanulságaként mondta, ami munkájában vezette, hogy a tisztaság nem seprű, hanem rend kérdése. A megyei intézménynél a központi sterilizáló, később a központi műtő irányítása lett a feladata, az utóbbi a katonai és civil feladatokat egyként ellátta. Azt mondja, soha nem hangoztatta munkatársai előtt, hogy ő a főnök. Az volt az elve, meg kell a dolgokat konzultálni. Abban az időben szervezték meg az infúziós labort.

Györkös doktornak nem kis köze volt a győri, Kálóczy téri idősek otthona felépítéséhez. Az ötletet Stuttgartban tett magánlátogatásáról hozta. Abban az időben épült meg Adyvárosban a nővérszálló. A megyei kórházban töltött évei után, már levezetésként, három évig még egy hattagú kórházi csapattal szerte az ország kórházaiban dolgozott. Egy sereg műtő épült azokban az időkben, s Györkös doktor azzal kereste meg az országos tiszti főorvost, hogy kidolgozott a műtőklíma fertőtlenítésére egy rendszert. Pártolták megvalósítását és sok helyen igényelték is. Így dolgozott a győri Petz stábja a miskolci, pécsi, kisvárdai kórházakban, a fővárosi klinikákon, Szombathelyen, Zalaegerszegen. Pesten a transzplantációs és traumatológiai intézetekben.

Ferenczi József

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry herceg nélkül indult Irakba a szakasza

Parancsnoka, Harry herceg nélkül indult iraki bevetésre a brit hadsereg egyik elitalakulatának az a… Tovább olvasom